Jak zachować świeżość pieczywa? Polscy naukowcy mają pomysł 16 października obchodzimy Światowy Dzień Chleba. Z tej okazji naukowcy z Łukasiewicz - Instytutu Chemii Przemysłowej postanowili pochwalić się swoim innowacyjnym pomysłem, który w przyszłości może pomóc dłużej utrzymywać świeżość pieczywa. Zobacz więcej na temat: POLSKA chleb jedzenie żywność NAUKA badania Warszawa biotechnologia naukowcy
Weronika Nogańska - piekarka. Dziewczyny w tradycyjnych zawodach Piekarze są nam wszystkim dobrze znani, a piekarki? Czy łatwo jest sobie wyobrazić dziewczyny w tak klasycznych zawodach? Ułatwi to Weronika Nogańska, która opowiedziała o swojej piekarni. Zobacz więcej na temat: Czwórka Weronika Puszkar Weronika Nogańska gastronomia
Zamienniki mięsa, napoje, kosmetyki. Nieoczywiste wyroby z pieczywa - Nie musimy zjadać czerstwego chleba, możemy go przerobić na coś innego - przekonuje w Polskim Radiu 24 Katarzyna Młynarczyk, pomysłodawczyni i założycielka projektu Rebread. Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 żywność chleb jedzenie społeczeństwo Marta Hoppe
Chleb jak za czasów dzieciństwa. "Zakwas szczęśliwy" - reportaż Jakuba Tarki Wśród wspomnień z dzieciństwa wiele osób wymienia zapach i smak chleba. Niegdyś Polska słynęła z dobrego pieczywa i małych lokalnych piekarni, do których można było trafić po zapachu. Niestety, przez ostatnie dziesięciolecia pracę wprawnych rąk zastąpiły maszyny, a mistrzów piekarnictwa – wielcy sieciowi producenci chleba. Lokalne piekarnie, by sprostać konkurencji i przetrwać, też mocno obniżyły standardy i jakość. Zobacz więcej na temat: reportaż Jakub Tarka chleb pieczenie chleba
Niezapomniany smak świeżego chleba z dzieciństwa. Reportaż "Zakwas szczęśliwy" Jakuba Tarki Wśród wspomnień z dzieciństwa wiele osób wymienia zapach i smak chleba. Niegdyś Polska słynęła z dobrego pieczywa i małych lokalnych piekarni, do których można było trafić po zapachu. Niestety, przez ostatnie dziesięciolecia pracę wprawnych rąk zastąpiły maszyny, a mistrzów piekarnictwa – wielcy sieciowi producenci chleba. Lokalne piekarnie, by sprostać konkurencji i przetrwać, też mocno obniżyły standardy i jakość. Zobacz więcej na temat: reportaż Jakub Tarka Trójka chleb pieczenie chleba pr poleca
Dzień Piekarzy i Cukierników. Ciekawostki dla dzieci Jak wygląda praca w zawodzie cukiernika i piekarza? Może sami pomagacie w przygotowywaniu słodkości lub chcielibyście się podzielić swoimi ulubionymi wypiekami? W piątkowym "Poranku" w Polskim Radiu Dzieciom będzie bardzo słodko i pysznie. Zapraszamy! Zobacz więcej na temat: wypieki ciasta ciasteczka Poranek Polskiego Radia Dzieciom radio dla dzieci
Jak upiec pyszny domowy chleb? Ekspert podpowiada Domowe wypiekanie chleba, szczególnie na wsi, było kiedyś jedną z podstawowych umiejętności. Teraz wszystkie wypieki można kupić, ale może zdrowiej i lepiej zabawić się w domowego piekarza? Jak przygotować zakwas? A może są przepisy, które pozwalają na pieczenie chleba w prostszy sposób? Zobacz więcej na temat: Agnieszka Kunikowska chleb żytni chleb orkiszowy chleb pieczenie chleba gotowanie zdrowie dieta
Dzień Chleba. Od ziarenka do bochenka W Dniu Chleba (16.10) rozmawialiśmy ze słuchaczami o tym, w jaki sposób wypiekany jest chleb, jak uzyskuje się do niego ziarno i z niego mąkę. Przyjrzeliśmy się tym dawnym sposobom wypiekania chleba, ale także rodzajom chleba, który wypiekany jest w Polsce i na świecie. Zapraszamy! Zobacz więcej na temat: chleb Poranek Polskiego Radia Dzieciom radio dla dzieci pieczenie chleba
Chleb wypiekany z pasją. Reportaż "Więzienna piekarnia" [POSŁUCHAJ] "Chleba naszego powszedniego daj nam dzisiaj i odpuść nam nasze winy..." - ta modlitwa znana wszystkim zjadaczom chleba doskonale opisuje reportaż "Więzienna piekarnia", w którym jest mowa o chlebie wypiekanym z pasją i o więzieniu, miejscu odkupienia swoich win. Zobacz więcej na temat: reportaż Henryk Dedo Waldemar Kasperczak Aleksandra Sadokierska Bartoszyce
"Więzienna piekarnia" - reportaż Henryka Dedo i Waldemara Kasperczaka "Chleba naszego powszedniego daj nam dzisiaj i odpuść nam nasze winy..." - ta modlitwa znana wszystkim zjadaczom chleba doskonale opisuje reportaż "Więzienna piekarnia", w którym jest mowa o chlebie wypiekanym z pasją i o więzieniu, miejscu odkupienia swoich win. Zobacz więcej na temat: Henryk Dedo Waldemar Kasperczak Bartoszyce
Ks. Leszek Kryża: pomagamy wszędzie ale teraz Ukraina jest na pierwszym miejscu Idzie zima. Na wchodzie Ukrainy temperatury spadają nawet do minus 30 stopni Celsjusza. Koncentrujemy się na zakupie pieców z rurą, którą będzie można wystawić przez okno. Takie „kozy” umożliwią z jednej strony ogrzanie pomieszczenia, z drugiej ugotowanie ciepłego posiłku. Drugi nasz priorytet to płyty, aby zabić szczeliny okienne z powybijanymi szybami. Jak zawsze pomagamy wszystkim ale teraz Ukraina jest na pierwszym miejscu” - mówi ks. Leszek Kryża, dyrektor Zespołu Pomocy Kościołowi na Wschodzie przy Episkopacie Polski, laureat tegorocznej nagrody Totus Tuus. Zobacz więcej na temat: wojna na Ukrainie wojna 2022 Ukraina emigracja uchodźcy Kościół katolicki POLSKA pomoc zima piec żywność Episkopat Polski Małgorzata Frydrych
Chlebowa rewolucja Laurel Kratochvili Gościem audycji z cyklu "Droga przez mąkę" była Laurel Kratochvila, amerykańska piekarka, przedsiębiorczyni i autorka książki "New European Baking". Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski chleb Dwójka Berlin
Gwałtowny wzrost eksportu polskiej żywności. Jakie produkty i gdzie najczęściej sprzedaje polskie rolnictwo? Od stycznia do kwietnia 2022 r. wartość eksportu towarów rolno-spożywczych z Polski wzrosła w stosunku do tego samego okresu 2021 r. o 19,5 proc. do 14 mld euro. Za granicę sprzedawaliśmy głównie mięso drobiowe, papierosy, pieczywo i wyroby piekarnicze - poinformował Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA eksport rolnictwo kurs euro KOWR Rosja Unia Europejska papierosy
Od ziarenka do bochenka. Jak powstaje pieczywo? Leszek i Miś Michaś rozmawiali o pieczywie. Wymienili przy tym różne rodzaje wypieków, które można znaleźć w poszczególnych częściach świata. Zatrzymali się we Francji, która słynie ze specjalnego rodzaju rogalików wykonanych z ciasta francuskiego. Wiecie, jak się nazywają? A jakie są tradycyjne polskie rogale? Zobacz więcej na temat: chleb razowy wypieki radio dla dzieci radio dla rodziców piosenki dla dzieci Miś Michaś
Chleb nasz domowy, powszedni W czasie lockdownu wiele osób odkryło w sobie przeróżne talenty – niektórzy te kulinarne. I jak się okazuje Polacy docenili zwłaszcza domowe wypieki, a część porwała się nawet na własnoręcznie przygotowywane pieczywo. I kontynuuje robienie tych wypieków do dziś. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA chleb wypieki dom Witold Lazar Trójka jedzenie
Dobry chleb – tylko z domowej piekarni! W Polsce są bardzo bogate tradycje piekarnicze, a zapotrzebowanie na dobry chleb – olbrzymie. Do wspomnień z dzieciństwa o świeżym, jeszcze ciepłym chlebie z chrupiącą skórką i aromatycznym miąższem prosto z piekarni, wielu bardzo chętnie wraca. I poszukuje chleba smakującego i pachnącego "jak dawniej", często bezskutecznie. Dlatego coraz częściej zaczynamy piec chleb sami, w domu. Jak samemu upiec dobry i zdrowy chleb? Czy to jest trudne, jakie składniki są do tego potrzebne – o tym właśnie w "Leniwym przedpołudniu" rozmawiała Anna Popek ze swoim gościem. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA chleb zdrowie Anna Popek Trójka
Tradycje piekarskie w Paryżu Gościem pierwszej po wakacjach audycji "Droga przez mąkę" była Agnieszka Drotkiewicz - pisarka i kulturoznawczyni, współautorka książki "Smak kwiatów pomarańczy". Zobacz więcej na temat: Paryż Dwójka Łukasz Modelski
Kupujesz pieczywo luzem i masz obawy, że zarazisz się koronawirusem? GIS radzi Nie ma doniesień naukowych wskazujących na zakażenie koronawirusem drogą pokarmową, ale jeśli obawiamy się kupionego luzem pieczywa, włóżmy je do nagrzanego piekarnika na dwie minuty - radzi GIS. Zobacz więcej na temat: Koronawirus w Polsce GIS chleb społeczeństwo zdrowie POLSKA