Na ratunek żywności. Jak nie zmarnować jedzenia w święta?

Ostatnia aktualizacja: 23.12.2022 14:17
Temat niemarnowania jedzenia powraca co roku w kontekście świąt, bo często po kolacji wigilijnej mamy nie tylko pełne brzuchy, ale i kosze na śmieci. Są sposoby by to zmienić. 
Aby walczyć z marnowaniem żywności, warto przygotować bliskim jedzenie na wynos lub zanieść je do jadłodzielni
Aby walczyć z marnowaniem żywności, warto przygotować bliskim jedzenie na wynos lub zanieść je do jadłodzielniFoto: shutterstock.com

Ostatni czas nie był dla nas najlżejszy, pandemia nie była dla nas łaskawa, inflacja też nie pozostaje bez wpływu na grubość naszych portfeli. To czynniki, które zmienią także rzeczywistość naszych świąt. - W naszych badaniach prawie połowa ankietowanych zapowiada, że zrezygnuje z pewnych dań na te święta, i podkreśla, że w tym roku będzie skromniej - mówiła w rozmowie z Czwórką Anna Kurnatowska z Too Good To Go. Wśród wigilijnych dań, z których zrezygnujemy na przodzie listy pojawia się ryba po grecku. - Na wielu stołach nie będzie tradycyjnych 12 dań. Robiąc zakupy też chętniej szukamy promocji, ale również zapowiadamy, że porcje na kolację wigilijną będą mniejsze - dodaje. 

Ile żywności marnujemy i które produkty najczęściej lądują w naszych koszach? Co robić z nadmiarem jedzenia i których potraw przygotowujemy za dużo? I czy na pewno wzięlibyśmy jakieś danie od osoby obcej? Na te pytania odpowiedzi poszukamy w poniedziałkowe popołudnie. 

Sprawdź także:

W programie sprawdzimy także, jak dać żywności, której nie zjemy, drugie życie. Jak wynika z badań, Polacy wyrzucają rocznie około 5 milionów ton jedzenia. Wyrzucamy głównie pieczywo, ale także wędliny i warzywa. Tymczasem z produktów, które po świętach wciąż zalegają w naszych lodówkach można wyczarować prawdziwe kulinarne cuda. 

***

Na audycję Czat Czwórki zapraszamy w poniedziałek (26.12) po godz. 15.05. Program poprowadzi Piotr Firan.

kd

Czytaj także

Zupa - rozgrzeje, wzmocni, odchudzi. "To pełnoprawny posiłek"

Ostatnia aktualizacja: 22.12.2022 07:25
- Możemy zrobić zupę o smaku pizzy czy hamburgera po to, by "oszukać" nieco mózg. Warto też dodawać warzywa czy makarony ugotowane al dente, byśmy mogli dodatkowo coś "pochrupać" - mówiła Monika Honory, ekspert do spraw holistycznego odchudzania i autorka książek na ten temat. - Nie ma zupy niesmacznej, jest tylko niewłaściwie przyprawiona.
rozwiń zwiń