Jej piekarnia uchodzi za jedną z najciekawszych w Berlinie. Specjalizuje się w bajglach i innych tradycyjnych żydowskich wypiekach. W książce "New European Baking" Laurel Kratochvila pisze o "chlebowej rewolucji". Co dokładnie to oznacza, autorka opowiedziała w audycji.
Książka "New European Banking. 99 Recipes for Breads, Brioches and Pastries" ukazała się dotychczas w językach angielskim i niemieckim. Zawiera ponad 90 autorskich receptur oraz 11 portretów piekarek i piekarzy kreujących współczesną kulturę chleba w Europie, nadających tej kulturze rytm. Wśród opisanych przez Laurel Kratochvilę postaci znalazła się jedna Polka – Monika Walecka, prowadząca w Warszawie piekarnię, cukiernię i sklepik z kanapkami.
21:38 Dwójka droga przez mąkę 23.10.2022.mp3 Rozmowa z Laurel Kratochvilą, autorką książki "New European Baking" (Droga przez mąkę/Dwójka)
"Droga przez mąkę" to erudycyjny program kulinarny na temat związku kuchni z cywilizacją.
Łukasz Modelski omawia z gośćmi wątki kulinarne w literaturze i w innych sztukach. Ponadto: recenzje książek kucharskich, kulinarnych, kulinarno-podróżniczych etc. Na zakończenie utwór muzyczny z krótkim omówieniem, muzyka wyłącznie klasyczna, jej autorski wybór pasujący do głównego dania, czyli tematu kulinarnego omawianego w programie.
***
Tytuł audycji: Droga przez mąkę
Prowadził: Łukasz Modelski
Gość: Laurel Kratochvila (piekarka, przedsiębiorczyni i autorka książki "New European Baking")
Data emisji: 23.10.2022
Godzina emisji: 11.00
pg