- Paella to danie hiszpańskie, z rolniczych obszarów Walencji.
- Mieszkańcy regionu są tak dumni ze swego dania, że co roku 20 września obchodzą Światowy Dzień Paelli.
- W tym dniu odbywają się zawody Paelle World Cup o tytuł mistrza świata w paelli.
- W tym roku weźmie w nich udział Adrian Stojewski – pierwszy Polak, który ma szansę na zwycięstwo.
Skąd wzięła się paella?
Tradycyjna paella pochodzi z rolniczych obszarów Walencji, a pomysł na to danie zrodził się z potrzeby szybkiego przyrządzania pożywnego posiłku. - To danie "ogromne", które można zrobić nawet na kilkaset osób. Przyrządza się je na ogromnych żeliwnych patelniach o średnicy nawet do dwóch metrów - opowiadał w Czwórce Bartek Gołębiowski, trener kuchni hiszpańskiej. - Paella to danie tak solidne, że powinno się ją podawać tylko w porze obiadowej, nie na kolację. I tak też - głównie w weekendy - jedzą ją Hiszpanie.
Pierwszy Polak w Paelle World Cup
20 września, w Światowy Dzień Paelli, w Walencji dwunastu szefów kuchni - finalistów z Niemiec, Francji, Włoch, Polski, Rumunii, Stanów Zjednoczonych, Meksyku, Kolumbii, Ekwadoru, Maroka, Indii i Japonii - będzie rywalizować o trofeum i miano twórcy najlepszej paelli na świecie. Wśród nich pierwszy Polak - Adrian Stojewski - kucharz, blogger, i specjalista od regionalnych kuchni Hiszpanii. Od jedenastu lat promuje smaki Walencji w Polsce, teraz z paellą pojadę do jej rodzinnego domu, żeby wziąć udział w Paelle World Cup – opowiada gość Czwórki. – W pierwszym etapie uczestniczyło 60 kucharzy, z nich jurorzy wyłonili finałową 12, więc samo to, że trafiłem do tego grona, jest dla mnie dużym sukcesem.
20:11 CZWÓRKA Czwórka do kwadratu - paella 16.09.2023.mp3 Przepis na paellę według Adriana Stojewskiego - polskiego kucharza, który ma szansę zostać światowym mistrzem tego dania (Czwórka do kwadratu/Czwórka)
Hiszpański klasyk z polską nutą
W pierwszym etapie finałowych zmagań szefowie kuchni będą rywalizować między sobą w parach. Najlepsza szóstka powalczy o tytuł mistrza świata. Konkurencja jest duża, bo danie też jest wymagające. Jak się okazuje, Hiszpanie w sieci najczęściej hejtują przepisy na paellę. – Na konkurs przygotowałem dwie wersje tego dania. Obie z polskim akcentem: paellę z dodatkiem raków i paellę "leśną" z grzybami i dziczyzną – zdradza rozmówca Mateusza Kulika. – To nie będzie żadna rewolucja, bo te składniki są obecne w kuchni hiszpańskiej, ale niekoniecznie w tym daniu.
Sprawdź też:
Przepis na paellę
W programie zawodów – oprócz zadań do wykonania w kuchni – zaplanowano też wycieczki – m.in. na mokradła Albufera, gdzie od czasów Maurów uprawia się ryż na paellę oraz warsztaty z mistrzami hiszpańskiej kuchni, którzy za swoje danie otrzymali gwiazdki Michelina. – Z paellą jest jak z polskim bigosem – każdy kucharz ma swój autorki sposób - śmieje gość Czwórki. – Ale obowiązuje kilka zasad, których należy przestrzegać. I tak paelli nie robimy z ryżu na risotto, co jest najczęściej popełnianym błędem, tylko z ryżu typu "bomba".
Przepis na Paella de Mariscos - czyli potrawa z Walencji z owocami morza / Hiszpańskie Smaki
Gdzie paella smakuje najlepiej?
Jak radzi Adrian Stojewski, paelli najlepiej spróbować w Walencji. Na Wyspach Kanaryjskich – już niekoniecznie. – Oczywiście większość hiszpańskich lokali serwuje paellę, ale nie wszystkie smakują, tak jak powinny. Bo sekret tego dania w dużej mierze kryje się w składnikach: świeżych i wysokiej jakości – dodaje.
***
Tytuł audycji: "Czwórka do kwadratu"
Prowadzi: Mateusz Kulik
Gość: Adrian Stojewski (kucharz i autor bloga "Hiszpańskie Smaki")
Data emisji: 16.09.2023
Godzina emisji: 15.10
kul