Wielkanoc na stole króla Zygmunta III Wazy

Ostatnia aktualizacja: 09.04.2023 13:00
O wielkanocnym menu króla Zygmunta III Wazy opowiadał w "Drodze przez mąkę" prof. Jarosław Dumanowski z Centrum Dziedzictwa Kulinarnego Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu.
Jakie potrawy gościły na stołach podczas staropolskich Wielkanocy na królewskim dworze?
Jakie potrawy gościły na stołach podczas staropolskich Wielkanocy na królewskim dworze?Foto: Nejron Photo/Shutterstock

Alla-putryna, czyli mięsa zapiekane w cieście. Wędzone szynki, jagnięta, jaja i chleb w koszyczku wielkanocnym. Woły, cielęta, indyki, kapłony, kury, kurczaki, cietrzewie, kuropatwy, koźle jarząbki, gęsi, gołębie, kaczki, zające, głuszce. Wreszcie bianka i kołacze.

Jakie było symboliczne znaczenie tych potraw?

W jakim stopniu zostały one ukształtowane przez modę?

O wielkanocnym menu króla Zygmunta III Wazy opowiadał w "Drodze przez mąkę" prof. Jarosław Dumanowski z Centrum Dziedzictwa Kulinarnego Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu.

Posłuchaj
25:39 Dwójka droga przez mąkę 9.4.2023.mp3 Prof. Jarosław Dumanowski o wielkanocnym menu na dworze króla Zygmunta III Wazy (Droga przez mąkę/Dwójka) 

"Droga przez mąkę" to erudycyjny program kulinarny na temat związku kuchni z cywilizacją.

Autor programu Łukasz Modelski omawia z gośćmi wątki kulinarne w literaturze i w innych sztukach. Ponadto w audycji: recenzje książek kucharskich, kulinarno-podróżniczych etc. Na zakończenie pojawia się utwór muzyczny z krótkim omówieniem - jego autorski wybór "pasuje" do głównego dania, czyli tematu kulinarnego poruszanego w programie.

Łukasz Modelski jest historykiem sztuki specjalizującym się w epoce średniowiecza. Przez większość życia zawodowego pracuje jako redaktor.

Jest autorem kilku zbiorów wywiadów. Jak przekonuje, z równą przyjemnością konsumuje posiłki i literaturę, a spośród różnych obszarów kultury najmniej rozumie kulturę fizyczną.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadził: Łukasz Modelski

Data emisji: 09.04.2023

Godz. emisji: 11.00

mo/pg

Czytaj także

Wątki kulinarne w twórczości Wespazjana Kochowskiego

Ostatnia aktualizacja: 19.03.2023 11:30
Gościem tego wydania audycji "Droga przez mąkę" była Wanda Klenczon - pisarka, blogerka, tłumaczka i badaczka antropologii kulinarnej.
rozwiń zwiń
Czytaj także

"Chłopi" Władysława Reymonta od kuchni

Ostatnia aktualizacja: 26.03.2023 11:30
Gościem tego wydania audycji z cyklu "Droga przez mąkę" był restaurator Zbigniew Kmieć. 
rozwiń zwiń