Gotowanie na otwartym ogniu Gościem audycji "Droga przez mąkę" była Patrycja Walter-Zagórska, autorka książki "Jedzenie, że ogień. Niebanalna uczta w plenerze". Zobacz więcej na temat: grill Dwójka
Zaginiony żywot św. Wojciecha Gościem audycji "Mediewanna" był politolog i mediewista Andrzej Kozicki. Rozmawialiśmy o wzmiankowanym w kronice Galla tajemniczym żywocie św. Wojciecha. Zobacz więcej na temat: św. Wojciech Dwójka Andrzej Kozicki
O japońskiej kulturze kulinarnej Japońska kultura kulinarna jest kompletnie odmienna od europejskiej i niesie ze sobą inne znaczenia. Podstawowe zasady zwyczaju kulinarnego kraju kwitnącej wiśni, jak to, że pałeczki trzymamy zawsze w jednej ręce i nie wbijamy ich w ryż, znane są bez wątpienia bywalcom sushi-barów. Zobacz więcej na temat: kulinaria Dwójka
Jeszcze raz o trubadurskich pieśniach W "Mediewannie" pozostajemy w kręgu średniowiecznej trubadurskiej pieśni. Gościem Łukasza Modelskiego był Łukasz Kozak. Zobacz więcej na temat: średniowiecze Dwójka muzyka dawna Łukasz Kozak
Dzikie zioła w kuchni Gościem tego wydania audycji z cyklu "Droga przez mąkę" był Piotr Ciemny, znawca kulinariów i autor przewodnika kucharskiego. Zobacz więcej na temat: kulinaria kuchnia Dwójka
Trobairitz - trubadur w spódnicy Gościem tego wydania audycji z cyklu "Mediewanna" była prof. Anna Loba z Instytutu Języków i Literatur Romańskich Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Zobacz więcej na temat: średniowiecze Trubadurzy Dwójka
"Ruchome święto" Ernesta Hemingwaya W audycji rozmowa o Paryżu lat 20-tych XX wieku. Hemingway wiódł tam życie ekspatrianta wraz z innymi przedstawicielami "straconego pokolenia" i szlifował warsztat pisarski pod okiem Gertrude Stein. Zobacz więcej na temat: Ernest Hemingway Dwójka Paryż
Edward III i wojna stuletnia O angielsko-francuskim konflikcie, który przeszedł do historii jako wojna stuletnia rozmawialiśmy w audycji z prof. Jerzym Pysiakiem, mediewistą z Wydziału Nauk o Kulturze i Sztuce Instytutu Historii Sztuki Uniwersytetu Warszawskiego. Zobacz więcej na temat: średniowiecze Jerzy Pysiak Dwójka
Grillowanie jako sztuka kulinarna O sposobie na grillowanie Victora Arguinzoniza, właściciela i szef kuchni restauracji Asador Etxebarri, w "Drodze przez mąkę" opowiedzą Małgorzata Minta i Joanna Mróz. Emisja dziś o godz. 11.00. Zobacz więcej na temat: grill Dwójka gotowanie kulinaria
Średniowieczna Florencja - tu biło finansowe serce Europy Gośćmi tego wydania audycji z cyklu "Mediewanna" byli Hanna Podgórska - tłumaczka książki "Jak kwitnące drzewo. Florencja średniowieczna i renesansowa" - oraz prof. Henryk Litwin - historyk. Zobacz więcej na temat: średniowiecze Florencja Dwójka
Wielkanoc na stole króla Zygmunta III Wazy O wielkanocnym menu króla Zygmunta III Wazy opowiadał w "Drodze przez mąkę" prof. Jarosław Dumanowski z Centrum Dziedzictwa Kulinarnego Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu. Zobacz więcej na temat: Wielkanoc kulinaria Dwójka
Apokryfy Zmartwychwstania Apokryfy istniały niemal od początku chrześcijaństwa i zawsze znajdowały chętnych czytelników. Powstały niejako na marginesie Nowego Testamentu i były tematycznie z nim spokrewnione, chociaż nie weszły do oficjalnego kanonu ksiąg uznanych przez Kościół. Zobacz więcej na temat: chrześcijaństwo Dwójka Wielkanoc
Przedstawienia Jezusa Umęczonego Gościem audycji z cyklu "Mediewanna" była prof. Grażyna Jurkowlaniec z Instytutu Historii Sztuki Uniwersytetu Warszawskiego. Rozmawialiśmy o historii i typie przedstawień pasyjnych Chrystusa Umęczonego. Zobacz więcej na temat: Dwójka
"Chłopi" Władysława Reymonta od kuchni Gościem tego wydania audycji z cyklu "Droga przez mąkę" był restaurator Zbigniew Kmieć. Zobacz więcej na temat: chłopi kulinaria Dwójka
Wątki kulinarne w twórczości Wespazjana Kochowskiego Gościem tego wydania audycji "Droga przez mąkę" była Wanda Klenczon - pisarka, blogerka, tłumaczka i badaczka antropologii kulinarnej. Zobacz więcej na temat: Wanda Klenczon kulinaria Wespazjan Kochowski Dwójka KULTURA
Proces i kasata zakonu templariuszy Istnienie Zakonu Ubogich Rycerzy Chrystusa i Świątyni Salomona, popularnie zwanego zakonem templariuszy, wydawało się wątpliwe po upadku w 1291 roku ostatniej twierdzy krzyżowców – Akki. Wielki mistrz zakonu Jakub de Molay jeszcze jakiś czas przebywał na Cyprze, ale stało się jasne, że po utracie Ziemi Świętej templariuszom potrzebna będzie pomoc z Zachodu. Zobacz więcej na temat: templariusze średniowiecze Dwójka
Frédéric Mistral - poeta zasłużony dla kuchni francuskiej Gościem audycji była prof. Anna Loba z Instytutu Języków i Literatur Romańskich Uniwersytetu Adama Mickiewicza. Zobacz więcej na temat: Dwójka kuchnia francuska
O domowym pieczeniu chleba Czym się różni pieczenie na zakwasie od pieczenia na drożdżach? Czy można nie wyrabiać ciasta na chleb? Na ile ważne są tu miary, czasy i proporcje? Jak dobierać mąkę do wypieków? W jakiej temperaturze piec chleb? Jakie są zalety dawnych odmian zbóż? Zobacz więcej na temat: Dwójka chleb