Domowa kuchnia, czyli jaka? Wyjaśnia Sylwia Zając - Nasza polska kuchnia jest niesamowita. Chociaż wszyscy chcemy szukać różnych nowych smaków, to okazuje się, że to co najprostsze jest najlepsze. Od dawien dawna potrawy były przygotowane z prostych składników takich jak kasza, mąka czy jajka. Dzisiaj wraca się do prostoty produktów tradycyjnych - mówi gościni Czwórki. Zobacz więcej na temat: Czwórka Zobacz także Kamil Jasieński Sylwia Zając kuchnia polska
"Festiwal różowej zupy". W Wilnie święto chłodnika litewskiego Kolor różowy dominuje dziś w Wilnie. W mieście odbywa się bowiem "Festiwal różowej zupy" czyli chłodnika litewskiego. Jest to jedno z najważniejszych dań kuchni litewskiej. Litwini zupę tę nazywają "szaltibarszciai" czyli zimnym barszczem. Zobacz więcej na temat: Wilno Litwa chłodnik kulinaria kuchnia gotowanie
Pasztecik szczeciński, pyry z gzikiem, kartacze: regionalne przysmaki, których warto spróbować Każdy region Polski ma swoje smaki i charakterystyczne potrawy, często znane już od setek lat. Ale są też takie, których historia jest stosunkowo krótka i doskonale znana. To właśnie przypadek pasztecika szczecińskiego, który 20 października obchodzi swoje święto. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA jedzenie Kuba Witkowski Piotr Firan Trójka