Germknödel - słodka klucha z austriackiej bacówki

Ostatnia aktualizacja: 24.02.2023 07:30
Kluchy na parze z nadzieniem z powideł śliwkowych, posypane makiem i polane sosem waniliowym lub masłem, to przysmak nie tylko austriackich narciarzy. 
Pulchne germkndel polewa się ciepłym sosem waniliowym i posypuje słodkim makiem.
Pulchne germknödel polewa się ciepłym sosem waniliowym i posypuje słodkim makiem. Foto: sheepwithaview/Shutterstock.com

W kuchni austriackiej przenikają się wpływy czeskie, węgierskie, słoweńskie i włoskie. Jest w niej dużo potraw mącznych, nabiału, serów, mięsa i ziemniaków. I słodkości, bo Austriacy są łasuchami.  Słodka, drożdżowa kluska na parze – serwowana jako danie główne lub na deser - należy do najpopularniejszych dań z tego regionu Europy. W zależności od regionu, z którego pochodzą, germknödel noszą różne nazwy: buchty, knedle a nawet pampuchy.

Germknödel albo germknodel są przysmakiem w licznych bacówkach przy stokach narciarskich, w których można rozkoszować się także legendarnymi, typowymi dla austriackiej kuchni Kaiserschmarrn czy struclą z jabłkami. Ale jak przekonują smakosze - słodka klucha jest pyszna i "bezpretensjonalna". Niektórym najlepiej smakuje z cukrem pudrem i polewą z roztopionego masła masłem. Ale chyba najbardziej popularną wersją jest nadzienie z powideł śliwkowych. Pulchne germknödel polewa się ciepłym sosem waniliowym i posypuje słodkim makiem.

Jak przygotować to danie w domu, z czym podawać, gdzie szukać odpowiednich składników - o tym wszystkim opowiemy w audycji. 

***

Na audycję "Nie na-żarty" - w sobotę (25.02) o godz. 17.00 - zaprasza Mateusz Kulik.

kul

Czytaj także

Polska kuchnia. "Już nie narodowa, tylko regionalna"

Ostatnia aktualizacja: 17.01.2022 18:00
We Włoszech i we Francji przywiązanie do receptur jest częścią dziedzictwa kulturowego, a każdy kraj ma flagowe, rozpoznawalne na całym świecie potrawy. Jak na tym tle wypada polska kuchnia? Czym możemy się pochwalić?
rozwiń zwiń
Czytaj także

"Kolacja to centralny punkt dnia". Jak dobrze wykorzystać ten czas?

Ostatnia aktualizacja: 18.11.2022 11:19
- Kolacja to takie miłe i przyjemne domknięcie każdego dnia. Warto wykorzystać ten czas, by wypocząć, a gotowanie może być doskonałym sposobem na relaks - mówiła Małgorzata Minta, autorka książki "Kolacje. 93 przepisy na udany wieczór".
rozwiń zwiń