Przez żołądek do serca, czyli film "Bulion i inne namiętności"

Ostatnia aktualizacja: 25.08.2024 09:00
W audycji "Droga przez mąkę" spotkaliśmy się z kulturoznawcą i miłośnikiem gotowania Jakubem Gutkiem, z którym rozmawialiśmy o najnowszym filmie Anh Hung Trana "Bulion i inne namiętności".
Bulion i inne namiętności to najnowszy film Anh Hung Trana
"Bulion i inne namiętności" to najnowszy film Anh Hung TranaFoto: Mat. pras.

Francja, połowa XIX wieku. Historia pełna namiętności i pasji, miłości do jedzenia i mocnego, wieloletniego uczucia łączącego bohaterów.

Sercem zamku Dodina Bouffanta jest kuchnia, a jego serce od wielu lat należy do jego kucharki i prawej ręki Eugénie. Wyrafinowane potrawy powstają z radością, proces przygotowania i degustacji trwa aż osiągnięty zostanie efekt idealny lub też dokonane kolejne kulinarne odkrycie.

Gotowanie jest metaforą i odbiciem relacji łączącej pewnego precyzyjnego Dodina i zmysłowo delikatnej Eugénie, dopasowaniem i zrozumieniem bez słów. Film jest także ucztą dla oczu wielbicieli tradycyjnej kuchni francuskiej.

Jak czytamy w opisie filmu, bohaterowie gotują razem od 20 lat, tworząc przepisy i wydając wielkie przyjęcia. Rozmawiają ze sobą głównie za pośrednictwem potraw, przygotowując wspaniałe buliony, sosy, przepiórki, turboty, warzywa z własnego ogrodu czy spektakularne desery. Świat, który wspólnie tworzą, pomaga im przetrwać najtrudniejsze życiowe momenty, a ich relacja przez lata ewoluuje.

O najbardziej oczekiwanym w Polsce filmie kuchennym rozmawialiśmy z Jakubem Gutkiem.


Posłuchaj
22:49 25.08 Droga przez mąkę bez muzyki_mp3.mp3 Jakub Gutek o filmie Anh Hung Trana "Bulion i inne namiętności" (Droga przez mąkę/Dwójka)

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadził: Łukasz Modelski

Gość: Jakub Gutek

Data emisji: 25.08.2024

Godzina emisji: 9.00

Zobacz więcej na temat: gotowanie kuchnia Jakub Gutek
Czytaj także

Bogdan Gałązka: moim marzeniem było zostać kucharzem

Ostatnia aktualizacja: 26.08.2024 13:55
- Już dwa lata chodziłem do szkoły kulinarnej i kiedyś Kurt Scheller mówi do mnie: "Bogdan, czy ty nie chcesz być kucharzem?" - opowiada w Programie 1 Polskiego Radia Bogdan Gałązka, jeden z najbardziej znanych kucharzy w naszym kraju. Czy właśnie wtedy rozpoczęła się jego przygoda z kuchnią i smakami?
rozwiń zwiń