Co łączy polski rosół z barszczem ukraińskim? Czym różnią się pierogi od warenyków? Jak się robi banusz? Na te i inne pytania odpowiedzi znajdziemy w e-booku "Przyjaźń od kuchni. Przepisy polskie i ukraińskie" Katarzyny Bosackiej i Anieli Redelbach. Jego autorki były gośćmi tego wydania "Drogi przez mąkę".
***
Erudycyjny program kulinarny na temat związku kuchni z cywilizacją.
Autor programu Łukasz Modelski będzie omawiać z gośćmi wątki kulinarne w literaturze i w innych sztukach. Ponadto: recenzje książek kucharskich, kulinarnych, kulinarno-podróżniczych etc. Na zakończenie utwór muzyczny z krótkim omówieniem, muzyka wyłącznie klasyczna, jej autorski wybór "pasujący" do głównego dania, czyli tematu kulinarnego omawianego w programie.
Łukasz Modelski jest historykiem sztuki specjalizującym się w epoce średniowiecza. Przez większość życia zawodowego pracuje jako redaktor.
Jest autorem kilku zbiorów wywiadów. Jak przekonuje, z równą przyjemnością konsumuje posiłki i literaturę, a spośród różnych obszarów kultury najmniej rozumie kulturę fizyczną.
28:28 2022_09_25 11_01_03_Dwojka_Droga_przez_make.mp3 Przepisy polskie i ukraińskie (Droga przez mąkę/Dwójka)
***
Tytuł audycji: Droga przez mąkę
Prowadził: Łukasz Modelski
Goście: Katarzyna Bosacka i Aniela Redelbach (autorki e-booka "Przyjaźń od kuchni. Przepisy polskie i ukraińskie")
Data emisji: 25.09.2022
Godzina emisji: 11.00