Kryl - rozwiązanie na deficyt mięsa
W PRL narzekano również na deficyt mięsa. Wymyślono więc, że Polacy będą jeść skorupiaka z Antarktydy, którym był kryl. - To zresztą była nadzieja lat 70. nie tylko w Polsce - przybliża Monika Milewska.
- Polscy naukowcy wpadli na pomysł, jak zarzucić przynętę na Edwarda Gierki. Chcieli rozwijać studio antarktyczne, najlepiej pod hasłem białka, czyli tego niewielkiego raczka, ale potężnego w swojej biomasie. Podobno biomasa kryla jest dwa razy większa od biomasy całej ludzkości - wyjaśnia.
27:19 2024_12_15 13_29_55_PR2_Dorga_przez_make.mp3 "Kryl"- misja, która miała ocalić gospodarkę żywnościową PRL (Droga przez mąkę/ Dwójka)
***
Tytuł audycji: Droga przez mąkę
Prowadził: Łukasz Modelski
Data emisji: 15.12.2024
Godzina emisji: 13.30
zch/am