Grillowanie jako sztuka kulinarna

Ostatnia aktualizacja: 16.04.2023 11:30
O sposobie na grillowanie Victora Arguinzoniza, właściciela i szef kuchni restauracji Asador Etxebarri, w "Drodze przez mąkę" opowiedzą Małgorzata Minta i Joanna Mróz. Emisja dziś o godz. 11.00.
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: Shutterstock.com/Alexander Raths

Zacząłem gotować na grillu w dniu, w którym otworzyłem to miejsce, trzydzieści lat temu. Zacząłem od zera, nauczyłem się sam, własnym wysiłkiem, tracąc mnóstwo czasu i pieniędzy. Podążałem za własnymi pomysłami, eksperymentowałem, ale codziennie uczyłem się grillować. Naprawdę robiłem to, co lubię. Najpierw przyrządzałem typowe baskijskie dania z rusztu – kotlety, leszcze morskie, morszczuka, ale po kilku latach zacząłem się zastanawiać, co by było, gdyby wrzucić na grill coś, co pozornie na grill się nie nadaje. Wkrótce zaszło to dość daleko – musiałem zupełnie zmienić koncept działania rusztu, żeby te pomysły zrealizować. Przede wszystkim – i to najważniejsze – zacząłem używać drewna zamiast węgla drzewnego. Chodziło to to, żeby osiągnąć pełną kontrolę nad paleniskiem, żebym to ja kontrolował żar, a nie żar mnie. W końcu do każdej rzeczy, którą przygotowywałem, musiałem stworzyć odrębny zestaw narzędzi, używany tylko do tej jednej potrawy. To był przełom. Całkiem zmieniłem kurs Etxebarri – wspomina Victor Arguinzoniz, właściciel i szef kuchni restauracji Asador Etxebarri.

O jego sposobie na grillowanie opowiadały w audycji Małgorzata Minta i Joanna Mróz.


Posłuchaj
30:25 2023_04_16 11_00_09_PR2_Droga_przez_make.mp3 Grillowanie jako sztuka kulinarna (Droga przez mąkę/Dwójka) 

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadził: Łukasz Modelski

Data emisji: 16.04.2023

Godz. emisji: 11.00

pg

Czytaj także

Jak grillują wielcy szefowie kuchni?

Ostatnia aktualizacja: 11.10.2020 11:26
Jesień to prawdziwy sezon na grill. Profesjonaliści przejmują go od amatorów. W audycji rozmawialiśmy m.in. o tym, na czym polega wysokie grillowanie, jak kontroluje się temperaturę i jakie rodzaje drewna stosować do określonych produktów.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Wokół grilla z Kacprem Salzmanem

Ostatnia aktualizacja: 29.05.2022 11:30
Węgiel, brykiet, gaz, a może drewno – na czym najlepiej grillować? W jaki sposób kontrolować temperaturę? Marynować mięso, czy nie marynować? Nacinać kiełbasę, czy nie nacinać? I wreszcie – w jaki sposób sprawdzać, czy jedzenie jest już gotowe? Gościem tego wydania "Drogi przez mąkę" był mistrz grilla Kacper Salzman.
rozwiń zwiń