Polskie Radio
Section05

gotowanie

Kuchnia karnawałowa po staropolsku. O potrawach, które jedzono w przeszłości

Zupa rakowa, kiszony dereń, marynowane dziki i jelenie, do tego mnóstwo przypraw z cynamonem, imbirem i szafranem - to niektóre elementy staropolskiej kuchni, które pojawiały się w przeszłości na zabawach karnawałowych. Dziś wielu z tych potraw próżno szukać na stole; inne z kolei pozostały z nami do dzisiejszych czasów, choć nieco zmieniły swoją formę.
Zobacz więcej na temat:  karnawał tradycja zwyczaje kulinaria Agnieszka Kunikowska potrawy

"Przerób, zamroź, podziel się". Jak nie marnować jedzenia?

Oddanie nadmiaru żywności do jadłodzielni, bądź bliskim i znajomym, zamrożenie czy ponowne przetworzenie i wykorzystanie w kolejnych przepisach - to sposoby, by oszczędzić nie tylko produkty spożywcze, ale także pieniądze. - Wciąż mamy problem z marnowaniem produktów - mówił Mateusz Kowalczyk, współtwórca jednej z polskich aplikacji, która pomaga ratować jedzenie przed zmarnowaniem. 
Zobacz więcej na temat:  Czwórka finanse oszczędzanie ekologia Kamil Jasieński