Więcej niż ryż z dodatkami. Mistrzowskie przepisy na paellę Tak jak w niedzielę na polskich stołach królowały rosół i kotlet schabowy z ziemniakami, tak mieszkańcy Walencji od wieków zajadają się paellą. Co roku obchodzą jej święto i organizują Paelle World Cup o tytuł mistrza świata w paelli. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria STYL ŻYCIA kuchnia hiszpańska Mateusz Kulik
Głodek Chef: w kuchni wyobraźnia nie ma końca - Głodek Chef to ja. Jako kucharz lubię szaleć i kombinować. Wychodzę z założenia, że jak już "zna się nuty" można zaimprowizować wszystko - mówi Filip Głodek. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA hobby hip-hop Marta Hoppe
Ramen - coś więcej niż "polish rosół" z makaronem - To danie kuchni japońskiej, które jednak niezwykle szybko podbiło europejskie stoły. Tu najważniejszy jest specjalnie przygotowany makaron - mówiła gość Barbara Welento, współwłaścicielka jednej ze stołecznych restauracji, w której od lat serwuje się ramen. Zobacz więcej na temat: Czwórka Piotr Firan Japonia przepisy kulinarne kulinaria
Wakacje na polskiej wsi. Dokąd warto się wybrać? - Polska wieś ma wiele twarzy i jest szalenie różnorodna. Może być miejscem wyciszenia albo dużej aktywności, degustacji lokalnych potraw lub poznawania mniejszości etnicznych - przekonują Beata i Paweł Pomykalscy, autorzy książki "Wioski i sielskie zakątki. Polska z pomysłem". Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria hobby podróże wieś Marta Hoppe
Wbijamy za gary. Foodini i jego przepisy na proste dania - Gotować dla innych to chyba największy wyraz troski, jaki można komuś ofiarować. To jest coś, co napędza mnie w kulinarnej pasji - opowiada Foodini. Marcin Wójcik jest blogerem kulinarnym, który namawia innych, by "wbijali za gary". Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA kulinaria kuchnia jedzenie hobby Marta Hoppe
Kreator smaku - jak powstają najlepsze przepisy kulinarne? Szef kuchni jest artystą, powinien być też dobrym rzemieślnikiem, a czasami nawet żołnierzem. Tym razem sprawdzimy gdzie, kto i jak wymyśla najlepsze kulinarne przepisy. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria hobby podróże
Kuchnia japońska - nie tylko sushi. Wiele ją łączy z kuchnią polską Maori Murota przywołuje smaki z dzieciństwa spędzonego w Tokio i receptury, z których korzystały jej babcia i mama. Swoją książkę napisała jednak we Francji, gdzie zamieszkała na stałe. Okazuje się, że domową kuchnię japońską można odtworzyć z lokalnych, europejskich produktów. Zobacz więcej na temat: Czwórka hobby kuchnia japońska Kamil Jasieński kuchnia jedzenie Japonia
Nauka w kuchni. Prawa fizyki a gotowanie Większość z nas odwiedza to miejsce codziennie. Jedni czują się tam jak ryba w wodzie, inni unikają jej jak ognia. Ale kuchnia nie służy tylko do przygotowywania posiłków. Może być znakomitym miejscem do prowadzenia eksperymentów, co właśnie udowodnili naukowcy. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA fizyka Oliwia Krettek
Coocharz w sieci. Proste przepisy na smaczne dania - W sieci nie brakuje kulinarnych treści i kanałów tworzonych przez kucharzy amatorów. Ja staram się trafiać do ludzi, którzy cenią sobie proste przepisy - opowiada Kuba Przeździecki, znany w sieci jako Coocharz. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA kulinaria hobby przepisy kulinarne Jeremi Angowski
Kulinarny poranek w Czwórce i trochę inżynierii W upalne dni niechętnie zaglądamy do kuchni by coś ugotować. Jakub Przeździecki, Coocharz, zaproponuje kilka inspiracji kulinarnych, ale sprawdzimy też czy możemy już mówić o nowym trendzie, polegającym na gotowaniu podczas urlopu, by uniknąć "kosmicznych" rachunków. Zobacz więcej na temat: Czwórka
"Gotuj!" - zachęca Tomasz Kuczborski Gościem najbliższej audycji z cyklu "Droga przez mąkę" będzie Tomasz Kuczborski, autor książki "Gotuj!". Emisja dziś o godz. 10.00. Zobacz więcej na temat: przepisy kulinarne Dwójka Łukasz Modelski
Roślinna kuchnia kresowa. Zupa migdałowa, barszcz mleczny i ziemniaki Kichyłki, kutyki, mandryki, cebulniki, bałabuchy, kryżawki - przysmaki kuchni kresowej dwudziestolecia międzywojennego znakomicie odnajdują się w dzisiejszym wegetariańskim menu. - Są świadectwem wielokulturowego dziedzictwa. Kuchnia kresowa jest wciąż żywa, przekazywana z pokolenia na pokolenie - mówił Paweł Ochman, autor książki "Roślinna kuchnia kresowa". Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński kuchnia kulinaria
Tomek Czajkowski - magiczne składniki i nieoczywiste smaki Tomek Czajkowski od 10 lat prowadzi bloga "Magiczny Składnik". Chętnie sięga po kulinarne eksperymenty, zdarzyło mu się nawet kisić frytki. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński szparagi jedzenie
Piotr Ciemny o dzikich ziołach: to nie snobizm, tylko powrót do korzeni - Zamiast na zakupy do sklepu, idź do lasu. Nie tylko wzbogacisz swoją dietę, ale też uwolnisz głowę - namawia Piotr Ciemny, bloger i autor książek "Dzikie zioła sezonowo" oraz "Chwasty od kuchni". Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA zdrowie dieta rośliny kulinaria Adam Smolarek
Jak gotować "łatwe rzeczy"? Agata Głowacka: w kuchni liczy się freestyle - Nie lubię gotować według przepisów, skrupulatnie odważać, mierzyć i porcjować. W kuchni cenię "radosny freestyle". Podstawową zasadą jest to, by było smacznie, bo gotuje się po to, by się najeść. Ważne są składniki dobrej jakości - mówiła kulinarna instagramerka Agata Głowacka. Zobacz więcej na temat: Czwórka Jakub Jamrozek kulinaria hobby
Poniedziałek zaczniemy rowerowo i kulinarnie Naszym gościem będzie Agata Głowacka, która podpowie jak gotować "łatwe rzeczy". Zajmiemy się też projektem młodych konstruktorów z Poznania, który ma szansę poprawić rowerową pracę kurierów. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria
Najlepsze chińskie śniadanie? "Je się na ulicy i w pidżamie" Chińskie jedzenie kojarzy się przede wszystkim z ryżem. Ale kuchnia z tej części Azji ma nam dużo więcej do zaproponowania: pierożki wonton, bułeczki baozi oraz youtiao - śniadaniowy przysmak, który podbija internet. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA kulinaria kuchnia chińska Kamil Jasieński
Peru - kraj, w którym wszystko smakuje naprawdę - W Peru wszystko jest prawdziwe. Każdy owoc, który jesz, ma tak intensywny smak, że myślisz sobie: o, to jest prawda. Cała prawda o pomarańczy, o papai, o awokado - mówi wokalistka Marita Alban Juarez. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA jedzenie kulinaria śniadanie Peru Kamil Jasieński