Kultowe książki kucharskie. To nie restauracja, to doznanie kulinarne Daniel Humm to pochodzący ze Szwajcarii szef kuchni, który jest właścicielem najlepszej restauracji na świecie. A co znajdziemy w jego książkach? Zobacz więcej na temat: Czwórka Kultowe książki kucharskie Kamil Jasieński Michał Piwowarek kuchnia jedzenie restauracja STYL ŻYCIA
Czego Thomas Keller uczy mistrzów kuchni - Tak to jest w dzisiejszych czasach, że książki kucharskie mają nie tylko przekazać wiedzę na temat gotowania i zdjęcia gotowych dań, ale są też gotowymi albumami - mówi kucharz Michał Kępiński. Zobacz więcej na temat: Czwórka Michał Piwowarek Mateusz Fusiarz KSIĄŻKA STYL ŻYCIA przepisy kulinarne
Michel Troisgros: w kuchni dziś rządzi prostota i popularność - Kawior, trufle, foie gras to świetne rzeczy, ale jednak współczesna kuchnia francuska już taka nie jest - opowiadał w Dwójce kucharz uznany według magazynu "Le Chef" za najlepszego szefa na świecie. Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski KULTURA jedzenie
"Naturalnie". Mistrz francuskiej kuchni wraca do klasyki O jego klasie świadczą prestiżowe wyróżnienia. Trzykrotnie zdobył trzy gwiazdki Michelin, a w całej swojej karierze uzyskał ich w sumie aż dwadzieścia jeden. Zobacz więcej na temat: Czwórka przepisy kulinarne KSIĄŻKA premiera KULTURA Kamil Jasieński zdrowe odżywianie
Tarta, czyli tysiące smakowych kombinacji Bardzo proste i uniwersalne danie. Tarty mogą być podawane na słodko, wytrwanie, na cieście francuskim lub kruchym. Mistrzami w serwowaniu tej potrawy są Francuzi. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA gotowanie kuchnia Katarzyna Pruchnicka
Kuchnia francuska. Przysmaki i banalna codzienność - Jest taka kuchnia francuska, którą znamy z książek, która może jest dostępna w niektórych restauracjach, ale na co dzień jemy dosyć proste rzeczy - mówił w Dwójce kucharz David Gaboriaud. Zobacz więcej na temat: Francja Łukasz Modelski KULTURA
Kuchnia francuska to również proste dania Do 14 sierpnia potrwa w Polsce święto Francji - French Touch. Przez 3 tygodnie promowane są francuskie produkty w rozmaitych kategoriach. Zobacz więcej na temat: jedzenie Francja
Kulinarna podróż po Francji David Gaboriaud to idealny przewodnik po kuchni Francuskiej. Z jednej strony Polak, a z drugiej Francuz, który na gotowaniu zna się jak mało kto. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA kuchnia gotowanie Katarzyna Pruchnicka
Anthony Bourdain. Mistrz kuchni z misją zmieniania świata - Siadał do stołu z ludźmi w regionach objętych konfliktem zbrojnym, jadł, rozmawiał, zadawał proste pytania, bardzo dużo mówił o islamie - tak dziennikarka Aga Kozak wspominała w Dwójce Anthony'ego Bourdaina, zmarłego 8 czerwca amerykańskiego szefa kuchni, prezentera telewizyjnego i pisarza. Zobacz więcej na temat: Dwójka Łukasz Modelski kuchnia kulinaria STYL ŻYCIA KULTURA
Anthony Bourdain. Wspomnienie mistrza kuchni Bohaterem audycji będzie Anthony Bourdain, zmarły 8 czerwca br. amerykański szef kuchni, osobowość telewizyjna i pisarz. Zobacz więcej na temat:
Nie tylko magdalenki, czyli kulinaria u Prousta W audycji rozmawialismy o kuchni w powieści "W poszukiwaniu straconego czasu" Marcela Prousta. Zobacz więcej na temat: Marcel Proust Łukasz Modelski
Emocjonalne Włochy kontra wyrafinowana Francja "Jestem miłością" to włoski film, w którym jedzenia jest symbolem wielkiego uczucia. O tym obrazie głośno będzie m.in. podczas przeglądu Films For Food. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria gotowanie kino kuchnia włoska
Kuchnia francuska. Paul Bocuse we wspomnieniach W audycji "Droga przez mąkę" rozmawialiśmy o zmarłym w styczniu tego roku znakomitym francuskim szefie kuchni. Zobacz więcej na temat: jedzenie Łukasz Modelski KULTURA kulinaria
Langwedocja, czyli wino i królik w potrawce - Wcześniej pogardzane jako wina codzienne, nagle dostały się na szczyt. Kilkanaście lat temu wina z Langwedocji były bardzo popularne, także wśród koneserów. Dziś znów o nich cicho - mówił w Dwójce Marek Bieńczyk. Zobacz więcej na temat: alkohol literatura jedzenie KULTURA Łukasz Modelski Marek Bieńczyk
Kulinarny sekret Francji - delektuj się chwilą - Celebrowanie, wspólne siedzenie przy stole, są ważniejsze niż sam smak; liczy się ten moment, ta chwila - mówi David Gaboriaud, pół Polak, pół Francuz, który właśnie wydał książkę kulinarną "Coś francuskiego". Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie kulinaria Francja gotowanie
Fine dining, czyli jedzenie, które staje się sztuką "Mała porcja, dziwna konstrukcja, a rachunek na 1000 zł" - tak złośliwie można powiedzieć o fine diningu. Czym on właściwie jest? Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria kuchnia hobby
Łakomstwo ukarane. Kulinaria u Alphonse'a Daudeta - Ta historia nie mogła się skończyć dla ojca Balaguere'a dobrze - podkreślał dr Paweł Milcarek, opowiadając w "Drodze przez mąkę" o bohaterze jednego z opowiadań francuskiego pisarza, poety i publicysty. Zobacz więcej na temat: literatura Łukasz Modelski KULTURA KSIĄŻKA
Rewolucja francuska. Chleby równości i awanse rzeźników - Podczas jakobińskiej fazy rewolucji chleb miał mieć odpowiednią, ścisłą recepturę - mówiła historyk i antropolog kultury dr Monika Milewska o jedzeniu w czasach Wielkiej Rewolucji Francuskiej. Zobacz więcej na temat: Rewolucja Francuska kulinaria przemiany Francja historia Europy Łukasz Modelski