Polskie Radio
Section05

smak

Lody to prosta sprawa – zdradza Peter Bertoti, właściciel kultowej podwarszawskiej lodziarni

Zaczynał od wielkiej, międzynarodowej firmy, gdzie osiągnął wysokie stanowisko menadżerskie. A jednak pewnego dnia postanowił rzucić tę pracę i "wyjechać w Bieszczady". A właściwie do podwarszawskiego Pruszkowa, gdzie założył kultową dziś lodziarnię. Dzisiaj chodzi się na lody "do Włocha", chociaż to jego dziadek był Włochem, a on ma obywatelstwo… węgierskie. W porannym "Zapraszamy do Trójki" Peter Bertoti opowiadał o sobie i swoich lodach.
Zobacz więcej na temat:  STYL ŻYCIA lody jedzenie nagroda Pruszków Robert Grzędowski Trójka kuchnia kulinaria desery

Słodki, słony, kwaśny, gorzki... Jakie smaki rozróżniamy?

Odpowiedź na pytanie "ile mamy smaków?" wcale nie jest taka prosta i oczywista, jak się nam wydaje. Jak powiedział w audycji "Eureka" Michał Rolecki, dziennikarz naukowy oko.press, na pewno większość z nas kojarzy z podręczników rysunek z zaznaczonymi na języku lokalizacjami receptorów odpowiedzialnych za smak słodki, słony, kwaśny i gorzki. Okazuje się jednak, że jest ich więcej.
Zobacz więcej na temat:  Anna Stempniak NAUKA zdrowie jedzenie kuchnia słodkości

Salceson najgorszą mięsną potrawą na świecie! – Czuję się urażony – reaguje mistrz kuchni Grzegorz Łapanowski

Według autorów strony Tasteatlas salceson to najgorsza potrawa z mięsa na świecie. Na drugim miejscu przygotowanego przez ten popularny kulinarny portal rankingu uplasowało się słowackie salami, a na trzecim szynka przygotowywana w amerykańskiej Wirginii. Ta wiadomość poruszyła naszych słuchaczy, ale także znakomitego szefa kuchni Grzegorza Łapanowskiego.
Zobacz więcej na temat:  STYL ŻYCIA jedzenie kuchnia polska wędliny Grzegorz Łapanowski Piotr Firan Radosław Nałęcz kuchnia regionalna Trójka

Pączek z marmoladą. "W Tłusty Czwartek staje się symbolem polskości"

Mogą być z lukrem lub cukrem pudrem, posypane kruszoną czekoladą lub wiórkami kokosowymi. Najważniejsze żeby były na stole w Tłusty Czwartek, co poza granicami Polski wcale nie jest takie oczywiste. O ile Włosi mają tradycje karnawałowych wypieków, to już w Meksyku nie ma takiego zwyczaju. Jednak tam gdzie są Polacy, tam również zawędrował polski pączek z marmoladą lub wspomnienie o nim. - W Tłusty Czwartek pączek staje się symbolem polskości - przyznaje Sabina Poulsen, Polka z Wysp Owczych.
Zobacz więcej na temat:  tłusty czwartek karnawał pączki faworki słodkości Rzym Bolonia Włochy Wyspy Owcze Meksyk tradycja Małgorzata Frydrych