Opiekanie jedzenia nad ogniem z drewna lub żarem z węgli jest najstarszym sposobem gotowania, towarzyszącym gatunkowi ludzkiemu od jego początków.
Długie i słoneczne dni skłaniają do spożywania i przygotowania posiłków na zewnątrz. Sezon na grillowanie w pełni i z tej okazji, zanim przystąpimy do przygotowania potraw, warto pamiętać o kilku istotnych zasadach. Na przykład, że podczas umiejętnego grillowania powinniśmy używać odpowiednich tacek i folii, aby związki wytwarzane podczas tego procesu nie osiadały wraz z dymem na grillowanych produktach.
Niebezpieczne dla zdrowia są nie tylko produkty rzucane na ruszt, w szczególności tłuste mięso, lecz nawet sama czynność grillowania. Ze spalonego tłuszczu uwalniają się substancje rakotwórcze, m.in. dioksyny i furany. Tłuszcz spadający na rozżarzony węgiel spala się, co prowadzi do wzmożonej emisji wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych, nadtlenków i wolnych rodników, które również wykazują działanie rakotwórcze.
30:14 2022_05_29 11_00_22_PR2_Droga_przez_mąkę.mp3 Wokół grilla z Kacprem Salzmanem (Droga przez mąkę/Dwójka)
***
Tytuł audycji: Droga przez mąkę
Prowadził: Łukasz Modelski
Gość: Kacper Salzman (mistrz grilla)
Data emisji: 29.05.2022
Godzina emisji: 11.00