Sery i ich tajemnice

Ostatnia aktualizacja: 08.09.2024 12:00
- Dużo się poprawiło w jakości serów. Kiedyś narzekałem, że większość serowarów świetnie potrafi sprzedawać, gorzej nazywać, a już w ogóle nic nie wie o mikrobiologii - zdradził w audycji "Droga przez mąkę" Gieno Mientkiewicz - znawca serów.
Co stoi za dobrym serem?
Co stoi za dobrym serem?Foto: Shutterstock/Sach336699

Gieno Mientkiewicz - znawca serów i juror konkursów serowarskich - opowiedział o ocenach sera, kryteriach, technikach i smakach. Także o tym, jak dziś w Polsce wygląda rynek serowarski.

- Powstają stowarzyszenia, kursy, ludzie się dokształcają. Również ci, którzy kupują sery, wiedzą o nich dużo więcej - podkreślił gość Programu 2 Polskiego Radia.


Posłuchaj
22:11 08.09 Droga przez mąkę_bez muzyki_mp3.mp3 Gieno Mientkiewicz o serach (Droga przez mąkę/Dwójka)

 

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadził: Łukasz Modelski

Gość: Gieno Mientkiewicz (znawca serów i juror konkursów serowarskich)

Data emisji: 8.09.2024

Godzina emisji: 9.00

dz/wmkor

Czytaj także

Drożdże kontra zakwas. Chleb - jak i z czego najlepiej go wypiekać?

Ostatnia aktualizacja: 22.04.2024 11:42
Piekarstwo, podobnie jak wiele innych dziedzin życia, ewoluuje. Zmieniają się składniki czy sposoby wypieku. Mimo że obecnie w publikacjach nt. piekarstwa dominuje zakwas, to drożdże ciągle mają swoich fanów. Należy do nich Piotr Kucharski - autor książek o pieczeniu - który podzielił się w "Drodze przez mąkę" swoimi spostrzeżeniami na temat wypieków.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Jedzenie instagramowe i danie wiralowe. Czy wygląd potraw jest najważniejszy?

Ostatnia aktualizacja: 14.04.2024 16:06
Rozwój mediów społecznościowych dotyka każdej dziedziny życia i wyjątkiem nie jest kuchnia. Restauracje i twórcy wykorzystują media do promowania swoich przepisów i dań. Małgorzata Minta opowiedziała w audycji "Drogą przez mąkę" w Programie 2 Polskiego Radia m.in. o zjawisku jedzenia instagramowego, za którym niekoniecznie musi iść smak.
rozwiń zwiń