Średniowieczna kuchnia dworska - wyrazista i zaskakująca Ostre przyprawy, mieszanie smaków, mocne przetwarzanie składników, a przede wszystkim rozmaite próby urozmaicania potraw postnych. Tak w skrócie można byłoby opisać średniowieczną kuchnię dworską. Zobacz więcej na temat: kulinaria średniowiecze historia Polski Dwójka Łukasz Modelski
Jak idealnie łączyć smaki w kuchni? Ekspert podpowiada Niektórzy są zwolennikami tradycyjnych połączeń smakowych, inny - lubią eksperymentować w kuchni. Jak łączyć smaki, co pasuje do czego, i dlaczego takie a nie inne połączenie jest najlepsze? Zobacz więcej na temat: diety zdrowie i dieta napoje słodzone kuchnia smak cukier Agnieszka Kunikowska
Wiele hałasu o humus. Przepisy Samar Khanafe Kuchnia Bliskiego Wschodu jest obfita, różnorodna, wielopokoleniowa i karmi domowników przede wszystkim warzywami. Jej smaki opisuje Samar Khanafe. W książce "Dukkah, kumin i włoszczyzna. Wegetariańska kuchnia bliskowschodnia" znajdziemy 133 przypisy na orientalne dania. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA jedzenie kulinaria kuchnia Bliski Wschód Mateusz Kulik
Przepisy na jesienne dania. Poleca Gaweł Czajka - Moje przepisy kulinarne to świeże spojrzenie na kuchnię. Nie są skomplikowane, ale potrafią zaskoczyć. I na Instagramie, i w restauracji chcę dawać ludziom poczucie szczęśliwego brzucha - mówi Gaweł Czajka, w sieci znany jako @gawe_l. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA kulinaria przepisy kulinarne jedzenie Instagram Kamil Jasieński
Hania Beza i przepis na idealną bezę. "To ciasto potrafi strzelić focha" - Beza jest jak kobieta. Na pierwszy rzut oka piękna i silna, a od wewnątrz delikatna i wrażliwa. Raz na jakiś czas potrafi też "strzelić focha" - mówi Hania Beza - instagramerka i producentka bez. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA kulinaria ciasta Kamil Jasieński Instagram
Więcej niż ryż z dodatkami. Mistrzowskie przepisy na paellę Tak jak w niedzielę na polskich stołach królowały rosół i kotlet schabowy z ziemniakami, tak mieszkańcy Walencji od wieków zajadają się paellą. Co roku obchodzą jej święto i organizują Paelle World Cup o tytuł mistrza świata w paelli. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria STYL ŻYCIA kuchnia hiszpańska Mateusz Kulik
Głodek Chef: w kuchni wyobraźnia nie ma końca - Głodek Chef to ja. Jako kucharz lubię szaleć i kombinować. Wychodzę z założenia, że jak już "zna się nuty" można zaimprowizować wszystko - mówi Filip Głodek. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA hobby hip-hop Marta Hoppe
Ramen - coś więcej niż "polish rosół" z makaronem - To danie kuchni japońskiej, które jednak niezwykle szybko podbiło europejskie stoły. Tu najważniejszy jest specjalnie przygotowany makaron - mówiła gość Barbara Welento, współwłaścicielka jednej ze stołecznych restauracji, w której od lat serwuje się ramen. Zobacz więcej na temat: Czwórka Piotr Firan Japonia przepisy kulinarne kulinaria
Wakacje na polskiej wsi. Dokąd warto się wybrać? - Polska wieś ma wiele twarzy i jest szalenie różnorodna. Może być miejscem wyciszenia albo dużej aktywności, degustacji lokalnych potraw lub poznawania mniejszości etnicznych - przekonują Beata i Paweł Pomykalscy, autorzy książki "Wioski i sielskie zakątki. Polska z pomysłem". Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria hobby podróże wieś Marta Hoppe
Wbijamy za gary. Foodini i jego przepisy na proste dania - Gotować dla innych to chyba największy wyraz troski, jaki można komuś ofiarować. To jest coś, co napędza mnie w kulinarnej pasji - opowiada Foodini. Marcin Wójcik jest blogerem kulinarnym, który namawia innych, by "wbijali za gary". Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA kulinaria kuchnia jedzenie hobby Marta Hoppe
Kreator smaku - jak powstają najlepsze przepisy kulinarne? Szef kuchni jest artystą, powinien być też dobrym rzemieślnikiem, a czasami nawet żołnierzem. Tym razem sprawdzimy gdzie, kto i jak wymyśla najlepsze kulinarne przepisy. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria hobby podróże
Kuchnia japońska - nie tylko sushi. Wiele ją łączy z kuchnią polską Maori Murota przywołuje smaki z dzieciństwa spędzonego w Tokio i receptury, z których korzystały jej babcia i mama. Swoją książkę napisała jednak we Francji, gdzie zamieszkała na stałe. Okazuje się, że domową kuchnię japońską można odtworzyć z lokalnych, europejskich produktów. Zobacz więcej na temat: Czwórka hobby kuchnia japońska Kamil Jasieński kuchnia jedzenie Japonia
Nauka w kuchni. Prawa fizyki a gotowanie Większość z nas odwiedza to miejsce codziennie. Jedni czują się tam jak ryba w wodzie, inni unikają jej jak ognia. Ale kuchnia nie służy tylko do przygotowywania posiłków. Może być znakomitym miejscem do prowadzenia eksperymentów, co właśnie udowodnili naukowcy. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA fizyka Oliwia Krettek
Coocharz w sieci. Proste przepisy na smaczne dania - W sieci nie brakuje kulinarnych treści i kanałów tworzonych przez kucharzy amatorów. Ja staram się trafiać do ludzi, którzy cenią sobie proste przepisy - opowiada Kuba Przeździecki, znany w sieci jako Coocharz. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA kulinaria hobby przepisy kulinarne Jeremi Angowski
Kulinarny poranek w Czwórce i trochę inżynierii W upalne dni niechętnie zaglądamy do kuchni by coś ugotować. Jakub Przeździecki, Coocharz, zaproponuje kilka inspiracji kulinarnych, ale sprawdzimy też czy możemy już mówić o nowym trendzie, polegającym na gotowaniu podczas urlopu, by uniknąć "kosmicznych" rachunków. Zobacz więcej na temat: Czwórka
"Gotuj!" - zachęca Tomasz Kuczborski Gościem najbliższej audycji z cyklu "Droga przez mąkę" będzie Tomasz Kuczborski, autor książki "Gotuj!". Emisja dziś o godz. 10.00. Zobacz więcej na temat: przepisy kulinarne Dwójka Łukasz Modelski
Roślinna kuchnia kresowa. Zupa migdałowa, barszcz mleczny i ziemniaki Kichyłki, kutyki, mandryki, cebulniki, bałabuchy, kryżawki - przysmaki kuchni kresowej dwudziestolecia międzywojennego znakomicie odnajdują się w dzisiejszym wegetariańskim menu. - Są świadectwem wielokulturowego dziedzictwa. Kuchnia kresowa jest wciąż żywa, przekazywana z pokolenia na pokolenie - mówił Paweł Ochman, autor książki "Roślinna kuchnia kresowa". Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński kuchnia kulinaria
Tomek Czajkowski - magiczne składniki i nieoczywiste smaki Tomek Czajkowski od 10 lat prowadzi bloga "Magiczny Składnik". Chętnie sięga po kulinarne eksperymenty, zdarzyło mu się nawet kisić frytki. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński szparagi jedzenie