W kuchni austriackiej przenikają się wpływy czeskie, węgierskie, słoweńskie i włoskie. Jest w niej dużo potraw mącznych, nabiału, serów, mięsa i ziemniaków. I słodkości, bo Austriacy są łasuchami. Słodka, drożdżowa kluska na parze – serwowana jako danie główne lub na deser - należy do najpopularniejszych dań z tej części Europy. W zależności od regionu, z którego pochodzą, germknödel noszą różne nazwy: buchty, knedle a nawet pampuchy.
- Ciasto na germknödel potrzebuje czasu. Ponieważ jest to masa drożdżowa, ona musi wyrosnąć, najlepiej w temperaturze pokojowej - zaznacza szef kuchni Szymon Przystupa. - Należy też pamiętać, żeby przy wygniataniu ciasta nie otwierać okien i nie wpuszczać zimnego powietrza. Bo zaliczymy niezłą "skuchę".
Przygotowując ciasto musimy trzymać się gramatur, bo jak podkreśla gość Czwórki, w tym przepisie nie ma miejsca na improwizację. Potrzebujemy 30 g świeżych drożdży, 1/2 kg mąki, 80 g masła, szklankę letniego mleka, 1 jajko, 1 żółtko, łyżeczkę skórki z cytryny i szczyptę soli. - Ciasto, które już nam wyrosło, dzielimy na dziesięć równych części, każdą część nadziewamy powidłami śliwkowymi wymieszanymi z rumem. Formujemy kluski, obsypujemy je mąką i odstawiamy na 10 minut - tłumaczy rozmówca Mateusza Kulika. - W tym czasie przygotowujemy sos waniliowy, bez którego to danie właściwie nie istnieje - dodaje.
Zobacz też:
Germknödel albo germknodel są przysmakiem w licznych bacówkach przy stokach narciarskich, w których można rozkoszować się także legendarnymi, typowymi dla austriackiej kuchni Kaiserschmarrn czy struclą z jabłkami. Ale jak przekonują smakosze - słodka klucha jest pyszna i "bezpretensjonalna". Niektórym najlepiej smakuje z cukrem pudrem i polewą z roztopionego masła masłem. Ale chyba najbardziej popularną wersją jest ta podawana z ciepłym sosem waniliowym i posypana słodkim makiem.
16:18 CZWÓRKA Nie na zarty - knedle 25.02.2023.mp3 Germknödel - jak przygotować to danie w domu? (Nie na-żarty/Czwórka)
***
Tytuł audycji: Nie na-żarty
Prowadzi: Mateusz Kulik
Gość: Szymon Przystupa (szef kuchni, twórca projektu "Gotowanie dla wszystkich)
Data emisji: 25.02.2023
Godzina emisji: 17.15
kul