Energetyczny, słoneczny smak Indii Pochodząca z Indii żółta mieszanka przypraw podbiła świat. Hindusi mówią o niej tradycyjnie "masala", bo tak właśnie określają przyprawowe mieszanki. Curry zaś to po prostu sos, ale także naczynie do gotowania różnych potraw w sosie. Mogą to być również liście curry, niepozornego krzewu Murraya Koenigi. Zobacz więcej na temat: Anna Kwiatkowska STYL ŻYCIA kuchnia przyprawy Indie Trójka
Napój, który pobudza cały świat Statystycznie każdy mieszkaniec Ziemi, od noworodka po staruszka, wypija rocznie 50 filiżanek kawy. Ale zanim podbiła świat, odbyła długą drogę. Ten niezwykły napój od zawsze nie tylko pobudzał, ale też budził uczucia. Nie przypadkiem swoją piękną, seksowną, zawsze elegancką i uniwersalną sukienkę Coco Chanel nazwała "małą czarną" – jak filiżankę kawy. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA kawa Etiopia ŚWIAT kuchnia Trójka Anna Kwiatkowska
Magiczny napój bez którego nie da się żyć Bardzo dużo osób na całym świecie nie wyobraża sobie bez niej dnia. Dziennie wypija się na świecie aż dwa miliardy filiżanek kawy! Najwięcej piją jej oczywiście Włosi. W Międzynarodowy Dzień Kawy przyglądamy się tym czarnym i białym miksturom. Zobacz więcej na temat: kawa zdrowie społeczeństwo STYL ŻYCIA POLSKA ŚWIAT Michał Kirmuć Marek Zaleski Trójka
Jesienne przetwory… z pomysłem Już sam fakt, że skończyło się lato, działa nie najlepiej na wielu z nas. Jest jednak sposób, by zachować trochę letniego ciepła i słońca na jesienne wieczory. Zobacz więcej na temat: zdrowie zdrowie i dieta STYL ŻYCIA witaminy Trójka Agnieszka Furtak-Bilnik Piotr Majewski przetwory
W czym pomoże nam Nutri Score? Koniec z czytaniem składu produktów spożywczych! Dla większości z nas jest to czynność trudna. Lista składników bywa niezwykle długa, a nie każdy z nas wie, które z nich są zdrowe, a które nie. Na szczęście, niebawem stanie się to znacznie łatwiejsze dzięki Nutri Score. Zobacz więcej na temat: zdrowie zdrowie i dieta STYL ŻYCIA witaminy minerały Trójka Agnieszka Furtak-Bilnik Piotr Majewski
Sezon na dynie rozpoczęty! Jest ich 20 odmian, w różnych kształtach, wielkościach i kolorach: m.in. hokkaido, karaibski muskat, amazonka, makarononowa, czy dynamite. Dynie są bardzo zdrowe – dosłownie nafaszerowane witaminami i minerałami. Zobacz więcej na temat: dynia kuchnia polska zdrowie zdrowie i dieta STYL ŻYCIA witaminy minerały Michał Kirmuć Trójka
Kimczi czy kapusta kiszona? Kimczi, ostra sałatka z kiszonej kapusty, zyskuje, podobnie jak cała kuchnia koreańska, popularność na świecie. Ale czy jest lepsza od naszej, rodzimej kapusty kiszonej? Oto jest pytanie! Zobacz więcej na temat: kuchnia korea POLSKA Trójka kiszenie kapusty Michał Kirmuć Małgorzata Jakubowska społeczeństwo KULTURA
Pizza na szczycie listy najbardziej uzależniających potraw Naukowcy z Uniwersytetu w Michigan przeprowadzili ranking najbardziej uzależniających potraw i napojów. Na pierwszym miejscu króluje pizza. Jak się okazuje - połączenie składników nie jest przypadkowe. Zobacz więcej na temat: Czwórka Patryk Kuniszewicz pizza uzależnienia NAUKA
Pascal Brodnicki: gotowanie jest okazją "Tuba Smaku" to książka kulinarna i przygodowa. - Jedna osoba zaczyna opowiadać historię, a kolejne dodają coś do niej, są to głównie przepisy kulinarne - mówią współautorzy książki. Zobacz więcej na temat: Mateusz Fusiarz Czwórka kulinaria Kultowe książki kucharskie
Dlaczego warto jeść tempeh? Czym w ogóle jest tempeh, jakie ma właściwości i z czym najlepiej go jeść? Odpowiedzi na te pytania udzieliła w Trójce Malka Kafka, właścicielka i szefowa kuchni w warszawskiej restauracji Tel Aviv. Zobacz więcej na temat: Trójka kuchnia tajska Katarzyna Pruchnicka restauracja Indonezja gotowanie
Smaki bardzo dobrze skatalogowane Nikki Segnit napisała książkę, na którą czekał niejeden smakosz. Jej "Leksykon smaków" został właśnie wydany w języku polskim. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka kuchnia KSIĄŻKA STYL ŻYCIA
Słodko-kwaśny, czyli "Leksykon smaków" Gościem audycji "Droga przez mąkę" była psychodietetyczka i blogerka Laura Osęka, z którą porozmawiamy o książce kulinarnej Niki Segnit. Zobacz więcej na temat: jedzenie Łukasz Modelski
Czy ostry to smak? Papryczki chili, jalapeno, pieprz... Po zjedzeniu większej ilości nasza twarz czerwienieje, robi nam się gorąco, pocimy się, a usta palą nas niczym przypalone ogniem. Jak reagują na to nasze kubki smakowe? Zobacz więcej na temat: Trójka Tomasz Rożek Marcin Łukawski fizyka STYL ŻYCIA NAUKA kuchnia
Neurogastronomia. Co wpływa na nasz smak? Badacze z Oksfordu twierdzą, że na odczuwany przez nas smak mogą wpływać najróżniejsze, pochodzące z zewnątrz bodźce. Na przykład odpowiedni dźwięk może zmienić wrażliwość na smak słodki lub słony. Zobacz więcej na temat: Czwórka Patryk Kuniszewicz Maciej Oswald jedzenie badanie NAUKA ciekawostki
"Wzór na smak". Spotkanie z Grzegorzem Łapanowskim Z kucharzem i krytykiem kulinarnym rozmawialiśmy o jego książce, w której zdradza sekrety o łączeniu pozornie niepasujących do siebie smaków. Zobacz więcej na temat: Grzegorz Łapanowski jedzenie Łukasz Modelski KULTURA
Odkryto gen smaku pomidorów Gdy kupujemy warzywa, kierujemy się głównie ich wyglądem, kolorem i kształtem. Zależy nam też, aby były smaczne, ale wygląd i smak niestety nie zawsze idą ze sobą w parze. Naukowcy odkryli gen, dzięki któremu smak pomidorom będzie można… nadać. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowie i dieta zdrowie pomidory warzywa owoce genetyka jedzenie
Kurkuma dobra na wszystko To jedna z podstawowych przypraw w krajach Bliskiego Wschodu - wchodzi na przykład w skład curry. Ma silny, korzenny, gorzkawy smak, a zapach podobny do imbiru. Z naszych dań potrafi uczynić kulinarne cuda, a nasze dolegliwości wyleczyć tak, jak niejeden lek. Za co warto docenić kurkumę? Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowie i dieta zdrowe odżywianie zdrowie przyprawy kuchnia indyjska kuchnia wirusy bakterie infekcje choroba
Jak godnie uczcić Tydzień Kuchni Włoskiej? Kuchnia włoska to nie tylko pizza i pasta. - Nie wyobrażam jej sobie bez pomidorów i oliwy - przyznaje kucharz Marco Ghia. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka kuchnia włoska jedzenie dieta Marco Ghia STYL ŻYCIA