Sekrety zup, które nas odchudzają - Możemy zrobić zupę o smaku pizzy czy hamburgera po to, by "oszukać" nieco mózg. Warto też dodawać warzywa czy makarony ugotowane al dente, byśmy mogli dodatkowo coś "pochrupać" - mówiła Monika Honory, ekspert do spraw holistycznego odchudzania i autorka książek na ten temat. - Nie ma zupy niesmacznej, jest tylko niewłaściwie przyprawiona. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria Marta Hoppe święta dieta zdrowie
Piernik - luksusowy smak i zapach świąt Towarzyszący jego przygotowaniu aromat przypraw korzennych to znak, że święta są tuż, tuż. Piernik to nieodłączny ich element - pojawia się jako ciasto na stole i jako ozdoba na bożonarodzeniowym drzewku, a kiedyś przynoszony był także w prezencie. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA kulinaria tradycja święta Piotr Firan Weronika Puszkar
Zurrukutuna - baskijska zupa na mrozy - Nazwa tego dania pochodzi od baskijskiego słowa "zurrupatu", które opisuje dźwięk towarzyszący jedzeniu bardzo gorącej zupy - mówi Adrian Stojewski, autor bloga ”Hiszpańskie Smaki”. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria kuchnia STYL ŻYCIA Hiszpania hobby Mateusz Kulik
Zurrukutuna. Rozgrzewające baskijskie smaki na talerzu Zurrukutuna to zupa czosnkowa z Kraju Basków. Danie składa się z trzech skromnych, ale jednocześnie charakterystycznych składników, czyli z czosnku, dorsza i papryki chorisero. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria kuchnia
"Pięć stron Polski". Nowy cykl audycji kulinarnych w Jedynce Przedświąteczny odcinek kulinarny - czyli regionalne przepisy tradycyjnych dań dla każdego: od barszczu z kaczki po kakaową struclę z makiem; wszystko aromatyczne, ze świeżych produktów, które od wieków stanowią kulinarne dziedzictwo Polski: mak, suszone grzyby, drób… Od wytrwanego po słodkie, od gotowanego po pieczone, zawsze proste dzięki naszym radom i recepturom. Zobacz więcej na temat: święta kulinaria
Sałatka COBB - przepis na to danie znajdziesz w jego nazwie Amerykanie lubią ułatwiać sobie życie. Jednym z dowodów jest sałatka z Hollywood. Wystarczy, że zapamięta się zwrot "eat COBB" i przepis na to danie zostaje w głowie na zawsze. Zobacz więcej na temat: Czwórka sałatka z kurczakiem STYL ŻYCIA kulinaria Mateusz Kulik sałatki
Polskie winniczki na francuskich półmiskach. Kontrowersje w kuchni francuskiej Ślimaki - potrawa budząca dziś w Polsce kontrowersje gościła na naszych stołach już w XVII wieku. Czy dziś damy radę zrobić ją w domu, czy jednak lepiej kupić ślimakowe danie gotowe do podgrzania? Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria Mateusz Kulik kuchnia francuska
Tomasz Strzelczyk z kolejną częścią "Oddasz fartucha". Czas na "Dokładkę" "Oddasz fartucha. Dokładka" to kolejna część kulinarnej podróży Tomasza Strzelczyka. - W moich przepisach stawiam na prostotę i jednocześnie tradycję polskiej kuchni - podkreślał gość Czwórki. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria Kamil Jasieński
"Kolacja to centralny punkt dnia". Jak wykorzystać ten czas? - Kolacja to takie miłe i przyjemne domknięcie każdego dnia. Warto wykorzystać ten czas, by wypocząć, a gotowanie może być doskonałym sposobem na relaks - mówiła Małgorzata Minta, autorka książki "Kolacje. 93 przepisy na udany wieczór". Zobacz więcej na temat: Czwórka Marta Zinkiewicz kulinaria jedzenie
Pyszne śniadanie i wyprawa do Ostrawy - zacznij z nami piątek W programie sprawdzimy, jak przygotować zapiekane jajka i odwiedzimy Ostrawę, w której można nie tylko zwiedzać zabytki, ale także najlepsze imprezownie. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria
Nie jedz plastiku ze swojej patelni Okazuje się, że nawet pojedyncze rysy na naszej patelni mogą prowadzić do uwalniania się z niej plastiku, który przypadkowo możemy zjeść - warto tego unikać. Zobacz więcej na temat: Czwórka NAUKA mikroplastik ekologia kuchnia
Wspólne gotowanie. Sposób na świętowanie odzyskania niepodległości Święto Niepodległości niektórym kojarzy się ze smakiem rogali z białym makiem, innym - ze smakiem gęsiny i pieczonych jabłek. Wspólne przyrządzanie potraw sprzed lat w gronie najbliższych to jeden ze sposobów na świętowanie 11 listopada. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński Marta Hoppe kulinaria tradycja
Sabih. Izraelski street food jak międzykulturowy taniec - Sabih jest składową smaków całej Mezopotamii: od Bliskiego Wschodu aż po Półwysep Indyjski - opowiada szef kuchni Grzegorz Więdłocha i zdradza, jak przysmak izraelskiego street foodu przygotować w domu. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria STYL ŻYCIA kuchnia Mateusz Kulik
Warsztaty kuchni staropolskiej. Zajęcia w pałacu wilanowskim Jakie potrawy jedzono kiedyś w Polsce? Tego mogą dowiedzieć się uczestnicy warsztatów kulinarnych organizowanych w pałacu w Wilanowie. W "Jedynce Dzieciom" nasz reporter Krzysztof Sadowy sprawdził, jak przygotować staropolskie potrawy i desery. Zobacz więcej na temat: dzieci Joanna Ficińska kuchnia
Sabih. Jak zrobić kanapkę po izraelsku? Sabih to izraelska kanapka, w której najważniejszym składnikiem, jest grillowany bakłażan. Sprawdzimy, jak przygotować ją samodzielnie w domu. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria
Tajemnice norweskiej kuchni Dlaczego kobiety w Norwegii kradły masło? Jak powstaje sztokfisz? Na ile ważne w norweskim życiu były śledzie? Co wspólnego z kuchnią mają trolle, nisse i elfy? Zobacz więcej na temat: kulinaria Norwegia kuchnia Łukasz Modelski Dwójka
Złota owsianka podbija sieć. "Idealne śniadanie na jesienny czas" Aby uzyskać taką potrawę wystarczy w rondelku na oleju kokosowym albo maśle podgrzać łyżeczkę kurkumy i szczyptę pieprzu. Sprawdzamy jak smakuje "złota owsianka". Zobacz więcej na temat: Czwórka Marta Zinkiewicz Mateusz Kulik kulinaria kuchnia
Studencka dieta. Jak zdrowo się odżywiać? Tosty, makarony w wielu kombinacjach oraz słodkie bułki - to najszybsze dania, które ratują głodnego studenta. Nie są jednak najzdrowsze. Podpowiadamy, jak w roku akademickim zadbać o właściwą dietę. Zobacz więcej na temat: Czwórka Weronika Puszkar dieta zdrowie studenci