W rozmowie z Łukaszem Modelskim opowiedzą o tym, co ich ukształtowało i jak duży wpływ na ich rozwój miało Roztocze - miejsce, skąd pochodzą.
31:30 2024_03_10 12_27_13_PR2_Droga_przez_make.mp3 Rodzinne fascynacje w kuchni (Droga przez mąkę/Dwójka)
***
Erudycyjny program kulinarny na temat związku kuchni z cywilizacją.
Autor programu będzie omawiać z gośćmi wątki kulinarne w literaturze i w innych sztukach. Ponadto: recenzje książek kucharskich, kulinarnych, kulinarno-podróżniczych etc. Na zakończenie utwór muzyczny z krótkim omówieniem, muzyka wyłącznie klasyczna, jej autorski wybór "pasujący“ do głównego dania, czyli tematu kulinarnego omawianego w programie.
W jednym z poprzednich wydań tematem audycji była kultura Japonii w wersji kulinarnej.
Kiedy w Japonii pojawił się ryż? Dlaczego mąka nie była nigdy tam popularna? Ile kuchnia japońska zawdzięcza Chińczykom? Jaki jest cel "drogi herbaty"? Skąd wzięły się rozmaite zakazy dotyczące jedzenia?
O kulturze kulinarnej Kraju Kwitnącej Wiśni opowiadała w audycji prof. Ewa Pałasz-Rutkowska. W swojej książce "Dzieje kultury japońskiej" zabiera ona czytelników w podróż po fascynującej kulturze Japonii. Przedstawia sposób życia jej mieszkańców, ich język, wierzenia oraz zwyczaje i obyczaje.
***
Tytuł audycji: Droga przez mąkę
Prowadził: Łukasz Modelski
Gość: Mirosław i Dariusz Niziowie
Data emisji: 10.03.2024
Godz. emisji: 12.30
mo/mgc