Tradycje kulinarne Polski - rola jedzenia w domowych obrzędach

Ostatnia aktualizacja: 24.12.2023 13:00
Kuchnia Polski od czasów dawnych Słowian po współczesność. Również opowieść o naszej kulturze kulinarnej, znaczeniu jedzenia świątecznego i jego roli w domowych obrzędach. Gościem wigilijnego wydania "Drogi przez mąkę" była Magdalena Tomaszewska-Bolałek, autorka książki "Tradycje kulinarne Polski". 
Dlaczego jemy karpia w Wigilię? Historyk: znajdował się na stole królowej Jadwigi i Władysława Jagiełły
Dlaczego jemy karpia w Wigilię? Historyk: znajdował się na stole królowej Jadwigi i Władysława JagiełłyFoto: zi3000 / Shutterstock

Kuchnia Polski od czasów dawnych Słowian po współczesność. Opowieść o kulturze kulinarnej, znaczeniu jedzenia świątecznego i jego roli w domowych obrzędach. Anegdoty, legendy, odniesienia do literatury i sztuki, turystyka kulinarna oraz 19 prostych przepisów na mniej znane dania z różnych regionów Polski.

Gościem wigilijnego wydania "Drogi przez mąkę" była Magdalena Tomaszewska-Bolałek, autorka książki "Tradycje kulinarne Polski". 

***

Erudycyjny program kulinarny na temat związku kuchni z cywilizacją.

Autor programu, Łukasz Modelski, będzie omawiać z gośćmi wątki kulinarne w literaturze i w innych sztukach. Ponadto: recenzje książek kucharskich, kulinarnych, kulinarno-podróżniczych etc. Na zakończenie utwór muzyczny z krótkim omówieniem, muzyka wyłącznie klasyczna, jej autorski wybór "pasujący“ do głównego dania, czyli tematu kulinarnego omawianego w programie.


Posłuchaj
30:02 2023_12_24 12_29_59_PR2_Droga_przez_make.mp3 Tradycje kulinarne Polski - rola jedzenia w domowych obrzędach (Droga przez mąkę/Dwójka)

 

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadził: Łukasz Modelski

Data emisji: 24.12.2023

Godzina emisji: 12.30

mo/DS

Czytaj także

Świat francuskich kulinariów

Ostatnia aktualizacja: 03.12.2023 13:00
Ile bąbelków mieści się w jednej butelce szampana? Czy tosty francuskie naprawdę pochodzą z Francji? Ile kosztuje czesne w Le Cordon Bleu? Jakie cukierki kupił w Galii Asterix? Ile bagietek sprzedają każdego dnia francuscy piekarze? Czy najlepsze kasztany rzeczywiście sprzedawane są na placu Pigalle? 
rozwiń zwiń
Czytaj także

Tomasz Prange-Barczyński na kulinarnych szlakach Europy

Ostatnia aktualizacja: 10.12.2023 13:00
"Riesling i tapasy. O niezwykłych połączeniach jedzenia i wina na szlakach Europy" - taki tytuł nosi najnowsza książka Tomasza Prange-Barczyńskiego, dziennikarza i znawcy win. Autor był gościem audycji z cyklu "Droga przez mąkę".
rozwiń zwiń