Pizza na śniadanie lepsza niż płatki?
Podstawa włoskiej pizzy - czyli Margherita, to połączenie pomidorowego sosu, ciągnącego sera i świeżych dodatków. Dodatkowo bardzo apetycznie wygląda. Co o popularności tej potrawy mówi nauka?
Badacze zwracają uwagę na fakt, że ludzie przepadają za prawie każdym rodzajem pizzy. - Połączenie smaków: słonego, tłustego i słodkiego wprawia ciało migdałowate w stan zadowolenia i sprawia, że mózg jest szczęśliwy – wyjaśniała dietetyczka Ewa Sypnik-Pogorzelska.
Skład pizzy mrożonej. Warto ją kupować?
- Duże znaczenie w odczuwaniu przyjemności w trakcie jedzenia pizzy ma ser - zwracał uwagę gość Czwórki. - Zawiera białka mleka, czyli kazainę, która rozkłada się na frakcję zwaną kazomorfiną, która ma podobne działanie do ciężkich narkotyków. Sprawia, że odczuwamy potrzebę sięgnięcia po kawałek nawet wtedy, kiedy jesteśmy najedzeni - tłumaczyła.
W pierwszej dziesiątce najbardziej uzależniających potraw i napojów, tuż po pizzy znalazły się m.in.: czekolada, chipsy, lody, cheeseburgery, napoje gazowane i ser.
Co sprawia, że uzależniamy się od potraw? Jaki wpływ na odczuwanie przyjemności w trakcie jedzenia ma ich temperatura? Jak dużo cukru możemy znaleźć w pizzy? Czy kolor sosów ma znaczenie? Co znalazło się na liście najmniej uzależniających produktów? O tym w nagraniu audycji.
***
Tytuł audycji: Stacja Nauka
Prowadzi: Patryk Kuniszewicz
Materiał: Weronika Puszkar
Gość: Ewa Sypnik-Pogorzelska (dietetyczka)
Data emisji: 4.01.2019
Godzina emisji: 12.25
ac/kul