Pędź po pędy
Z dzikich ziół można zrobić wszystko. Można użyć ich jako zamiennik ziół pospolitych, takich jak bazylia, natka pietruszki czy lubczyk. Mają dużo smaku, aromatu i witamin. - Teraz jest najlepszy czas na zbieranie iglaków: pędów świerku i szyszek sosnowych. Warto to zrobić, bo sezon na nie jest krótki - mówi gość Czwórki. - Pędy można zamrozić, zamarynować z warzywami albo ukisić i cieszyć się ich smakiem zimą, kiedy nie ma nic.
Płatki na wagę złota
Piotr Ciemny przygodę z gotowaniem zaczynał we Wrocławiu, potem trafił do Warszawy, a następnie w do Kopenhagi. W stolicy Dani pracował w najbardziej prestiżowych restauracjach. - W "Alchemist" nauczyłem się jak wykorzystywać tasznik pospolity. Płatki tej rośliny, które przypominają serduszka i są bardzo u nas popularne, dodawaliśmy do dań. Zrywaliśmy je bardzo ostrożnie i nie mogliśmy przygnieść pęsętą, bo wtedy robiły się na nich czarne ślady - wspomina. - Do dania dodawaliśmy tylko cztery płatki, a nasi klienci płacili za takie menu od 2 i pół tysiąca złotych.
Kiszona gwiazdnica i sól z pokrzywą
Kucharz i bloger zachęca też do zbierania gwiazdnicy pospolitej, która jego zdaniem jest bardzo elastyczna. - Możemy zrobić z niej sos, młode pędy wrzucić na patelnię, a starsze - ukisić. Polecam również jasnoty, czyli ślepą pokrzywę, którą można wysuszyć i używać jako przyprawy lub robić napary - mowi gość Czwórki. - Świeże liście można też utrzeć z solą w moździerzu i w ten sposób zrobić sobie sól ziołową - dodaje.
Shutterstock.com/Lunov Mykola
Sprawdź też:
"To nie snobizm, tylko powrót do korzeni"
Piotr Ciemny to jeden z niewielu bloggerów kulinarnych, którzy przedstawiają, w jaki sposób można zrewolucjonizować podejście do przygotowywania posiłków oraz jak zrobić to zdrowo, wykorzystując łatwo dostępne rośliny, uznawane za dzikie zioła jadalne. - Niektórzy twierdzą, że to snobizm. Tymczasem dla mnie snobizmem jest ściąganie zagranicznych owoców z Kolumbii, które szybko gniją nam w domach, bo są już spleśniałe i sfermentowane - mówi. - Dzikie zioła mamy na wyciągnięcie ręki. Zbieranie ich to nie nowa moda, tylko powrót do korzeni.
20:16 CZWÓRKA Pasjonauci - chwasty, 20.05.2023.mp3 Piotr Ciemny o dzikich roślinach z łąk i lasów, które można wykorzystać w kuchni (Pasjonauci/Czwórka)
Zachowaj umiar w zbieraniu
- Maj i pierwsze tygodnie czerwca to gorący sezon dla zbieraczy ziół. Potem kiedy przychodzi lato, ma się mniej pracy. I tak aż do sierpnia, do czasu, kiedy pojawią się owoce - wyjaśnia rozmówca Adama Smolarka. - Zimą też można zbierać dziką różę i jarząb pospolity, ale należy pamiętać, że o tej porze roku dzielimy się z ptakami. Musimy zachować równowagę w naturze - zbierajmy z umiarem i nie niszczmy przy tym natury - apeluje.
Piotr Ciemny interesuje się tzw. kuchnią alternatywną, w której można wykorzystywać na pozór nienadające się do spożycia rośliny
***
Tytuł audycji: Pasjonauci
Prowadzi: Adam Smolarek
Gość Piotr Ciemny (autot książki i bloga "Chwasty od kuchni" )
Data emisji: 20.05.2023
Godzina emisji: 12.15
kul