Z górnej półki na każdy stół. Historia masła orzechowego

Ostatnia aktualizacja: 23.10.2022 12:20
Masło orzechowe przywędrowało do nas ze Stanów Zjednoczonych, gdzie cieszy się ogromną popularnością. To produkt "wielofunkcyjny". Można je dodać do naleśników, kanapek, a nawet jagnięciny, albo wyprodukować z niego… sztuczne diamenty. 
Peanut butter and jelly sandwich to kanapka z chleba z masłem orzechowym i dżemem
Peanut butter and jelly sandwich to kanapka z chleba z masłem orzechowym i dżememFoto: George Dolgikh/Shutterstock.com

Badania nad nową formułą pozyskiwania diamentów prowadzili m.in. naukowcy z Uniwersytetu w Edynburgu oraz Dan Frost z Bayerisches Geoinstitut w Niemczech. Okazało się, że smarowidło to zawiera dużo węgla i poddane działaniu bardzo wysokiego ciśnienia, zamienia się w kamienie szlachetne.

Amerykański klasyk: peanut butter and jelly sandwich

Jako pierwsi masłem orzechowym delektowali się przedstawiciele kultur prekolumbijskich, którzy na jego bazie przygotowywali różnego rodzaju sosy. Dziś Amerykanie zajadają się "peanut butter and jelly sandwich" - kanapką z chleba z masłem orzechowym i dżemem. - Lekko słone masło w połączeniu ze słodkim dżemem właściwie z każdego owocu i pieczywo - to jest danie proste i smaczne, czyli takie, które kochają Amerykanie - opowiada szef kuchni Bartek Kochman. - Ważne jest też to, żeby kanapka była zrobiona na białym pieczywie, koniecznie stostowanym i ciepłym, bo wyższa temperatura współgra z masłem i sprawia, że nasze kubki smakowe inaczej odbierają ten smak. 

Kanapka "serialowa"

"Peanut butter and jelly sandwich" to przekąska, która może kojarzyć się z domem rodzinnym. - Dziś dla mieszkańców Stanów Zjednoczonych to zdecydowanie "comfort food", choć nie zawsze tak było. Na samym początku bowiem masło orzechowe było produktem z górnej półki. Potem jego cena spadała i produkt stał się ogólnodostępny - wyjaśnia rozmówca Mateusza Kulika. - "Peanut butter and jelly sandwich" doczekała się swojego muzeum i swojego święta, które obchodzone jest 2 kwietnia. Wtedy to w miasteczku Highland w stanie Illinois odbywa się festiwal tej kanapki. O popularności tego dania świadczy też to, jak często pojawia się w amerykańskich serialach. 

Posłuchaj
14:33 CZWÓRKA NNZ - maslo orzechowe 22.10.2022.mp3 Jak przygotować "peanut butter and jelly sandwich"? (Nie na-żarty/Czwórka) 

Zobacz także:

Jak przygotować w domu masło orzechowe?

Samo masło orzechowe jest bardzo proste do przygotowania. Wystarczy blender i orzechy. Nie musimy się ograniczać do orzechów ziemnych - możemy dodać np. orzechy włoskie, aromat waniliowy. Orzeszki wystarczy uprażyć lekko na patelni, tak, by odrobinę się zarumieniły. Pamiętajmy, aby ich nie przypalić, bo staną się gorzkie. - Przyrumienione orzechy wrzucamy do miski i dodajemy łyżkę oleju i nasze ulubione przyprawy - w moim wypadku cynamon. Blendujemy wszystko na gładką masę i gotowe - tłumaczyła w Polskim Radiu Gaja Kuroń. 


zdjęcie ilustracyjne zdjęcie ilustracyjne

***

Tytuł audycji: Nie na-żarty

Prowadzi: Mateusz Kulik

Gość: Bartek Kochman (szef kuchni)

Data emisji: 22.10.2022 

Godzina emisji: 17.15

kul/kor

Czytaj także

Fish and chips - jak przyrządzić w domu brytyjską klasykę?

Ostatnia aktualizacja: 30.11.2020 09:30
Fish and chips, czyli ryba w panierce podawana z frytkami, to jedna z najbardziej znanych brytyjskich potraw. Jak podkreśla mistrzyni kuchni Alicja Strasburger, każdy, kto wybrał się na Wyspy, powinien choć raz jej spróbować. - To kultowe danie - mówiła gość Czwórki. 
rozwiń zwiń
Czytaj także

"Dzikie ziemniaki". Zrób sobie w domu patatas bravas

Ostatnia aktualizacja: 09.10.2022 12:20
Polacy kochają ziemniaki, Hiszpanie również. My mamy "ziemniaki w mundurkach", w Hiszpanii ziemniaki są "dzikie" i "ostre". Jak przygotować patatas bravas?
rozwiń zwiń