- Herbata jest substancją, która może być używana jako wskaźnik pH. Na przykład, gdy do jej zaparzenia używamy wody o wysokiej twardości, to robi się ciemniejsza - wyjaśnia Andżelika Gumkowska z Centrum Nauki Kopernik. - Nie każda herbata barwi się tak samo. Na jej kolor może wpływać nie tylko samo parzenie, ale także to, jakiego jest gatunku - dodaje.
Zaczynasz dzień od kawy? To kwestia genów!
Najlepsze dla nas, czyli najzdrowsze, są herbaty liściaste, jednak bardzo często te dobre gatunkowo są drogie. W tańszych herbatach, torebkowych, w składzie znajdziemy często domieszki chemicznego pochodzenia - szczególnie w tych aromatyzowanych smakiem owoców lub karmelu. - Faktycznie owocowe herbaty mają kawałki owoców - przekonuje Czwórkowa specjalistka.
A dlaczego herbaty nie warto łączyć z ciastem oraz jakie doświadczenie z herbatą każdy może zrobić w domu - tego dowiecie się z nagrania audycji.
***
Tytuł audycji: "Stacja Nauka"
Prowadzi: Patryk Kuniszewicz
Materiał przygotował: Maciej Oswald
Data emisji: 30.01.2017
Godzina emisji: 12.24
jsz/kd