Koreańska kuchnia na polskie chłody. Najbardziej rozgrzewające dania

Ostatnia aktualizacja: 13.11.2023 07:50
- Kuchnia koreańska należy do najbardziej ostrych na świecie, więc sprawdzi się podczas jesiennych chłodów w Polsce - przekonuje Anita Raszka, autorka książki "Korea od kuchni". - To wielość kolorów, aromatów i smaków, z którymi czasem trzeba się oswoić. 
Tongin Market w Seulu - jeden z najpopularniejszych targów w Korei Południowej.
Tongin Market w Seulu - jeden z najpopularniejszych targów w Korei Południowej. Foto: Tian Chad/Shutterstock.com
  • Ze względu na mroźne zimy kuchnia koreańska bogata jest w rozgrzewające dania.
  • Najczęściej serwowanym daniem jest kimchi na gorąco. 
  • Imbir, żeń-szeń, papryka gochugaru to rozgrzewające przyprawy.
  • Pytanie "jadłeś już dzisiaj?" to koreańska odpowiedź na "jak się masz?"

Obangsaek - koreańska kuchnia kolorów 

- W Korei zimy są srogie, bardziej mroźne niż u nas, więc Koreańczycy mają sprawdzone sposoby na to, żeby ogrzać się jedzeniem - wyjaśnia Anita Raszka. - W kuchni Korei rządzi koncepcja obangsaek, łącząca pięć tradycyjnych koreańskich kolorów - biel, czerń, żółty, niebieski i czerwony. Każdy z nich odpowiada kierunkom świata oraz pięciu tradycyjnym elementom tamtejszej kultury, którymi są woda, ziemia, drewno, metal i ogień. Dzięki temu danie nie tylko pięknie wygląda i ma kolorową harmonię, ale też pozytywnie wpływa na nasze ciało.

Kimchi na gorąco

Jedną z najpopularniejszych potraw azjatyckich jest kimchi, czyli kiszona kapusta w specjalnej formule, którą podaje się właściwie do każdego posiłku. - Kiedy robi się zimno, najlepiej sprawdza się kimchi podane na ciepło, w postaci gulaszu lub zupy, która rozgrzeje i dostarczy witaminy C. Wystarczy kimchi podsmażyć, a potem zalać bulionem mięsnym lub warzywnym i gotować - mówi gość Czwórki. - Z kimchi robi się też pyszne placki i wiele potraw z makaronem.  

Koreańskie sposoby na rozgrzanie się

  • herbaty na bazie miodu z yuzu z cytryną
  • "koreańskie złoto", czyli żeń-szeń
  • dania z dużą ilością imbiru

Jedną z najpopularniejszych potraw azjatyckich jest kimchi, czyli kiszona kapusta w specjalnej formule. Jedną z najpopularniejszych potraw azjatyckich jest kimchi, czyli kiszona kapusta w specjalnej formule.

Koreańskie składniki, które warto mieć w swoim domu

Żeby przygotować koreańskie dania w naszej kuchni, warto mieć pod ręką kilka niezbędnych składników. - Królową koreańskich przypraw jest pasta gochujang na bazie sfermentowanej pasty z soi z dodatkiem papryki gochugaru. To absolutna esencja koreańskiego smaku - podkreśla Anita Raszka. - Jeżeli dodamy ją do zupy, makaronu czy gulaszu warzywnego, uzyskamy czerwony kolor i niepowtarzalny smak Korei. Warto też zaopatrzyć się w olej sezamowy, który jest odpowiednikiem oliwy w kuchni śródziemnomorskiej. Do tego jeszcze sos sojowy, sos rybny i wszelkiego rodzaju glony i wodorosty.  

Sprawdź także:

To, co wyróżnia kuchnię koreańską, to m.in. ryżowe ciasteczka, które mają różne kształty, a konsystencją przypominają coś pomiędzy włoskimi gnocchi a kluskami śląskimi. - Są bezglutenowe, całkowicie wykonane z ryżu i zdrowe dla organizmu. A najlepiej smakują z ostro-słodkim sosem na bazie pasty gochujang - dodaje rozmówczyni Mateusza Kulika.  

Posłuchaj
18:22 CZWÓRKA Czwórka do kwadratu - korea 12.11.2023.mp3 Anita Raszka o "Korei od kuchni" (Czwórka do kwadratu/Czwórka)

Czy jadłeś już dzisiaj?

- Jedzenie jest bardzo ważne dla Koreańczyków. Do tego stopnia, że kiedy spotykają się, pierwsze, o co pytają, to "czy jadłeś już dzisiaj?". To zdanie to koreańska odpowiedź na "jak się masz" - opowiada gość Czwórki. Ale w koreańskich domach rzadko gotuje się pełne obiady. - Te potrawy są złożone, a ich przyrządzenie bywa skomplikowane, więc tamtejsze gospodynie niechętnie gotują. Zamiast zapraszać gości na domowe dania, chadza się raczej do restauracji. Są tam także dobre cukiernie i kawiarnie - dodaje.

Jeden talerz dla wszystkich

Anita Raszka od dziecka zafascynowana jest azjatycką kulturą, popkulturą i kulinariami. - To zaczęło się, gdy byłam nastolatką. Oczywiście pojawiły się w moim życiu tamtejsze filmy i seriale, muzyka k-popowa też miała wpływ na moje zainteresowania i tę pasję - wspomina. W książce "Korea od kuchni" gościa Czwórki - oprócz przepisów - znajdziemy też szczegóły dotyczące koreańskiej kultury jedzenia i serwowania posiłków. W Korei nie podaje się bowiem kompletnego dania na jednym talerzu. Każdy dostaje swoją miskę ryżu lub makaronu, a na stole pojawia się wiele miseczek z ban chanami - różnymi dodatkowymi potrawami - z których będą wspólnie jedli wszyscy biesiadnicy.

***

Tytuł audycji: Czwórka do kwadratu

Prowadzi: Mateusz Kulik

Gość: Anita Raszka (autorka książki "Korea od kuchni")

Data emisji: 12.11.2023

Godzina emisji: 16.15

kul

Czytaj także

Z górnej półki na każdy stół. Historia masła orzechowego

Ostatnia aktualizacja: 23.10.2022 12:20
Masło orzechowe przywędrowało do nas ze Stanów Zjednoczonych, gdzie cieszy się ogromną popularnością. To produkt "wielofunkcyjny". Można je dodać do naleśników, kanapek, a nawet jagnięciny, albo wyprodukować z niego… sztuczne diamenty. 
rozwiń zwiń
Czytaj także

Więcej niż ryż z dodatkami. Mistrzowskie przepisy na paellę

Ostatnia aktualizacja: 16.09.2023 18:30
Tak jak w niedzielę na polskich stołach królowały rosół i kotlet schabowy z ziemniakami, tak mieszkańcy Walencji od wieków zajadają się paellą. Co roku obchodzą jej święto i organizują Paelle World Cup o tytuł mistrza świata w paelli.   
rozwiń zwiń