- Matteo Brunetti uważa się za ambasadora włoskiej kuchni i tradycji w Polsce.
- Jest finalistą 6. edycji Masterchefa, a jego profil w mediach społecznościowych śledzą setki fanów włoskich smaków.
- Niedawno ukazała się jego książka "Włoska uczta", w której Matteo zdradza przepisy prosto z gorącej Italii.
Matteo Brunetti przekonuje, że gotowanie to najpyszniejsza zabawa, w którą można włączyć także gości. W swojej książce "Włoska uczta" zawarł 60 przepisów, dzięki którym możemy zrobić sobie włoski wieczór w domu. Mateo m.in. podaje przepisy na makaron doskonały, pizzę bez ananasa, mistrzowskie tiramisu i sernik pistacjowy. Jak przyznaje, włoska uczta może trwać godzinami.
- My Włosi uwielbiamy ucztować i możemy to robić bez końca. Idea "Włoskiej kuchni" jest taka, żeby czytelnicy byli w stanie sami ją przygotować w domu - opowiada gość Czwórki. - Jest skomponowana z tych wszystkich części posiłków, które my jemy we Włoszech.
Włoska uczta - jak jedzą Włosi?
"Włoska uczta" składa się z siedmiu części, które można dowolnie ze sobą łączyć, by stworzyć niezapomnianą włoską fiestę. - Mamy antipasti, czyli przekąski, primi piatti, czyli dania bogate w węglowodany, takiej jak makaron i ryż. Potem jest mała sekcja ze street foodami, jako taka à la przekąska. Oczywiście secondi piatti, czyli dania główne, gdzie są wysokobiałkowe ryby, mięsa i rośliny strączkowe. Jest więcej białka, żeby był balans. Nie może zabraknąć deserów - wisienką na torcie jest tiramisu, panna cotta lub inne fajne desery. Do tego są też likiery, drinki, jeżeli ktoś by chciał przygotować coś na aperitif. I na sam koniec kawka i różne sposoby na jej przygotowanie.
Dużo jedzenia i smukła sylwetka - jak robią to Włosi?
Matteo przyznaje, że Włosi takie wielodaniowe kolacje robią co najmniej dwa razy w tygodniu, nie tylko od święta. Mimo to udaje im się zachowywać linię. Jak zdradza, to zasługa odpowiednich połączeń i składników.
- Makarony jemy prawie codziennie, ale mamy gigantyczną ilość warzyw w naszych posiłkach. Jest dużo białka, owoców morza, serów, wędlin, mięsa i dużo owoców. Więc ta dieta jest naprawdę różnorodna - opowiada. - To tak naprawdę powoduje, że nie ma tyle otłuszczającego jedzenia. Poza tym ogólnie prowadzimy zdrowy tryb życia. Większość Włochów statystycznie sporo trenuje.
Ciasto do pizzy - ile powinno dojrzewać?
Mateo zdradził nam kilka świetnych przepisów. Na czym polega sekret pysznej pizzy? Cała tajemnica tkwi w cieście. - Najważniejszym składnikiem w pizzy jest czas. Ciasto powinno długo dojrzewać - tłumaczy. - Jeżeli chcemy uzyskać efekty jak w restauracji, to czasem musi ono poleżeć w lodówce nawet trzy dni, minimum jednak 24 godziny. Wtedy ma idealną konsystencję i smak. Trzeba więc to dobrze zaplanować.
19:09 CZWORKA/Pierwsze słyszę Matteo Brunetti 03.06.2024.mp3 Matteo Brunetti opowiada o włoskich smakach i podpowiada, jak przygotować włoską ucztę (Pierwsze słyszę/Czwórka)
***
Tytuł audycji: Pierwsze słyszę
Prowadzi: Kamil Jasieński
Gość: Matteo Brunetti (finalista 6. edycji programu Masterchef)
Data emisji: 3.06.2024
Godzina emisji: 8.15
aw/kormp