Edward III i wojna stuletnia O angielsko-francuskim konflikcie, który przeszedł do historii jako wojna stuletnia rozmawialiśmy w audycji z prof. Jerzym Pysiakiem, mediewistą z Wydziału Nauk o Kulturze i Sztuce Instytutu Historii Sztuki Uniwersytetu Warszawskiego. Zobacz więcej na temat: średniowiecze Jerzy Pysiak Dwójka
Grillowanie jako sztuka kulinarna O sposobie na grillowanie Victora Arguinzoniza, właściciela i szef kuchni restauracji Asador Etxebarri, w "Drodze przez mąkę" opowiedzą Małgorzata Minta i Joanna Mróz. Emisja dziś o godz. 11.00. Zobacz więcej na temat: grill Dwójka gotowanie kulinaria
Średniowieczna Florencja - tu biło finansowe serce Europy Gośćmi tego wydania audycji z cyklu "Mediewanna" byli Hanna Podgórska - tłumaczka książki "Jak kwitnące drzewo. Florencja średniowieczna i renesansowa" - oraz prof. Henryk Litwin - historyk. Zobacz więcej na temat: średniowiecze Florencja Dwójka
Wielkanoc na stole króla Zygmunta III Wazy O wielkanocnym menu króla Zygmunta III Wazy opowiadał w "Drodze przez mąkę" prof. Jarosław Dumanowski z Centrum Dziedzictwa Kulinarnego Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu. Zobacz więcej na temat: Wielkanoc kulinaria Dwójka
Apokryfy Zmartwychwstania Apokryfy istniały niemal od początku chrześcijaństwa i zawsze znajdowały chętnych czytelników. Powstały niejako na marginesie Nowego Testamentu i były tematycznie z nim spokrewnione, chociaż nie weszły do oficjalnego kanonu ksiąg uznanych przez Kościół. Zobacz więcej na temat: chrześcijaństwo Dwójka Wielkanoc
Przedstawienia Jezusa Umęczonego Gościem audycji z cyklu "Mediewanna" była prof. Grażyna Jurkowlaniec z Instytutu Historii Sztuki Uniwersytetu Warszawskiego. Rozmawialiśmy o historii i typie przedstawień pasyjnych Chrystusa Umęczonego. Zobacz więcej na temat: Dwójka
"Chłopi" Władysława Reymonta od kuchni Gościem tego wydania audycji z cyklu "Droga przez mąkę" był restaurator Zbigniew Kmieć. Zobacz więcej na temat: chłopi kulinaria Dwójka
Wątki kulinarne w twórczości Wespazjana Kochowskiego Gościem tego wydania audycji "Droga przez mąkę" była Wanda Klenczon - pisarka, blogerka, tłumaczka i badaczka antropologii kulinarnej. Zobacz więcej na temat: Wanda Klenczon kulinaria Wespazjan Kochowski Dwójka KULTURA
Proces i kasata zakonu templariuszy Istnienie Zakonu Ubogich Rycerzy Chrystusa i Świątyni Salomona, popularnie zwanego zakonem templariuszy, wydawało się wątpliwe po upadku w 1291 roku ostatniej twierdzy krzyżowców – Akki. Wielki mistrz zakonu Jakub de Molay jeszcze jakiś czas przebywał na Cyprze, ale stało się jasne, że po utracie Ziemi Świętej templariuszom potrzebna będzie pomoc z Zachodu. Zobacz więcej na temat: templariusze średniowiecze Dwójka
Frédéric Mistral - poeta zasłużony dla kuchni francuskiej Gościem audycji była prof. Anna Loba z Instytutu Języków i Literatur Romańskich Uniwersytetu Adama Mickiewicza. Zobacz więcej na temat: Dwójka kuchnia francuska
O domowym pieczeniu chleba Czym się różni pieczenie na zakwasie od pieczenia na drożdżach? Czy można nie wyrabiać ciasta na chleb? Na ile ważne są tu miary, czasy i proporcje? Jak dobierać mąkę do wypieków? W jakiej temperaturze piec chleb? Jakie są zalety dawnych odmian zbóż? Zobacz więcej na temat: Dwójka chleb
Fundacje klasztorów żeńskich w dobie Piastów U progu XIII wieku władzę na Śląsku obejmuje Henryk Brodaty i tworzy pierwszy dynastyczny klasztor żeński w Trzebnicy. Opactwo cysterek stanowiło fundację inauguracyjną jego władzy, nekropolię rodową, miejsce, w którym żyło i kształciło się wiele Piastówien, a na czele wspólnoty zasiadała opatka-przedstawicielka rodu. Zobacz więcej na temat: średniowiecze Dwójka
Czy tłusto zawsze znaczy niezdrowo? Gościem audycji z cyklu "Droga przez mąkę" był dr Michał Mularczyk - internista, dietetyk i kardiolog interwencyjny. Zobacz więcej na temat: kuchnia zdrowie Dwójka
O mistrzostwach świata sommelierów Na czym polegają mistrzostwa świata sommelierów? Jakie są konkurencje? Co trzeba odgadnąć podczas ślepej degustacji? Jakie zmiany wprowadzane są w scenariuszach zawodów? Gośćmi "Drogi przez mąkę" byli Kamil Wojtasiak i Tomasz Kolecki - mistrzowie Polski sommelierów, uczestnicy tych imprez. Zobacz więcej na temat: Dwójka
Gry i sporty Wikingów Glima, knattleikr, sund, hestaþing. Co to takiego? To nazwy gier i sportów Wikingów. Zobacz więcej na temat: średniowiecze Wikingowie Dwójka
Królewskie potrawy prosto z Wawelu Karp w sosie piwno-piernikowym, zupa migdałowa, raki w śmietanie, nalewka z kwiatów dzikiego bzu. Krewcy włoscy architekci wcinający łazanki, królowa Jadwiga z obwarzankiem, Bona Sforza z garnkiem zupy cebulowej i Zygmunt Stary z koszykiem pomarańczy. Pięćdziesiąt przepisów na dania kuchni polskiej oraz związane z nimi historie zawiera "Uczta na Wawelu, książka nie tylko kulinarna". Jej autor, Bartek Kieżun, był gościem "Drogi przez mąkę". Zobacz więcej na temat: jedzenie Wawel Dwójka kulinaria Kraków
Tortellini, tagliatelle, fettuccine - skomplikowane dzieje makaronów Każdy wie, że do carbonary nie dodaje się śmietany, a spaghetti bolognese niewiele ma wspólnego z prawdziwym ragu. Ale czy na pewno? Może wszystko, co wiemy o "tradycyjnych" włoskich makaronach, nie jest do końca prawdą? O książce "Historia makaronu w dziesięciu daniach" Luci Cesariego rozmawialiśmy w "Drodze przez mąkę" z Tessą Capponi-Borawską, italianistką. Zobacz więcej na temat: makaron Włochy Dwójka
Historia Abelarda i Heloizy W audycji z cyklu "Mediewanna" przypomnieliśmy średniowieczną historię zakazanej miłości Abelarda i Heloizy. Zobacz więcej na temat: średniowiecze Dwójka