Italianista: trudno, żebyśmy makaron al dente nazywali makaronem "na ząb" - Italianizmy, zarówno te, które trafiły do polszczyzny w minionych wiekach i dekadach, jak i te, które trafiają współcześnie, kreują pewną niszę. To jest nisza silna i istotna, gdyż funkcjonuje dosyć mocno w konkretnych obszarach społeczeństwa. W przeszłości była to muzyka, sztuki piękne, sztuki kulinarne. W tej chwili to właśnie gastronomia wydaje się najbardziej dominującym obszarem oddziaływania - mówił w Dwójce Łukasz Jan Berezowski, współautor książki "Italiano vero. Leksyka włoska w polszczyźnie XXI wieku". Zobacz więcej na temat: Włochy KSIĄŻKA Jakub Kukla italianistyka KULTURA Dwójka język polski kuchnia włoska
Podwodne eldorado u wybrzeży Ghany: polscy biolodzy odkryli setki nowych gatunków! Ponad 300 nowych gatunków organizmów zamieszkałych nawet na głębokości 1000 metrów na dnie Oceanu Atlantyckiego u wybrzeży Ghany odkryli biolodzy z Uniwersytetu Łódzkiego. Odkryte organizmy to bezkręgowce: wieloszczety, czyli morscy kuzyni dżdżownicy, oraz skorupiaki. Naukowcy już szykują projekt kolejnej wyprawy, tym razem wraz z kolegami z Uniwersytetu Azorskiego będą badać dno w okolicach grzbietu środkowoatlantyckiego. Zobacz więcej na temat: NAUKA STYL ŻYCIA odkrycia i ciekawostki Ocean Atlantycki Ghana krewetki głębiny skorupiaki biologia przyroda ekologia Witold Lazar Trójka