W czym pomoże nam Nutri Score? Koniec z czytaniem składu produktów spożywczych! Dla większości z nas jest to czynność trudna. Lista składników bywa niezwykle długa, a nie każdy z nas wie, które z nich są zdrowe, a które nie. Na szczęście, niebawem stanie się to znacznie łatwiejsze dzięki Nutri Score. Zobacz więcej na temat: zdrowie zdrowie i dieta STYL ŻYCIA smak witaminy minerały Trójka Agnieszka Furtak-Bilnik Piotr Majewski
Sezon na dynie rozpoczęty! Jest ich 20 odmian, w różnych kształtach, wielkościach i kolorach: m.in. hokkaido, karaibski muskat, amazonka, makarononowa, czy dynamite. Dynie są bardzo zdrowe – dosłownie nafaszerowane witaminami i minerałami. Zobacz więcej na temat: dynia kuchnia polska zdrowie zdrowie i dieta STYL ŻYCIA smak witaminy minerały Michał Kirmuć Trójka
Kimczi czy kapusta kiszona? Kimczi, ostra sałatka z kiszonej kapusty, zyskuje, podobnie jak cała kuchnia koreańska, popularność na świecie. Ale czy jest lepsza od naszej, rodzimej kapusty kiszonej? Oto jest pytanie! Zobacz więcej na temat: kuchnia korea POLSKA Trójka kiszenie kapusty smak Michał Kirmuć Małgorzata Jakubowska społeczeństwo KULTURA
Pizza na szczycie listy najbardziej uzależniających potraw Naukowcy z Uniwersytetu w Michigan przeprowadzili ranking najbardziej uzależniających potraw i napojów. Na pierwszym miejscu króluje pizza. Jak się okazuje - połączenie składników nie jest przypadkowe. Zobacz więcej na temat: Czwórka Patryk Kuniszewicz pizza uzależnienia smak NAUKA
Pascal Brodnicki: gotowanie jest okazją "Tuba Smaku" to książka kulinarna i przygodowa. - Jedna osoba zaczyna opowiadać historię, a kolejne dodają coś do niej, są to głównie przepisy kulinarne - mówią współautorzy książki. Zobacz więcej na temat: Mateusz Fusiarz Czwórka smak kulinaria Kultowe książki kucharskie
Dlaczego warto jeść tempeh? Czym w ogóle jest tempeh, jakie ma właściwości i z czym najlepiej go jeść? Odpowiedzi na te pytania udzieliła w Trójce Malka Kafka, właścicielka i szefowa kuchni w warszawskiej restauracji Tel Aviv. Zobacz więcej na temat: Trójka kuchnia tajska Katarzyna Pruchnicka restauracja Indonezja gotowanie smak
Smaki bardzo dobrze skatalogowane Nikki Segnit napisała książkę, na którą czekał niejeden smakosz. Jej "Leksykon smaków" został właśnie wydany w języku polskim. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka kuchnia smak KSIĄŻKA STYL ŻYCIA
Słodko-kwaśny, czyli "Leksykon smaków" Gościem audycji "Droga przez mąkę" była psychodietetyczka i blogerka Laura Osęka, z którą porozmawiamy o książce kulinarnej Niki Segnit. Zobacz więcej na temat: jedzenie smak Łukasz Modelski
Czy ostry to smak? Papryczki chili, jalapeno, pieprz... Po zjedzeniu większej ilości nasza twarz czerwienieje, robi nam się gorąco, pocimy się, a usta palą nas niczym przypalone ogniem. Jak reagują na to nasze kubki smakowe? Zobacz więcej na temat: Trójka Tomasz Rożek Marcin Łukawski fizyka STYL ŻYCIA NAUKA kuchnia smak
Neurogastronomia. Co wpływa na nasz smak? Badacze z Oksfordu twierdzą, że na odczuwany przez nas smak mogą wpływać najróżniejsze, pochodzące z zewnątrz bodźce. Na przykład odpowiedni dźwięk może zmienić wrażliwość na smak słodki lub słony. Zobacz więcej na temat: Czwórka smak Patryk Kuniszewicz Maciej Oswald jedzenie badanie NAUKA ciekawostki
"Wzór na smak". Spotkanie z Grzegorzem Łapanowskim Z kucharzem i krytykiem kulinarnym rozmawialiśmy o jego książce, w której zdradza sekrety o łączeniu pozornie niepasujących do siebie smaków. Zobacz więcej na temat: Grzegorz Łapanowski jedzenie smak Łukasz Modelski KULTURA
Odkryto gen smaku pomidorów Gdy kupujemy warzywa, kierujemy się głównie ich wyglądem, kolorem i kształtem. Zależy nam też, aby były smaczne, ale wygląd i smak niestety nie zawsze idą ze sobą w parze. Naukowcy odkryli gen, dzięki któremu smak pomidorom będzie można… nadać. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowie i dieta zdrowie pomidory warzywa owoce genetyka smak jedzenie
Kurkuma dobra na wszystko To jedna z podstawowych przypraw w krajach Bliskiego Wschodu - wchodzi na przykład w skład curry. Ma silny, korzenny, gorzkawy smak, a zapach podobny do imbiru. Z naszych dań potrafi uczynić kulinarne cuda, a nasze dolegliwości wyleczyć tak, jak niejeden lek. Za co warto docenić kurkumę? Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowie i dieta zdrowe odżywianie zdrowie przyprawy smak kuchnia indyjska kuchnia wirusy bakterie infekcje choroba
Jak godnie uczcić Tydzień Kuchni Włoskiej? Kuchnia włoska to nie tylko pizza i pasta. - Nie wyobrażam jej sobie bez pomidorów i oliwy - przyznaje kucharz Marco Ghia. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka kuchnia włoska jedzenie dieta Marco Ghia smak STYL ŻYCIA
Ostra jazda, czyli... Dzień Pikantnych Potraw! W Dniu Pikantnych Potraw sprawdziliśmy, dlaczego właściwie papryka jest ostra i jak złagodzić uczucie palenia w ustach, gdy zjedliśmy coś mocno doprawionego. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kaja Zemła kuchnia kulinaria papryka Patryk Kuniszewicz pieprz przyprawić przyprawy smak
16 stycznia - Dzień Pikantnych Potraw Ostre sosy, papryczki chili, pieprz biały, czarny, czerwony czy japoński chrzan wasabi nadają daniom gorącego charakteru. Zobacz więcej na temat: chrzan Czwórka gotowanie kuchnia kulinaria papryka pieprz przyprawić przyprawy smak youtube zdrowie
Michel Moran i jego życie "od kuchni" "Absolutnie Niepoważni" startują o nowej porze! Ten sezon rozpoczynamy spotkaniem ze specjalnym gościem - Michelem Moranem. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie kulinaria smak
Foodpairing - kunsztowne kompozycje smaków Czekolada ze śledziem lub kawiorem, kalmary ze sfermentowanymi jabłkami i pomidory w pomarańczach. Niebanalne połączenia stały się znakiem rozpoznawczym modnej kuchni. Zobacz więcej na temat: Czwórka diety gotowanie kuchnia kulinaria Patryk Kuniszewicz smak