Sałaciorka to zupa z zielonej sałaty i kwaśnego mleka, tradycyjne danie rodem z Podhala. To też jedno z dań, które uwielbiają miłośnicy zimowego szaleństwa. Jest nie tylko smaczna, ale także doskonale sprawdzi się jako posiłek, którym cieszyć się będziemy podczas zabaw na stoku. - To zupa bardzo niedocenina w dzisiejszej kuchni. Jest kwaśna, odrobinę słona i bardzo pożywna, porównać ją można do żurku - mówiła Aga Epler, szefowa kuchni, autorka bloga "Lady Kitchen".
Podhalańskie przysmaki to z reguły kuchnia oszczędna. Wykorzystuje się w niej m.in. takie sery, jak oscypki, a także to, co pozostało z wyrobów na sprzedaż, czyli na przykład maślankę. - Kiedyś ta kuchnia była po prostu biedna, ale niezależnie od tego, zawsze obfitowała we wspaniałe smaki - mówiła Aga Epler.
Sałaciorkę przygotowuje się szybko i w dość prosty, zdaniem gościa Czwórki, sposób. - Na 5-litrowy garnek pełny wody zużywa się cztery duże główki sałaty masłowej. Część niewielkich twardych listków zostawiamy do dekoracji, resztę gotujemy w wywarze na kości wędzonej - tłumaczyła Aga Epler. - Sałatę miksujemy, dodajemy żętycę - to serwatka z mleka owczego ściętego podpuszczką, otrzymywana przy wyrabianiu oscypków, albo kwaśne mleko bądź maślankę. Dodajemy ugotowane ziemniaki, podsmażone skwarki z tłuszczykiem, trochę czosnku, soli i pieprzu do smaku.
08:37 czwórka_PR4_AAC 2023_02_11-17-10-41.mp3 Aga Epler o tym, jak przygotować sałaciorkę (Nie nie-żarty/Czwórka)
Sprawdź też inne "dania z gór":
Zupa powinna mieć jasny zielony, albo wręcz biały kolor. - Dawniej nie było mechanicznych mikserów, więc gotowano po prostu pokrojoną sałatę, więc konsystencja tej potrawy była nieco inna - mówiła Aga Epler.
***
Tytuł audycji: Nie na-żarty
Prowadzi: Mateusz Kulik
Gość: Aga Epler (szefowa kuchni, autorka bloga "Lady Kitchen")
Data emisji: 11.02.2023
Godzina emisji: 17.12
kd/kul