Według polskiej tradycji prawdziwy obiad składa się z dwóch dań, a pierwszym z nich jest zupa. Rozgrzewający rosół, pomidorowa i ogórkowa to najpopularniejsze zupy według naszych rodaków. Jemy także m.in. krupniki czy kapuśniaki. - Najbardziej lubimy te, które są koloru czerwonego, dla osób przygotowujących posiłek to pole do wielu eksperymentów - mówiła Monika Honory, ekspert do spraw holistycznego odchudzania, autorka książek i kursów o skutecznym i zdrowym odchudzaniu.
Niezależnie od tego, w jaki sposób dokończymy naszą zupę, wszystko zaczyna się od dobrego wywaru. - Może to być bulion warzywny, mięsny - najpopularniejszy w naszym kraju - czy rybny. Najważniejsze są dobrej jakości składniki - podkreślała gość Czwórki. - Jeśli zdecydujemy się na wywar mięsny, możemy użyć miksu mięs, oczywiście z kością. Do tego warzywa: marchewka, seler, pietruszka i por - wyliczała.
Do zupy dodajemy surowe - nie poddane wcześniej żadnej obróbce termicznej - warzywa, na przykład marchew, która doda naszej zupie słodkiego smaku. - W 10-litrowym garze wywar z mięsem bądź warzywami "pyrka" sobie nawet pięć godzin, a my dosypujemy przyprawy. Nie używamy tych z glutaminianem sodu. Warto dodać ziele angielskie, liść laurowy, suszone warzywa, sól i trochę pieprzu - podkreślała Monika Honory. - Wywar należy doprawić na samym końcu w zależności od tego, do jakiej zupy ma on nam służyć.
Sprawdź także:
Zadaniem zupy jest zaspokojenie pierwszego głodu. Dzięki niej jednak można także szybko schudnąć. - Jestem tego najlepszym przykładem - mówiła Monika Honory, która - jak wspominała - jedząc przez kilka miesięcy głównie zupy, schudła 40 kg. - Wówczas jadłam od czterech do sześciu zup dziennie, były one jednak niezwykle różnorodne i esencjonalne. Potem dodałam m.in. owoce i napoje. Jeśli do tego doliczymy węglowodany - to otrzymujemy posiłki, które mogą nas nasycić na bardzo długo. Do tej pory zupy królują na moim stole - mówiła gość Czwórki.
21:35 czwórka honory_PR4_AAC 2022_12_21-14-08-23.mp3 Sekrety zup, które nas odchudzają - przedstawia Monika Honory (Dajesz radę/Czwórka)
Jak podkreślała, sekretem dietetycznych zup jest to, że są lekkostrawne. - Zwracajmy uwagę na to, by nawodnienie naszego organizmu było odpowiednie, a w tym świetnie pomogą zupy. Dodawajmy składniki, które nie obciążą układu trawiennego, liczą się warzywa - podkreślała. Zupa, która jest pełnowartościowym posiłkiem to nie tylko "woda z ryżem". - Staram się utrzymać balans między tym, co rzeczywiście powinniśmy jeść, a tym, co chciałby jeść nasz mózg, dlatego w moich zupach jest także miejsce na mięso, jak golonki czy kiełbasy, a także tradycyjny makaron, śmietanę czy smalec - wyliczała.
Sprawdź też:
Domowe zupy to także świetna propozycja dla wszystkich, którzy cenią sztukę kulinarną w duchu "zero waste". - Bo ważna jest różnorodność. Ludzie, którzy się odchudzają, w tygodniu jedzą kilkanaście rodzajów zup, więc to dobry sposób na wykorzystanie tego, co mamy w lodówce. Jeśli mamy kalafior, zróbmy kalafiorową. Jeśli gotuję cztery zupy, to piąta powinna być miksem tego, co pozostanie - mówiła Monika Honory. To także potrawa dostępna niemal na każdym kontynencie, w każdym zakątku świata, a jej historia jest tak długa, jak historia gotowania.
***
Tytuł audycji: Dajesz radę
Prowadzi: Marta Hoppe
Gość: Monika Honory (ekspert do spraw holistycznego odchudzania, autorka książek i kursów o skutecznym i zdrowym odchudzaniu)
Data emisji: 21.12.2022
Godz. emisji: 14.13
kd
kor