Kulinarny poranek w Czwórce i trochę inżynierii

Ostatnia aktualizacja: 11.07.2023 12:03
W upalne dni niechętnie zaglądamy do kuchni by coś ugotować. Jakub Przeździecki, Coocharz, zaproponuje kilka inspiracji kulinarnych, ale sprawdzimy też czy możemy już mówić o nowym trendzie, polegającym na gotowaniu podczas urlopu, by uniknąć "kosmicznych" rachunków. 
Czy lubimy gotować czy nie zawsze kiedyś musimy się za to zabrać. Coraz więcej osób decyduje się gotować też podczas urlopu.
Czy lubimy gotować czy nie zawsze kiedyś musimy się za to zabrać. Coraz więcej osób decyduje się gotować też podczas urlopu.Foto: Shutterstock

Naszym gościem w środowym "Pierwsze słyszę" będzie Jakub Przeździecki znany jako Coocharz. Kuba jest kucharzem amatorem. Lubi gotować i inspirować innych. Przepisy, które publikuje z założenia mają być proste, dla każdego. Proponuje kanapki, ciastka, mięsa, ale też - bezmięsne steki z kalafiora. Krok po kroku przedstawia polecane przez siebie przepisy i sprawdzone patenty na ich przygotowanie. O 8.15 zajrzymy w jego garnki, poszukamy najsmaczniejszych potraw, które przygotowuje. 

Pozostając w kuchni zajmiemy się też tematem gotowania na wakacjach. Zdaniem wielu urlopowiczów tegoroczne ceny nad Bałtykiem są dużo wyższe niż w latach poprzednich. Na dowód przysyłają - w ich ocenie - kosmiczne rachunki. Część turystów, zamiast iść do restauracji, woli samodzielnie ugotować obiad. Weronika Puszkar sprawdzi czy to już ogólny trend. 

Po 9.15 nasze studio odwiedzi Piotr Wąsowski, by zaprosić nas na Festiwal Inżynierów. Z pierwszej warszawskiej zajezdni tramwajowej 15 lipca wyruszy tramwaj przyszłości i rozpocznie się drugi Festiwal Inżynierów. W ramach tego wydarzenia odbędą się Warsztaty streetartowe, wystawa "404. Internet nie istnieje", instalacja "Pokój, który myśli" i ART. VR - wirtualna rzeczywistość artystyczna.

W audycji zapraszamy także na:

  • serwis kulturalny 
  • serwis sportowy

***

Na audycję z cyklu "Pierwsze słyszę" w środę (12.07) o godz. 7.00 zaprasza Kamil Jasieński

pj


Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie
Czytaj także

Tomek Czajkowski - magiczne składniki i nieoczywiste smaki

Ostatnia aktualizacja: 25.05.2023 13:55
Tomek Czajkowski od 10 lat prowadzi bloga "Magiczny Składnik". Chętnie sięga po kulinarne eksperymenty, zdarzyło mu się nawet kisić frytki. 
rozwiń zwiń
Czytaj także

Regulacje prawne w sporcie. O co chodzi w tej grze?

Ostatnia aktualizacja: 10.07.2023 15:23
- Każda rozgrywka: mecz piłkarski czy siatkarski, odbywa się zgodnie z wieloma zasadami i regulacjami. Gdy kończą się zawody, zaczynają się transfery, podpisywanie umów, problemy z dopingiem i korupcją. I tu wkraczają prawnicy, to fascynujące - zapewniali Paweł Natorski i Rafał Kaszubski, studenci prawa z Koła Naukowego Prawa Sportowego "Ius et Sport". 
rozwiń zwiń