Dyplomacja kulinarna. Jak budować markę kraju jedzeniem? Dyplomacja może mieć różne oblicza. O dyplomacji kulinarnej opowiedziała w audycji "Męskie gotowanie" Dr Joanna Gocłowska Bolek - latynoamerykanistka z Uniwersytetu Warszawskiego. Zobacz więcej na temat: jedzenie kuchnia polska kuchnia tajska kulinaria dyplomacja
Tajemnice kuchni podlaskiej W audycji pogłębiona refleksja na temat kuchni podlaskiej, która dotyczy zwłaszcza nowoczesnej kuchni tego regionu. Jest mowa o pożegnaniu z kartoflem i sięganiu do (innych) korzeni. Zobacz więcej na temat: Dwójka kuchnia Podlasie jedzenie Łukasz Modelski
Kulinarna podróż w czasie. "Męskie gotowanie" w Czwórce Czym charakteryzuje się kuchnia Łemków i Bojków? Co robi antropolog jedzenia w kuchni? I jak upiec idealnego proziaka? Na te pytania odpowiedzieliśmy w sobotniej audycji Czwórki. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie Łemkowie
Kulinaria. Kuchnia Podlasia i Suwalszczyzny - smakołyki i tajemnice Michał Skoczek jest współautorem książki "U pana Boga przy stole. Podlasie i Suwalszczyzna - przewodnik po lokalnych przysmakach". - To jest kuchnia bardzo prosta, ciężka i jednocześnie bardzo smaczna - mówi w Czwórce. Zobacz więcej na temat: Czwórka hobby kulinaria kuchnia polska Kamil Jasieński
Kiełbasa jaworska wraca na stoły. Odtworzono przysmak sprzed lat Jaworska kiełbasa odeszła w zapomnienie, choć jeszcze dwa wieki temu biła rekordy popularności na stołach naszej części Europy. Smakołyk sprzed lat odtworzyli dr Grzegorz Sobel i jego żona prof. Joanna Nowosielska-Sobel z Instytutu Historycznego Uniwersytetu Wrocławskiego. Zobacz więcej na temat: Dolny Śląsk Trójka Witold Lazar Andrzej Andrzejewski potrawy
Salceson najgorszą mięsną potrawą na świecie! – Czuję się urażony – reaguje mistrz kuchni Grzegorz Łapanowski Według autorów strony Tasteatlas salceson to najgorsza potrawa z mięsa na świecie. Na drugim miejscu przygotowanego przez ten popularny kulinarny portal rankingu uplasowało się słowackie salami, a na trzecim szynka przygotowywana w amerykańskiej Wirginii. Ta wiadomość poruszyła naszych słuchaczy, ale także znakomitego szefa kuchni Grzegorza Łapanowskiego. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA jedzenie kuchnia polska smak wędliny Grzegorz Łapanowski Piotr Firan Radosław Nałęcz Trójka
Kulinarne triki od zawodowców i amatorów Kucharze profesjonaliści i amatorzy startują w licznych konkursach, gdzie dzielą się swoimi trikami na wymyślne dania. Połączenie grasicy z kefirem zaserwowano podczas konkursu Smaki Redyku, w Wielkiej Fecie na TikToku oczarowała mnogość "pomarańczowych" dań. Zobacz więcej na temat: Czwórka Marta Hoppe kuchnia polska media społecznościowe STYL ŻYCIA hobby
Emiliano Castagna: nie ma jednej kuchni włoskiej Emiliano Castagna, mediolańczyk znany pod pseudonimem "Mieszu, mieszu", rozsławia kuchnię włoską w Polsce. Podkreśla jednak, że jednej kuchni włoskiej nie ma. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński kuchnia włoska gotowanie makaron
Tajemnice polskiej kuchni okiem Tomasza Strzelczyka W swoich trzech książkach Tomasz Strzelczyk zamknął tajemnice polskiej kuchni. - Pomysł przy trzeciej książce przyświecał mi ten sam: ma być smacznie i domowo - podkreśla autor w rozmowie z Kamilem Jasieńskim. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński kuchnia kuchnia polska
Jagodzianki - pocałunek lata. Czas na święto tych wypieków - 2 lipca to najlepsza data Basia Starecka, dziennikarka kulinarna, chciałaby, żeby jagodzianka - miękka, słodka bułeczka, bogato nadziewana jagodami - a nie dżemem - miała swój dzień w kalendarzu. Według niej i ekspertów Klubu Wielkiej Jagody najlepsza data na to święto to 2 lipca. Zdradzamy dlaczego! Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie Marta Hoppe kuchnia lato wakacje jagody
Wege przysmaki prosto z Kresów Kichyłki, kutyki, mandryki, cebulniki, bałabuchy, kryżawki - przysmaki kuchni kresowej dwudziestolecia międzywojennego znakomicie odnajdują się w dzisiejszym wegetariańskim menu. O poranku opowie o nich Paweł Ochman. Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia
Kimchi a może kombucha? Co jest zdrowsze? Brytyjscy badacze sprawdzili, jak fermentowane produkty wpływają na nasz mózg i nasze jelita. Zobacz więcej na temat: kuchnia
Kyselica i hreczanyki – rarytasy bieszczadzkiej kuchni Kyselica, placki po beskidzku czy hreczanyki – takich przysmaków bieszczadzkiej kuchni próbowaliśmy podczas wizyty w Ustrzykach Dolnych, gdzie dziennikarze Trójki zawitali w ramach akcji "Z głową w górach". Zobacz więcej na temat: Trójka Piotr Firan Paweł Turski Ustrzyki
Zabytkowe maszyny rolnicze, stary młyn i tradycyjne proziaki Muzeum Młynarstwa i Wsi w Ustrzykach Dolnych stoi przy obwodnicy bieszczadzkiej. To liczący blisko 120 lat budynek, w którym przed pierwszą wojną mieściła się fabryka, a w latach 1919-2007 młyn parowy. Dzisiaj można tu obejrzeć zabytkowe maszyny, nauczyć się robić i piec proziaki, ale też wypić kawę i zjeść ciastko. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA Bieszczady Piotr Firan Paweł Turski proziaki wypoczynek
Jak przygotować tradycyjne "dziadki kokuszczańskie"? "Dziadki kokuszczańskie" to okrągłe kluski, o gładkiej lub lekko chropowatej powierzchni z omastą w postaci drobin przyrumienionej słoniny. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie kulinaria Karpaty kuchnia polska Mateusz Kulik
Niezrównany pstrąg i zupa rybna, czyli kulinarne przysmaki Szczyrku Szczyrk to góry, a góry to białe szaleństwo. Jednak aby mieć siły, by szaleć na stokach, trzeba jeść. A co dobrego można zjeść w Szczyrku i okolicach? Jakie są miejscowe specjalności i przysmaki? Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA ryby szczyrk jedzenie Piotr Firan Trójka
Nie tylko kwaśnica, także schabowy. Dania popularne na Podhalu Moskole, kaipiele, bukty, tarciochy, żury, kwaśnice czy kołacze to oryginalne i popularne potrawy kuchni góralskiej, jednak na Podhalu coraz częściej na stołach goszczą pierogi, bigos i... schabowy. Co najbardziej smakuje turystom? Zobacz więcej na temat: Zakopane góry Tatry kuchnia społeczeństwo turystyka