Wbijamy za gary. Foodini i jego przepisy na proste dania

Ostatnia aktualizacja: 23.07.2023 11:40
- Gotować dla innych to chyba największy wyraz troski, jaki można komuś ofiarować. To jest coś, co napędza mnie w kulinarnej pasji - opowiada Foodini. Marcin Wójcik jest blogerem kulinarnym, który namawia innych, by "wbijali za gary".
Marcin Foodini Wójcik w studiu Czwórki.
Marcin "Foodini" Wójcik w studiu Czwórki. Foto: Czwórka/Kamil Jasieński
  • Zaufanie to podstawa w kulinarnej blogosferze. - Im więcej trafionych przepisów, tym większa szansa, że ludzie do ciebie wrócą - mówi Foodini.  
  • Foodini gotuje prosto, smacznie i ze składników, które są dostępne w marketach.
  • W audycji zdradza przepis na kremową jajecznicę i idealną panierkę do kurczaka.

- Nie przypuszczałem, że to hasło zostanie potraktowane aż tak poważnie. Tymczasem dostaję mnóstwo zdjęć od ludzi, którzy gotują według moich przepisów. Piszą, że dania się udają, że smakują i że czekają na kolejne - opowiada gość Czwórki.  - Dla mnie, jako dla twórcy, jest to najlepsza nagroda.

Jak gotuje Foodini?

Foodini gotuje szybko, prosto i smacznie. Najpierw dla siebie, żeby "przetestować" przepis. Jeśli danie mu smakuje, poleca go innym. - Składniki i ilość są ważne, ale zależy mi przede wszystkim na tym, żeby krok po kroku wytłumaczyć, jak takie danie przygotować. Żeby osoby, które zechcą skorzystać z przepisu, wiedziały, co i kiedy mają robić. Bo brak dokładnych wskazówek może zniechęcić do gotowania - podkreśla rozmówca Marty Hoppe. - Staram się też, żeby produkty potrzebne do danego dania były dostępne w markecie. Dla mnie nie sztuką jest gotować rzeczy z trudno dostępnych składników, bo moim celem jest ułatwianie życia innym.

Przepis na kremową jajecznicę

- To danie, które zdecydowanie lepiej smakuje niż wygląda. Przepis pochodzi ze starej francuskiej szkoły. Chodzi o to, żeby robić ją powoli. Jajka nie mają być ścięte, tylko lekko podgotowane - wyjaśnia bloger. - Według mnie kremowa jajecznica  to jest śniadaniowy "comfort food". 

KUCHENNE PORADY - JAK ZROBIĆ JAJKO NA MIĘKKO (PŁYNNE ŻÓŁTKO!) | Foodini

Posłuchaj
17:38 CZWÓRKA do kwadratu - foodini 22.07.2023.mp3 Foodini w kuchni - jak gotuje Marcin Wójcik? (Czwórka do kwadratu/Czwórka)

Co na obiad?

To pytanie, z którym mierzy się każda osoba gotująca w domu. Jednym z przepisów, które zyskał największe uznanie na blogu gościa Czwórki był makaron z jednej patelni. Dużym zainteresowaniem cieszą się także popularne dania z restauracji typu fast food, które Foodini przygotowuje we własnej kuchni. - Kiedyś to była pilnie strzeżona tajemnica, jakie mieszanki przypraw dodawane są do skrzydełek z kurczaka albo hamburgerów. Teraz ta wiedza jest dostępna, więc każdy może z niej skorzystać - mówi. - Ja powoli odsuwam się od tego typu gotowania, bo wolałbym, żeby ludzie jedli zdrowo. Tłuszcze, owszem, są smaczne, ale ja staram się przygotowywać dania, które nie wymagają smażenia w głębokim tłuszczu, a też są pyszne.   

Szybki Obiad z Jednej Patelni - Makaron z Kurczakiem, Szpinakiem i Suszonymi Pomidorami | Foodini

Sprawdź też:

Idealna panierka do kurczaka

Najważniejsze, żeby kurczak był suchy - podkreśla Foodini. - Warto też obtoczyć go w mące, a nie tylko w jajku, czyli podobnie jak to robi się w przypadku kotleta. Potem mięso wrzucamy do płatków kukurydzianych i stanowczo je dociskamy, żeby wbiły się w kurczaka. To jest proste, ale skuteczne rozwiązanie, które sprawdza się także jeśli chodzi o teksturę dania. Ale ważna uwaga - płatki nie mogą być słodzone - dodaje Foodini.     

Marta Hoppe i Marcin "Foodini" Wójcik. Marta Hoppe i Marcin "Foodini" Wójcik.

***

Tytuł audycji: "Czwórka do kwadratu"

Prowadzi: Marta Hoppe

Gość: Marcin "Foodini" Wójcik (kucharz, bloger kulinarny)

Data emisji: 22.07.2023

Godzina emisji: 16.15

kul

Czytaj także

Z górnej półki na każdy stół. Historia masła orzechowego

Ostatnia aktualizacja: 23.10.2022 12:20
Masło orzechowe przywędrowało do nas ze Stanów Zjednoczonych, gdzie cieszy się ogromną popularnością. To produkt "wielofunkcyjny". Można je dodać do naleśników, kanapek, a nawet jagnięciny, albo wyprodukować z niego… sztuczne diamenty. 
rozwiń zwiń
Czytaj także

Polska turystyka kulinarna. Czy schabowy może konkurować z pizzą i kimchi?

Ostatnia aktualizacja: 13.04.2023 09:06
- Polacy sami mówią o sobie, że nie są "patriotami kulinarnymi". Naszą kuchnię traktujemy jako coś oczywistego, a warto zwrócić uwagę, że są w niej produkty, które określić można jako prawdziwe "superfoods" - mówiła Katarzyna Madras, współautorka badań dotyczących znajomości polskich tradycji kulinarnych.
rozwiń zwiń