Średniowieczna kuchnia dworska - wyrazista i zaskakująca

Ostatnia aktualizacja: 05.11.2023 10:00
Ostre przyprawy, mieszanie smaków, mocne przetwarzanie składników, a przede wszystkim rozmaite próby urozmaicania potraw postnych. Tak w skrócie można byłoby opisać średniowieczną kuchnię dworską.
Kuchnia na zamku w Malborku
Kuchnia na zamku w MalborkuFoto: Shutterstock/Shevchenko Andrey

O jej zasadach, przepisach, które przetrwały do naszych czasów oraz zaskakujących składnikach opowiedział w "Mediewannie" prof. Jarosław Dumanowski - założyciel Centrum Dziedzictwa Kulinarnego na Wydziale Nauk Historycznych UMK w Toruniu.

***

W poprzednim wydaniu audycji tropiliśmy średniowieczne toposy w filmach i serialach. Tematem audycji były filmy, które bynajmniej nie traktują o średniowieczu, ale są jak średniowiecze. Prześledziliśmy pewne motywy, które w wiekach średnich były obecne i powszechnie zrozumiałe, a które dziś pojawiają się w kinie, ale jako średniowieczne rozpoznawane nie są. 

Odjeżdżający ku zachodowi słońca samotny bohater, przedmiot, który przez pokolenia jest w jednej rodzinie i który wymaga czci. Potrzeba tego, by wszyscy członkowie zgromadzenia zaakceptowali nowego przywódcę, inwestytura - oblekanie w specjalne szaty i wyposażanie w specjalne przedmioty. Współczesne kino (np. filmy Wesa Andersona czy Quentina Tarantino) nie wyszło ze średniowiecza.

Naszym gościem był prof. Jacek Banaszkiewicz z Uniwersytetu Warszawskiego.


Posłuchaj
59:18 2023_11_04 23_00_28_PR2_Mediewanna.mp3 Średniowieczna kuchnia dworska - wyrazista i zaskakująca (Mediewanna/Dwójka)

 

***

Tytuł audycji: Mediewanna

Prowadził: Łukasz Modelski

Gość: prof. Jarosław Dumanowski (założyciel Centrum Dziedzictwa Kulinarnego na Wydziale Nauk Historycznych UMK w Toruniu)

Data emisji: 4.11.2023

Godzina emisji: 23.00

mgc/DS

Czytaj także

Bolesław III Krzywousty. Mąż stanu i okrutnik

Ostatnia aktualizacja: 28.10.2024 05:35
Swoim testamentem Bolesław określił zasady dziedziczenia i sprawowania władzy w państwie po swojej śmierci. Decyzja ta zapoczątkowała rozbicie dzielnicowe Polski.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Wiele hałasu o humus. Przepisy Samar Khanafe

Ostatnia aktualizacja: 15.10.2023 11:40
Kuchnia Bliskiego Wschodu jest obfita, różnorodna, wielopokoleniowa i karmi domowników przede wszystkim warzywami. Jej smaki opisuje Samar Khanafe. W książce "Dukkah, kumin i włoszczyzna. Wegetariańska kuchnia bliskowschodnia" znajdziemy 133 przypisy na orientalne dania.
rozwiń zwiń