Kulinarne triki od zawodowców i amatorów

Ostatnia aktualizacja: 29.11.2023 12:01
Kucharze profesjonaliści i amatorzy startują w licznych konkursach, gdzie dzielą się swoimi trikami na wymyślne dania. Połączenie grasicy z kefirem zaserwowano podczas konkursu Smaki Redyku, w Wielkiej Fecie na TikToku oczarowała mnogość "pomarańczowych" dań. 
W kulinarnych konkursach startują zawodowcy i amatorzy
W kulinarnych konkursach startują zawodowcy i amatorzyFoto: shutterstock/MilanMarkovic78
  • Kucharze zawodowcy i amatorzy zmierzyli się podczas konkursów: Smaki Redyku i Wielkiej Fety na TikToku. 
  • W konkursie zawodowców kucharze tworzyli dania ze ściśle określonymi składnikami. Wśród nich pojawiły się: grasica, maślanka, bryndza, ziemniaki, pstrąg czy borowiki. 
  • Amatorzy na TikToku zgłaszali swoje rolki. W półfinale konkursu dostali 60 minut na stworzenie dania komponującego się z hasłem "pomarańczowy". 

W konkursach kulinarnych profesjonaliści i amatorzy muszą sprostać różnym wyzwaniom, dzielą się też swoimi kulinarnymi trikami. Ciekawe dania powstają z niecodziennych składników. Jury i goście mogą dzięki temu delektować się otrzymanymi na talerzach zaskakującymi połączeniami. 

Kulinarne triki zawodowców

Nie inaczej było podczas konkursu Smaki Redyku, jesiennego kulinarnego wydarzenia, które pozwoliło zanurzyć się w kulturze górali pienińskich, a przede wszystkim doświadczyć wyjątkowych smaków kuchni inspirowanej redykiem, opartej na lokalnych produktach i tradycjach kulinarnych.

W kuchni przed wyzwaniem stanął m.in. Tomasz Czarnecki. - Przygotowałem przystawkę, w której musiałem połączyć grasicę i kefir. To dość kontrowersyjne zestawienie. Zwykle grasicę znamy jako dodatek do dania, tu wystąpiła w roli głównej - opowiada. - Miałem narzucone produkty, więc zmieniałem pod nie koncepcję swojego dania, bo to produkty wyznaczają drogę, by stworzyć coś na talerzu. 

Posłuchaj
07:38 czwórka pierwsze słyszę 29.11.2023 smaki redyków 8.27.mp3 O niezwykłych daniach opowiadają zawodowi kucharze, którzy wzięli udział w konkursie Smaki Redyku (Pierwsze słyszę/Czwórka)

 

Rozmówca Marty Hoppe przyznaje, że mając duże doświadczenie w kuchni, doskonale wie się, co do czego pasuje, a danie komponuje się jak klocki. - Ważne jest też, by połączyć różne struktury - coś musi być kremowe, aksamitne, a coś chrupkie. Do tego ważny jest smak. Na talerzu powinniśmy odnaleźć słoność, słodkość i kwaskowatość, bo to pobudza enzymy, nasze kubki smakowe, sprawia, że mózg pracuje - podkreśla. 

Kuchnia tradycyjna i azjatyckie smaki

W Szczawnicy gotował również Dawid Klimaniec. W ramach wyzwania otrzymał trzy składniki: maślankę, borowiki i kefir. - Połączyć to w zupie, a takie było moje zadanie, nie jest łatwo - przyznaje kucharz. - Zawsze jest ryzyko, że maślanka się zwarzy. Postanowiłem właśnie tę jej właściwość wykorzystać. Zwarzyłem maślankę i pozyskałem serwatkę, którą dodałem do bulionu ugotowanego na kościach jagnięcych z warzywami, pieczoną cebulą. Uzyskałem mocno esencjonalny smak umami. Z borowików, pietruszki i lubczyku stworzyłem farsz do ravioli w kształcie kwiatu. Wszystko wykończyłem oliwą majerankową. 

Dawid Klimaniec przyznaje, że przy tricku z maślanką wykorzystał doświadczenie zdobyte w jednej z pszczyńskich restauracji, gdzie kiedyś gotował. - Dzięki temu byłem pewny swego dania, wspomnienia wróciły - mówi. 

Sprawdź także:

Kulinarne cuda wyczarował też Paweł Kaczmarek. Do przygotowania przystawki wykorzystał kurki, bryndzę i ziemniaka. - Gdy gotuję z określonych produktów, to zastanawiam się, z czym mi się te produkty dobrze kojarzą, sięgam pamięcią wstecz - zdradza. W tym daniu połączyłem ziemniaki z długo gotowanym żółtkiem. Wszystkie składniki też połączyłem w krokiecie. Podałem przesmażone na maśle kurki. Spoiwem dania był sos na bazie pieczarek i kiszonych grzybów. 

W daniu głównym Paweł Kaczmarek połączył pstrąga, oscypka i kaszę jęczmienną. Jako fan kuchni azjatyckiej zadbał o to, by takie elementy się pojawiły - kaszę podał w tartaletce z ciasta na pierożki wonton, a w sosie wykorzystał glony kombu i płatki suszonego tuńczyka. 

Kulinarne wyzwania dla amatorów

Konkursy kulinarne nie są obce też amatorom. Jakiś czas temu kulinarnym hitem serwisu TikTok była feta pasta. Niewykluczone, że to właśnie ten przepis był inspiracją do zorganizowania konkursu Wielka Feta na TikToku, podczas którego użytkownicy tej aplikacji demonstrowali swoje kulinarne umiejętności. 


Posłuchaj
04:32 czwórka pierwsze słyszę 29.11.2023 tiktok 8.14.mp3 O konkursie Wielka Feta na TikToku opowiada Adi Fox, jeden z jurorów wydarzenia (Pierwsze słyszę/Czwórka)

 

W jury konkursu zasiedli Adi Fox, Michał Rozkoszny i Basia Starecka. Ich zadaniem był wybór 9 finalistów. 10 uczestnik do finału dostawał się na podstawie dzikiej karty. Każdy z jurorów wybierał zawodników w swojej kategorii: 

  • kuchnia polska,
  • comfort food,
  • kuchnia międzynarodowa.

- Chcieliśmy stworzyć talent show dla tiktokerów, którzy lubią gotować - mówi Adi Fox. - Było bardzo dużo zgłoszeń. W półfinale wybrane osoby dostały 60 minut na stworzenie dań pod pojęcie "pomarańczowy". Tu wygrywała kreatywność, pomysł, szybkie myślenie. 

Finał konkursu odbędzie się 9 grudnia. 

***

Tytuł audycji: Pierwsze słyszę

Prowadzący: Marta Hoppe

Data emisji: 29.11.2023

Godzina emisji: 8.130

pj

Czytaj także

Jak przygotować tradycyjne "dziadki kokuszczańskie"?

Ostatnia aktualizacja: 19.02.2023 12:50
"Dziadki kokuszczańskie" to okrągłe kluski, o gładkiej lub lekko chropowatej powierzchni z omastą w postaci drobin przyrumienionej słoniny.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Tajemnice polskiej kuchni okiem Tomasza Strzelczyka

Ostatnia aktualizacja: 30.10.2023 15:25
W swoich trzech książkach Tomasz Strzelczyk zamknął tajemnice polskiej kuchni. - Pomysł przy trzeciej książce przyświecał mi ten sam: ma być smacznie i domowo - podkreśla autor w rozmowie z Kamilem Jasieńskim. 
rozwiń zwiń