Tradycje piekarskie w Paryżu

Ostatnia aktualizacja: 20.09.2020 11:41
Gościem pierwszej po wakacjach audycji "Droga przez mąkę" była Agnieszka Drotkiewicz - pisarka i kulturoznawczyni, współautorka książki "Smak kwiatów pomarańczy".
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: shutterstock/Kiev.Victor

Posłuchaj
20:05 Dwójka Droga przez mąkę 20.09.2020.mp3 O tradycjach piekarskich w Paryżu. Nie tylko baguettes i croissants (Droga przez mąkę/Dwójka)

Tematem rozmowy były tradycje piekarskie w Paryżu i sięgająca lat 30. XX w. historia słynnej także poza Francją piekarni Poilâne.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadził: Łukasz Modelski

Gość: Agnieszka Drotkiewicz (pisarka, kulturoznawczyni)

Data emisji: 20.09.2020

Godzina emisji: 11.00​

Czytaj także

Mata Hari. Szpieg w spódnicy

Ostatnia aktualizacja: 15.10.2023 05:38
Wymarzona postać dla kultury masowej. Mata Hari - tancerka erotyczna, agentka dwóch wywiadów - została rozstrzelana 15 października 1917 roku. 
rozwiń zwiń
Czytaj także

Aleksander Dumas - w "Trzech muszkieterach" jest sporo prawdy

Ostatnia aktualizacja: 24.07.2023 05:40
"Ktoś ze współczesnych nazwał Dumas siłą przyrody. W istocie ten pogodny, próżny i lekkomyślny, wielkoduszny olbrzym z krwią babki Murzynki w żyłach, ten niestrudzony miłośnik życia, smakujący wszystkie jego dary, miał w sobie coś z żywiołu" – napisała Anna Tatarkiewicz, tłumaczka pamiętników pisarza.
rozwiń zwiń