Francja, połowa XIX wieku. Historia pełna namiętności i pasji, miłości do jedzenia i mocnego, wieloletniego uczucia łączącego bohaterów.
Sercem zamku Dodina Bouffanta jest kuchnia, a jego serce od wielu lat należy do jego kucharki i prawej ręki Eugénie. Wyrafinowane potrawy powstają z radością, proces przygotowania i degustacji trwa aż osiągnięty zostanie efekt idealny lub też dokonane kolejne kulinarne odkrycie.
Gotowanie jest metaforą i odbiciem relacji łączącej pewnego precyzyjnego Dodina i zmysłowo delikatnej Eugénie, dopasowaniem i zrozumieniem bez słów. Film jest także ucztą dla oczu wielbicieli tradycyjnej kuchni francuskiej.
Jak czytamy w opisie filmu, bohaterowie gotują razem od 20 lat, tworząc przepisy i wydając wielkie przyjęcia. Rozmawiają ze sobą głównie za pośrednictwem potraw, przygotowując wspaniałe buliony, sosy, przepiórki, turboty, warzywa z własnego ogrodu czy spektakularne desery. Świat, który wspólnie tworzą, pomaga im przetrwać najtrudniejsze życiowe momenty, a ich relacja przez lata ewoluuje.
O najbardziej oczekiwanym w Polsce filmie kuchennym rozmawialiśmy z Jakubem Gutkiem.
22:49 25.08 Droga przez mąkę bez muzyki_mp3.mp3 Jakub Gutek o filmie Anh Hung Trana "Bulion i inne namiętności" (Droga przez mąkę/Dwójka)
***
Tytuł audycji: Droga przez mąkę
Prowadził: Łukasz Modelski
Gość: Jakub Gutek
Data emisji: 25.08.2024
Godzina emisji: 9.00