Ula Sołtan-Zadroga: wolę pokazywać wege opcje, niż promować jedzenie mięsa

Ostatnia aktualizacja: 16.01.2025 17:36
Autorka profilu "Zaraz się najem" często wychodzi z domu i jada na mieście, ale ze swoimi obserwującymi dzieli się też autorskimi przepisami np. na kluski śląskie z pistacjami i gorgonzolą albo zupę orzechowo-sezamową. 
Ula Sołtan-Zadroga stara się trzymać równowagę między gotowaniem w domu a jedzeniem w lokalach
Ula Sołtan-Zadroga stara się trzymać równowagę między gotowaniem w domu a jedzeniem w lokalach Foto: Kamil Jasieński/Czwórka

- W moim życiu staram się znaleźć idealny balans. Na profilu "Zaraz się najem" pokazuję jedzenie z restauracji i barów, ale też z mojej kuchni - mówi Ula Sołtan-Zadroga. - Zaczęłam internetową aktywność od chodzenia po restauracjach, ale zaczęłam też mieć potrzebę kreatywnego wyżycia się, dlatego pojawiły się przepisy. 


Posłuchaj
17:03 PR4_16.01.2025_15.13_Popołudniówa 15.13.01 15.30.07.mp3 Ula Sołtan-Zadroga opowiada o szybkich daniach, które można przygotować w domu, ale też o tych, które można zjeść na mieście (Popołudniówa/Czwórka)

 

Dziś wiele osób w mediach społecznościowych recenzuje restauracyjne jedzenie. Czwórkowa gościni jednak nie czuje presji, nie zawsze goni do nowo otwartego lokalu. - Czasem miło jest wrócić do znanych warszawskich klasyków - mówi. - Dziś oferta kulinarna w Warszawie jest bardzo bogata. Wybór jest ogromny. Bez problemu znajdziemy też opcje wege. Uważam, że nie mamy się czego wstydzić na tle innych europejskich miast. 

W domowej kuchni Ula łączy przeróżne smaki, aktualnie chętnie sięga po te azjatyckie: tajskie, koreańskie. 

Czytaj także:

- Wiele osób myśli, że nie jem mięsa, choć czasami wybieram takie dania w restauracjach, raczej nie gotuję ich w domu. Na moim profilu wolę jednak pokazywać opcje wege, nie chcę promować jedzenia mięsa - zdradza. - Ostatnio najczęściej robię kluski śląskie z gorgonzolą i pistacjami. 



To danie jest dość czasochłonne, dlatego tym, którzy mają mniej czasu poleca piętnastominutową zupę orzechowo-sezamową, albo dania z ciecierzycą czy kremowe curry. 


W kuchni Uli rzadko pojawiają się polskie dania, żeby je zjeść Czwórkowa gościni rusza do domu rodziców lub dziadków. 


***

Tytuł audycji: Popołudniówa

Prowadzący: Kamil Jasieński

Gościni: Ula Sołtan-Zadroga (autorka profilu "Zaraz się najem")

Data emisji: 16.01.2025

Godzina emisji: 15.13

pj/dz

Czytaj także

Kuchnia dla wegan i wegetarian. Tofu w roli głównej

Ostatnia aktualizacja: 05.06.2024 13:20
Tofu w polskich pierogach, azjatyckich bowlach, śniadaniowej szakszuce, a nawet deserach - w książce "Totalnie tofu" Konrad Budzyk udowadnia, że tofu nie jest nudne, za to zdrowe, smaczne i tanie. 
rozwiń zwiń
Czytaj także

Cały świat je roślinnie. Nie trzeba weganizować potraw, choć można

Ostatnia aktualizacja: 17.06.2024 12:18
W wielu domach kuchnia wciąż opiera się na potrawach mięsnych. Tego mięsa jemy jednak za dużo. Dorota Jaworska udowadnia, że bez problemów w kuchniach całego świata odnajdziemy smaczne przepisy na wegańskie i wegetariańskie dania. 
rozwiń zwiń