Europa na talerzu - Europejski Festiwal Smaku

Ostatnia aktualizacja: 01.09.2024 10:00
Dzięki Europejskiemu Festiwalowi Smaku - nie przemierzając setek kilometrów - można poznać różnorodne smaki Europy. Wydarzeniu towarzyszą koncerty, wystawy i inne wydarzenia kulturalne. O idei oraz smakach, których będzie można zakosztować w Lublinie, mówił Waldemar Sulisz, dyrektor artystyczny wydarzenia.
Wszystkie smaki prowadzą do Lublina - to właśnie tam trwa 16. odsłona Europejskiego Festiwalu Smaku
Wszystkie smaki prowadzą do Lublina - to właśnie tam trwa 16. odsłona Europejskiego Festiwalu SmakuFoto: Shutterstock

Wszystkie smaki prowadzą do Lublina - to właśnie tam trwa 16. odsłona Europejskiego Festiwalu Smaku.

Posłuchaj
24:29 01.09 Droga przez mąkę bez muzy_mp3.mp3 Europa na talerzu - Europejski Festiwal Smaku (Droga przez mąkę/ Dwójka)

Europa w Lublinie

Festiwalowe elementy można spotkać w całym Lublinie. To miasto, w którym spotykają się różne tradycje: Wschód i Zachód, wartości katolickie, prawosławne, judaistyczne, tatarskie, greckie i ormiańskie. 

Dania przygotowane zgodnie z tradycją

- Ideą festiwalu jest zarówno interpretowanie przepisów ze starej książki kucharskiej, jak też odtwarzanie dań. Większość z tych potraw gotowana była na żywym ogniu. My też przyrządzimy je w taki sposób. Zapraszamy na teren Muzeum Wsi Lubelskiej. To tam pojawią się tam wyśmienici kucharze i uczestnicy konkursu - zachęcał w Polskim Radiu Waldemar Sulisz, dyrektor artystyczny Europejskiego Festiwalu Smaku.

Czytaj także:

Kuchnia w wydaniu prestiżowym

To bardzo prestiżowe wydarzenie, w którym wezmą udział osoby z całego świata. Będą miały okazję wykazania się i ugotowania dania według kanonów. Ten festiwal to okazja do zapoznania się z tradycyjnymi smakami i nauczenia sztuki dawnego gotowania - podkreślał Waldemar Sulisz.

Adam Bałdych

Festiwal od lat promuje kulturę w bardzo szerokim ujęciu. Gwiazdą tegorocznej odsłony wydarzenia jest Adam Bałdych, nazywany także "cudownym dzieckiem skrzypiec". Polski skrzypek i kompozytor wystąpi 7 września. Na świecie zdobył uznanie jako znakomity improwizator, odkrywający kompletnie nowe przestrzenie dla wiolinistyki.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadził: Łukasz Modelski

Gość: Waldemar Sulisz (dyrektor artystyczny Europejskiego Festiwalu Smaku)

Data emisji: 1.09.2024

Godzina emisji: 9.00

zch/kmp