Kuchnia dla wegan i wegetarian. Tofu w roli głównej

Ostatnia aktualizacja: 05.06.2024 13:20
Tofu w polskich pierogach, azjatyckich bowlach, śniadaniowej szakszuce, a nawet deserach - w książce "Totalnie tofu" Konrad Budzyk udowadnia, że tofu nie jest nudne, za to zdrowe, smaczne i tanie. 
Autor książki Totalnie tofu Konrad Budzyk i Kamil Jasieński w Czwórce.
Autor książki "Totalnie tofu" Konrad Budzyk i Kamil Jasieński w Czwórce.Foto: Piotr Podlewski / PR
  • Tofu to rodzaj twarogu, który robi się z mleka sojowego. 
  • Jest bogaty w składniki odżywcze – żelazo, wapń, witaminy i minerały.
  • Pochodzi z Chin i jest wykorzystywany w daniach kuchni azjatyckiej.
  • Nadaje się dla wegan i wegetarian.
  • Przepisy na dania z tofu znajdziemy w książce "Totalnie tofu".
  • Jej autorem jest Konrad Budzyk - twórca profilu Przepisy dla zielonych. 

"Tofu nie jest nudne"

- Kiedy zwróciło się do mnie wydawnictwo z pytaniem, czy byłbym w stanie napisać książkę o tofu, pomyślałem, że mogę napisać i dwie, choć wiem, że dla niektórych to "nudny produkt" - mów Konrad Budzyk. - Przepisów z użyciem tofu jest naprawdę dużo i pochodzą z różnych części świata.

Twaróg z Chin

Za "odkrywcę" tofu uznaje się Liu Ana, który po raz pierwszy przyrządził je w 164 roku naszej ery w Chinach. Stamtąd tofu trafiło do innych azjatyckich krajów, a potem także do Europy. - Można je zrobić w domu, ale po co. Jest to pracochłonne i nie zawsze się udaje - wyjaśnia gość czwórki. - Tofu dobrej jakości znajdziemy w azjatyckich sklepach. Tam sprzedaje się świeży, niepaczkowany produkt.



Rodzaje tofu

Jest kilka rodzajów tofu. Najpopularniejsze, dostępne w każdym markecie, jest zwykłe, twarde tofu. Dlatego w książce "Totalnie tofu" większość przepisów jest z jego użyciem.

- Proponuję też dania z tofu silken czyli tofu jedwabistym, które nadaje się do deserów, do smoothie i do zupy miso, a konsystencją bardziej przypomina pana cottę niż twarożek - tłumaczy rozmówca Kamila Jasieńskiego. - takie tofu jest jednak dużo droższe od twardego, co jest absurdalne, bo zawiera w sobie mniej samego tofu.

Mrozić czy nie?

Przed przygotowaniem dania, tofu warto zamrozić, żeby wyciągnąć płyn, który jest w nim zawarty. Dzięki temu ma ono szansę pochłonąć więcej marynaty i staje się "bardziej mięsne" w teksturze. - Osobiście nie jestem fanem tego rozwiązania, ale w książce opisuję tę technikę - przyznaje bloger. - Moim zdaniem wystarczy dobrze tofu dobrze odsączyć za pomocą papierowego ręcznika. Potem pokroić w plasterki albo kostkę, włożyć do marynaty, a potem wstawić do lodówki na minimum osiem godzin.

Posłuchaj
16:52 CZWÓRKA Pierwsze slysze - tofu 05.06.2024.mp3 Ptrzepisy na dania z tofu poleca Konrad Budzyk, autor książki "Totalnie tofu" (Pierwsze słyszę/Czwórka)

Skąd wzięła się zła slawa tofu?

Tofu jest popularnym składnikiem kuchni wegańskiej i wegetariańskiej, ale nie cieszy się dobrą sławą wśród "mięsożerców". Przez długi czas miało "złą prasę", a na dodatek jest "bez smaku".

Sprawdź też:

- Tofu zawiera w sobie odpowiednik żeńskich estrogenów więc przez długo czas mówiło się, że może zamienić mężczyznę w kobietę. Gdybyśmy jedli je tonami, to mogłoby to zaszkodzić zdrowiu, tak, jak każdy inny produkt spożywany w nadmiarze - uspokaja Konrad Budzyk. - Jeśli natomiast chodzi o smak, to z tofu jest jak z piersią kurczaka - potrzebuje przypraw i marynaty.   

***

Tytuł audycji: Pierwsze słyszę

Prowadzi: Kamil Jasieński

Gość: Konrad Budzyk (autor książki "Totalnie tofu" i profilu Przepisy dla zielonych)

Data emisji: 05.06.2024

Godzina emisji: 8.15

kul

Czytaj także

Owady na talerzu? "Nowy trend w gastronomii"

Ostatnia aktualizacja: 01.02.2021 13:41
Smażone, gotowane, a może suszone? Na świecie zjada się ponad 2000 gatunków i insektów. Czy wylądują także na polskich stołach?
rozwiń zwiń
Czytaj także

Gotuj z wiedźminem. Przepisy znajdziesz w "Księdze kulinarnej"

Ostatnia aktualizacja: 21.12.2023 12:20
Zupa elfio-cebulowa, placki korzenne na miodzie, tatar z katoblefasa, pieczone jabłko - przepisy rodem z książek Andrzeja Sapkowskiego trafiły do książki "Wiedźmin. Oficjalna księga kucharska", której autorkami są Anita Sarna i Karolina Krupecka.
rozwiń zwiń