Hayao Miyazaki i rola jedzenia w jego animacjach

Ostatnia aktualizacja: 24.03.2024 13:00
Jak pokarm i określony sposób jego przetwarzania może uczłowieczać spożywającego lub wykluczać ze wspólnoty i pozbawiać atrybutów przypisywanych gatunkowi ludzkiemu? M.in. nad tym zastanawialiśmy się w tym wydaniu audycji "Droga przez mąkę". 
Hayao Miyazaki
Hayao MiyazakiFoto: shutterstock / Denis Makarenko

Jak przestrzeń kuchni wyznacza podział społeczny między kobietą i mężczyzną w Japonii oraz czym charakteryzuje się kuchnia kobieca? Jak proces tworzenia się wspólnoty rozgrywa się wokół praktyk kulinarnych i miejsca przetwarzania pokarmu? Porozmawialiśmy również o postrzeganiu obżarstwa w kontekście japońskiej filozofii kulinarnej.  

Gościem Dwójki był Marcin Wojtasik, antropolog, restaurator, autor książki o ramenie, znawca Japonii, a zwłaszcza jej kultury kulinarnej.


Posłuchaj
29:22 2024_03_24 12_29_26_PR2_Droga_przez_make.mp3 Hayao Miyazaki i rola jedzenia w jego animacjach (Droga przez mąkę/Dwójka)

 

***

Kultura Japonii w wersji kulinarnej była także tematem jednej z poprzednich audycji

Kiedy w Japonii pojawił się ryż? Dlaczego mąka nie była nigdy tam popularna? Ile kuchnia japońska zawdzięcza Chińczykom? Jaki jest cel "drogi herbaty"? Skąd wzięły się rozmaite zakazy dotyczące jedzenia?

O kulturze kulinarnej Kraju Kwitnącej Wiśni opowiadała w audycji prof. Ewa Pałasz-Rutkowska.

W swojej książce "Dzieje kultury japońskiej" zabiera ona czytelników w podróż po fascynującej kulturze Japonii. Autorka, korzystając ze swojego wieloletniego dorobku badawczego i dydaktycznego, a także bazując na rozmowach ze specjalistami i japonistami oraz swoich doświadczeniach z licznych podróży do Japonii, tworzy prawdziwe kompendium wiedzy o jej kulturze.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadził: Łukasz Modelski

Data emisji: 24.03.2024

Godzin emisji: 12.30

mo/DS

Czytaj także

Rodzinne fascynacje w kuchni

Ostatnia aktualizacja: 10.03.2024 14:37
Bohaterami audycji są bracia Niziowie. Mirosław jest architektem, rzeźbiarzem oraz mecenasem kultury, a Dariusz - twórcą hotelu, restauracji i ekologicznej winnicy.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Kuchnia słowacka i jej tożsamość

Ostatnia aktualizacja: 17.03.2024 13:00
Rocznica śmierci Janosika w Liptowskim Mikulaszu (17.03) oraz koniec sezonu na Chopoku to dobre preteksty do rozmowy o kuchni naszych południowych sąsiadów - Słowaków.
rozwiń zwiń