Wychodząc ze znajomymi do restauracji, często wybieramy kuchnię włoską, albo tajską, azjatycką czy bałkańską, rzadziej decydujemy się na tradycyjne polskie dania, jak pierogi czy schabowy - wyliczał dziennikarz Czwórki Piotr Firan. Potwierdzają to wyniki badań dotyczących polskiej turystyki kulinarnej, które przeprowadziły studentki Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu. Tymczasem takie podróżowanie, połączone z poznawaniem regionalnych smaków, może być cennym doświadczeniem.
- Nie do końca doceniamy naszą rodzimą kuchnię. Myślę, że powinniśmy nauczyć się chwalić te tradycyjne smaki, zrozumieć, że one są ważne dla naszej kultury i tradycji - mówiła Katarzyna Madras. - Są badania, które wskazują, że nawet 60 proc. naszych rodaków nie wie, dokąd wybrać się, by zjeść dobrą polską kuchnię. Nie znają szlaków kulinarnych w Polsce, ale gdyby mieli taką wiedzę, chętnie by z niej korzystali.
Produkty polskiej kuchni kojarzą się przede wszystkim z wysoką jakością. - Mamy 44 produkty wpisane na trzy różne certyfikaty europejskie. Są to m.in. oscypek, bryndza, rogacz świętomarciński czy kabanosy. Na ten moment są jednak tylko dwa produkty, które czekają na wpisanie. To twaróg wędzony i powidła śliwkowe - wyliczała gość Czwórki. - Europa jednak szuka tych produktów, ludzie chcą ich próbować. Boom rozpoczął się kilkanaście lat temu, teraz powoli do tego wracamy.
Sprawdź także:
Krzywdzącym stereotypem jest, zdaniem gościa Czwórki, kojarzenie tradycyjnych polskich potraw z tłuszczem. Tymczasem ich atutem jest przede wszystkim różnorodność. - Większość dań polskich sprzed stu czy kilkuset lat to jednak kuchnia wegańska i wegetariańska, z produktów, które dziś określilibyśmy jako superfoods. Chodzi o wszelkie kasze, kapusty, fasole - wyliczała.
05:44 kuchnia polska_PR4_AAC 2023_04_12-16-12-05 (1).mp3 Tradycyjna polska kuchnia - dlaczego warto ją poznać? (Czat Czwórki)
Dlatego ważne jest, by edukować młode pokolenie także w zakresie tradycji kulinarnych danego regionu. - Mamy przecież święta czy festyny, promujące konkretne produkty, m.in. festiwale kaszy. Turystyka kulinarna w Polsce jest coraz bardziej rozpowszechniona, warto więc dodatkowo propagować ten styl spędzania wolnego czasu i opowiadać o mocnych stronach naszej kuchni - zaznaczała gość Czwórki.
Zobacz także:
***
Tytuł audycji: Czat Czwórki