Tradycyjne kraje winiarskie - takie jak Włochy czy Francja - ale też Grecja, Niemcy czy Bałkany. Silvanery ze szparagami, weneckie cicchetti popijane prosecco, pieczona ośmiornica z pét-natami w małej winiarskiej piwniczce na Morawach. Opowieść o uniesieniach w winiarniach, restauracjach, tawernach, a niekiedy prostych barach.
Gościem audycji był Tomasz Prange-Barczyński, który opowiadał o swojej nowej książce - "Riesling i tapasy. O niezwykłych połączeniach jedzenia i wina na szlakach Europy".
28:49 2023_12_10 12_30_18_PR2_Droga_przez_make.mp3 Tomasz Prange-Barczyński na kulinarnych szlakach Europy (Droga przez mąkę/Dwójka)
"Droga przez mąkę" to erudycyjny program kulinarny na temat związku kuchni z cywilizacją.
Autor audycji Łukasz Modelski omawia z gośćmi wątki kulinarne w literaturze i w innych sztukach. Pojawiają się również recenzje książek kucharskich, kulinarno-podróżniczych etc. Na zakończenie zaś wybrzmiewa utwór muzyczny z krótkim omówieniem, muzyka wyłącznie klasyczna, jej autorski wybór pasujący do głównego dania, czyli tematu kulinarnego omawianego w danym odcinku cyklu. Emisja w każdą niedzielę, tylko na antenie Programu 2 Polskiego Radia.
***
Tytuł audycji: Droga przez mąkę
Prowadził: Łukasz Modelski
Data emisji: 10.12.2023
Godz. emisji: 12.30
pg/ans