"Roślinna sprawa". Jak sprawić, by kuchnia wege nie była nudna? - Kuchnia bezmięsna może być ciekawa i kolorowa, a przede wszystkim pyszna - przekonuje w Czwórce Dominika Targosz, autorka książki "Roślinna sprawa. Prosta i komfortowa kuchnia pełna warzyw". Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński dieta kulinaria
"Korea od kuchni". Smaki Azji to nie tylko kimchi i ryż - Dieta przeciętnego Koreańczyka wcale nie jest lekka: jest obfita w mięso, tłusta, ostra i zawiera dużą ilość cukru - mówiła Anita Raszka, autorka książki "Korea od kuchni". Zobacz więcej na temat: Czwórka korea Kamil Jasieński kulinaria
Grillowanie jako sztuka kulinarna O sposobie na grillowanie Victora Arguinzoniza, właściciela i szef kuchni restauracji Asador Etxebarri, w "Drodze przez mąkę" opowiedzą Małgorzata Minta i Joanna Mróz. Emisja dziś o godz. 11.00. Zobacz więcej na temat: grill Dwójka Łukasz Modelski kulinaria
Smak wakacji w Chorwacji w twoim domu Ten widok i smak znają turyści odwiedzających kraje śródziemnomorskie, zwłaszcza Chorwację. Małe, smażone rybki to jeden z lokalnych przysmaków. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria jedzenie dieta
Polska turystyka kulinarna. Czy schabowy może konkurować z pizzą i kimchi? - Polacy sami mówią o sobie, że nie są "patriotami kulinarnymi". Naszą kuchnię traktujemy jako coś oczywistego, a warto zwrócić uwagę, że są w niej produkty, które określić można jako prawdziwe "superfoods" - mówiła Katarzyna Madras, współautorka badań dotyczących znajomości polskich tradycji kulinarnych. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie kulinaria Piotr Firan hobby
Sodra, chrzanówka i babka majonezowa. Poznaj regionalne smaki Wielkanocy Kulinarne bogactwo wielkanocnych przepisów jest o wiele bardziej zróżnicowane, niż mogłoby się wydawać. Wszyscy jedzą jajka i zupy, ale czasem jest to barszcz, żur, czasem sodra albo chrzanówka. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie kulinaria Wielkanoc Mateusz Kulik
Wielkanocny stół po włosku. Króluje jagnięcina i karczochy. Co z jajkami? We Włoszech wielkanocny stół bywa bardzo różny. Wszystko dlatego, że jest tam aż 20 kuchni regionalnych. Na pewno, w wielu prowincjach, skosztujemy jagnięciny i karczochów. Makaronu też nie zabraknie. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński Wielkanoc tradycja kulinaria Włochy
Polish dog. Czym różni się od zwykłego hot-doga? Polish dog to przekąska z grillowaną kiełbasą, zamiast parówki, w bułce, z obowiązkową cebulą i piklami. Do tego dodawane są też frytki i surówka colesław. Danie powstało w Stanach Zjednoczonych, w Cleveland. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria hobby Mateusz Kulik hot dog
Ropa vieja. Jak przygotować kubański przysmak we własnej kuchni? Ropa vieja to połączenie specjalnie przygotowywanego mięsa wołowego z ryżem i warzywnymi dodatkami. Potrawa ta pochodzi z Kuby. Czy ma szansę podbić polskie stoły? Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria Mateusz Kulik
Chińskie wzorce w naszej diecie. Sukces to holistyczne podejście Wokół nas pełno jest przeróżnych diet, każda reklamowana jako najzdrowsza na świecie. Iwona Zasuwa jest zwolenniczką holistycznego podejścia do naszego organizmu i silnie zindywidualizowanego sposobu żywienia. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński jedzenie dieta zdrowie zdrowie i dieta
Pieczenie - twój chleb powszedni Zapach świeżo upieczonego chleba jest jednym z najpiękniejszych zapachów świata. Możesz go uzyskać bez wyrabiania ciasta, bez specjalnego sprzętu oraz doświadczenia - przekonuje popularna skandynawska blogerka kulinarna Ina-Janine Johnsen w książce "Buła i przyjaciele". Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA kulinaria chleb pieczenie chleba Mateusz Kulik
Natalia Maszkowska: w kuchni gotuję, a nie odtwarzam przepisy Natalia Maszkowska gotuje prosto, szybko, z ogólnodostępnych składników i dla każdego. Nic więc dziwnego, że jej kanał kulinarny na polskim TikToku ma miliony wyświetleń. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA kulinaria hobby Kamil Jasieński przepisy kulinarne
Przepis na focaccię. Rady Jurka Sobieniaka Jedni twierdzą, że wymyślili ją Etruskowie, inni, że starożytni Grecy. Ale dziś focaccia to symbol kuchni włoskiej, a zwłaszcza z nadmorskim regionem Ligurii. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria kuchnia włoska jedzenie STYL ŻYCIA Mateusz Kulik
Focaccia przygotowana we własnej kuchni. Jak to zrobić? Focaccia to pyszny cienki chlebek, pachnący oliwą i rozmarynem. Można go jeść samego lub jako dodatek do mięs, warzyw lub grilla. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria
Słodkie kluchy z Tyrolu. Jak przygotować germknödel? Kluchy na parze z nadzieniem z powideł śliwkowych z rumem, posypane makiem i polane sosem waniliowym lub masłem, to przysmak nie tylko austriackich narciarzy. Trudno jest opisać walory smakowe tego dania, bo ma ono wiele warstw i wiele struktur. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria kuchnia jedzenie Austria Mateusz Kulik
Królowa polskich zup. O bardziej i mniej konwencjonalnych przepisach na rosół Rosół pojawiał się na królewskich stołach, a także na stronach "Pana Tadeusza". O chyba najpopularniejszej w naszym kraju zupie pisano również w pierwszej polskiej książce kucharskiej. Co dom, to inny przepis. Dlatego też rosół może być przygotowany na różne sposoby. Zobacz więcej na temat: Daniel Wydrych Karolina Rożej Klaudia Porębska Przemysław Bolechowski rosół kulinaria kuchnia polska
Germknödel - słodka klucha z austriackiej bacówki Kluchy na parze z nadzieniem z powideł śliwkowych, posypane makiem i polane sosem waniliowym lub masłem, to przysmak nie tylko austriackich narciarzy. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria kuchnia jedzenie Austria
Jak przygotować tradycyjne "dziadki kokuszczańskie"? "Dziadki kokuszczańskie" to okrągłe kluski, o gładkiej lub lekko chropowatej powierzchni z omastą w postaci drobin przyrumienionej słoniny. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria Karpaty kuchnia regionalna kuchnia polska Mateusz Kulik