Celiakia. "Choroba, która przyjmuje wiele masek" Wysypka, bóle stawów i mięśni - to tylko niektóre z objawów uczulenia na gluten. W ofercie wielu restauracji coraz częściej dostępne są potrawy niezawierające tego składnika. To realna potrzeba czy zwykła moda? Zobacz więcej na temat: dieta zdrowie Czwórka Piotr Firan makaron
Chrupiąca skórka i niepodrabialny smak. Pieczemy chleb Nie da się zapomnieć smaku polskiego chleba – z chrupiącą skórką i delikatnym wnętrzem. To też jeden z najstarszych produktów spożywczych. W Czwórce sprawdzaliśmy, jak przygotować go w domowych warunkach. Zobacz więcej na temat: Czwórka Piotr Firan chleb żytni chleb razowy chleb orkiszowy
Jak dobrze upiec chleb? "Lato z Radiem" w piekarni w Koluszkach Mało nas do pieczenia chleba? Na pewno nie! Reporter Maciej Walecki udał się do piekarni w Koluszkach, gdzie poznał tajniki związane z pieczeniem chleba. Dowiedział się także jak rano musi wstać piekarz, aby świeże pieczywo dotarło do sklepów i na nasze stoły. Zobacz więcej na temat: chleb cukiernia Agnieszka Kunikowska Maciej Walecki
Wielkanocny koszyk niewiele droższy niż przed rokiem Żywności na tegoroczne święta Wielkanocne będzie o ok. 2,5 proc. droższa niż przed rokiem. Najwięcej zdrożeją warzywa i pieczywo. Natomiast jaja będą zdecydowanie tańsze niż przed rokiem - wynika z szacunków banku BNP Paribas. Zobacz więcej na temat: ceny żywności zakupy Wielkanoc
Branża piekarnicza trzyma się mocno W ciągu roku pieczywo zdrożało dwa razy bardziej niż reszta żywności, jednak cztery na pięć piekarni znajduje się w dobrej i silnej kondycji finansowej – wynika z analizy wywiadowni gospodarczej Bisnode Polska. Zobacz więcej na temat: rynek chleb żytni chleb razowy praca
Cała prawda o glutenie. Jeść czy nie jeść? Gluten uważa się za winowajcę wielu nietypowych problemów zdrowotnych. Czy rzeczywiście słusznie wykluczamy go z diety? Może ta moda wcale nie jest dobra dla naszego zdrowia? Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie Marta Hoppe makaron uczulenia STYL ŻYCIA dieta dieta bezglutenowa
Rosną wymagania klientów wobec pieczywa Jemy coraz mniej pieczywa, ale wybieramy je bardziej świadomie, zwracając większą uwagę na jego skład. Piekarnie jeśli chcą przetrwać na rynku muszą to brać pod uwagę. Zobacz więcej na temat: chleb rynek
Komunie święte prawie jak śluby i wesela Maj to w Kościele katolickim tradycyjnie miesiąc komunii świętych. Jak się do nich przygotować? Zobacz więcej na temat: Kościół katolicki korporacja ubezpieczenie turystyczne
Jak walczyć z marnowaniem żywności? Senat zaczyna prace Po półtorarocznej pracy w komisjach pod obrady Senatu trafił wreszcie projekt ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności. Przewiduje on m.in. wprowadzenie obowiązku przekazywania jedzenia organizacjom charytatywnym przez wielkopowierzchniowe sklepy i wydłużenie tak zwanej daty minimalnej trwałości dla takich produktów. Duże sklepy miałyby też wnosić opłaty za odpady żywnościowe, z których finansowe będą na przykład kampanie edukacyjne. Zobacz więcej na temat: żywność jedzenie
"Błędnie uważa się, że bagietka pochodzi z Paryża" Bagietka, podobnie jak wieża Eiffla, jest jednym z symboli Francji. Co ciekawe, nad Sekwanę przywieźli ją... Austriacy. Zobacz więcej na temat: Trójka żywność jedzenie STYL ŻYCIA
Chleb tuczy? Obalamy żywieniowe stereotypy Co drugi Europejczyk boryka się z nadwagą albo wręcz otyłością. W Polsce już co trzecie dziecko waży za dużo. W związku z tym szuka się winnych - często ofiarą pada chleb, jako tuczący składnik diety. A to nieprawda, przekonuje Ewelina Szabelska z Fundacji „Chleb to zdrowie”. Zobacz więcej na temat: chleb zdrowie żywność Aleksandra Tycner
Kajzerka kontra grahamka. Jakie pieczywo wybrać? Który chleb jest najzdrowszy, a jednocześnie smaczny: orkiszowy, gryczany, pszenny, żytni, amarantusowy, a może kukurydziany? Zobacz więcej na temat: Patryk Kuniszewicz Anna Borkowska zdrowie dieta STYL ŻYCIA kulinaria zdrowie i dieta
Piekarnie Putka – tradycja przekazywana od pokoleń Stefan Putka - współwłaściciel Piekarni i Cukierni Putka, która od ponad 30 lat wypieka na Mazowszu m.in. mazurki i baby wielkanocne. Z gościem audycji Ludzie Gospodarki rozmawialiśmy o rodzinnej firmie, o rzemieślniczych korzeniach, o tym jak zarobić na najstarszym produkcie świata i jak skutecznie łączyć nowoczesną technologię z tradycyjnymi metodami. Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 przedsiębiorca przedsiębiorstwo
Gliniaste i gęste. Jak wybrać najlepsze pieczywo? - Żadna skrajność nie jest dobra. Jeśli rano zjemy dwie kanapki i wieczorem kolejne dwie, to są to dobre proporcje, ale nie może być tak, że dwie trzecie talerza to pieczywo - mówi dietetyczka, Alicja Kalińska. Zobacz więcej na temat: Roman Czejarek zdrowie jedzenie żywność chleb STYL ŻYCIA
Nie wyrzucaj chleba, tylko go odśwież! W tradycyjnych polskich domach chleba nigdy się nie wyrzucało. Zawsze znalazły się sposoby na odświeżenie czerstwego pieczywa. Jaki jest najskuteczniejszy? W Czwórce rad na ten temat udzielał Dziadek Leszek z Dancingu Międzypokoleniowego. Zobacz więcej na temat: Czwórka Justyna Tylczyńska poradnik STYL ŻYCIA zdrowie i dieta
Mąka i różne jej typy - jak wybrać najlepszy? - Mąka to nic innego jak zmielone ziarno - wyjaśnia Hanna Stolińska-Fiedorowicz, dietetyczka z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. - Dziś na mąkę przerabiane są również orzechy czy rośliny strączkowe - dodaje Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia wypieki Mateusz Kulik Maciej Oswald
Rekordowo niskie spożycie pieczywa we Włoszech Do rekordowego w historii minimum spadło spożycie chleba we Włoszech. Każdy w tym kraju zjada średnio 85 gramów pieczywa dziennie, czyli mniej niż dwie kromki. Obecnie pieczywa spożywa się o połowę mniej niż przed 10 laty. Zobacz więcej na temat: Włochy żywność
Pyszne bułeczki Pszenne i żytnie, białe i razowe, na zakwasie i na drożdżach. Pieczywo – bo o nim mowa - jest podstawowym składnikiem pożywienia na całej kuli ziemskiej. Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM Poranek Polskiego Radia Dzieciom