"Kryl"- misja, która miała ocalić gospodarkę żywnościową PRL

Ostatnia aktualizacja: 15.12.2024 15:00
Monika Milewska opowiada o misji "kryl". Rozmowa w kontekście książki Moniki Milewskiej "I rak ryba. Stworzenia polityczne PRL-u". To nie tylko fascynująca podróż przez kolejne polityczne ekosystemy: od pola kartofli przez Puszczę Białowieską aż po lody Antarktyki. To także opowieść o całej epoce – jej absurdach, paradoksach i niespełnionych obietnicach.
Okładka książki  I rak ryba. Stworzenia polityczne PRL-u.
Okładka książki "I rak ryba. Stworzenia polityczne PRL-u.Foto: mat.prom.

Kryl - rozwiązanie na deficyt mięsa

W PRL narzekano również na deficyt mięsa. Wymyślono więc, że Polacy będą jeść skorupiaka z Antarktydy, którym był kryl. - To zresztą była nadzieja lat 70. nie tylko w Polsce - przybliża Monika Milewska.

- Polscy naukowcy wpadli na pomysł, jak zarzucić przynętę na Edwarda Gierki. Chcieli rozwijać studio antarktyczne, najlepiej pod hasłem białka, czyli tego niewielkiego raczka, ale potężnego w swojej biomasie. Podobno biomasa kryla jest dwa razy większa od biomasy całej ludzkości - wyjaśnia.


Posłuchaj
27:19 2024_12_15 13_29_55_PR2_Dorga_przez_make.mp3 "Kryl"- misja, która miała ocalić gospodarkę żywnościową PRL (Droga przez mąkę/ Dwójka)

 

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadził: Łukasz Modelski

Data emisji: 15.12.2024

Godzina emisji: 13.30

zch/am