Smak wakacji w Chorwacji w twoim domu

Ostatnia aktualizacja: 13.04.2023 16:00
Ten widok i smak znają turyści odwiedzających kraje śródziemnomorskie, zwłaszcza Chorwację. Małe, smażone rybki to jeden z lokalnych przysmaków. 
Chorwacja oferuje turystom piękną pogodę, fantastyczną kuchnię i biesiady do białego rana.
Chorwacja oferuje turystom piękną pogodę, fantastyczną kuchnię i biesiady do białego rana.Foto: Shutterstock/Alexey Fedorenko

Chorwacja to jeden z najchętniej wybieranych przez Polaków kierunków wakacyjnych podróży. I nie ma w tym nic dziwnego, bo Chorwacja oferuje turystom piękną pogodę, fantastyczną kuchnię, biesiady do białego rana i ponad 1400 wysp. Na Rab znajdziemy piękne zatoki i plaże nudystów, na Pag przetańczymy całą noc, zaś pobyt na Hvar to okazja, żeby spotkać się z tamtejszą historią i zabytkami. Obok natury Chorwacja ma też fascynującą kulturę oraz przyjaźnie nastawionych do turystów mieszkańców. - Chorwaci bardzo lubią Polaków, jak tylko przyjeżdżają nasi rodacy, od razu są goszczeni po królewsku - mówiła w Czwórce Beata Przybyszewska-Kujawa z Towarzystwa Polsko-Chorwackiego.- Wino, dobra rakija, figi, oliwki i przysmaki lokalnej kuchni - to wszystko sprawia, że biesiady u Chorwatów trwają do białego rana. I warto, choć raz w życiu, w takiej uczcie wziąć udział.

Dieta śródziemnomorska zaliczana jest do tych najzdrowszych. Zdaniem naukowców chroni nasz mózg przed starzeniem i ma zbawienny wpływ na pamięć. Charakteryzuje się przede wszystkim dużym spożyciem warzyw i owoców na surowo, oliwy z oliwek, produktów zbożowych i roślin strączkowych. A także umiarkowanym spożyciem nabiału i niskim spożyciem mięsa czerwonego i drobiu.

Jednym z chorwackich przysmaków są girice - małe srebrne rybki, które po posypaniu mąką i usmażeniu stanowią pyszną przekąskę z morza. Podawane są jako uliczne jedzenie, w prostych papierowych torebkach, w wielu chorwackich miastach. Sprawdzimy jak to danie przygotować w domu. 

***

Na audycję "Nie na-żarty" - w sobotę o godz. 17.00 - zaprasza Mateusz Kulik.

kul

Czytaj także

Chińskie wzorce w naszej diecie. Sukces to holistyczne podejście

Ostatnia aktualizacja: 22.03.2023 12:01
Wokół nas pełno jest przeróżnych diet, każda reklamowana jako najzdrowsza na świecie. Iwona Zasuwa jest zwolenniczką holistycznego podejścia do naszego organizmu i silnie zindywidualizowanego sposobu żywienia. 
rozwiń zwiń
Czytaj także

Polska turystyka kulinarna. Czy schabowy może konkurować z pizzą i kimchi?

Ostatnia aktualizacja: 13.04.2023 09:06
- Polacy sami mówią o sobie, że nie są "patriotami kulinarnymi". Naszą kuchnię traktujemy jako coś oczywistego, a warto zwrócić uwagę, że są w niej produkty, które określić można jako prawdziwe "superfoods" - mówiła Katarzyna Madras, współautorka badań dotyczących znajomości polskich tradycji kulinarnych.
rozwiń zwiń