Joanna Dudek: owsianki i pasztety to trudni bohaterowie fotografii kulinarnej

Ostatnia aktualizacja: 13.03.2025 18:36
Gotowanie było pierwszą pasją Joanny Dudek, później dołączyła do tego fotografia kulinarna, a ich połączenie to jej blog foodlajf.pl. Czwórkowa gościni w kuchni eksperymentuje, chętnie też sięga po wiralowe przepisy i nie boi się fotografować nawet niezbyt fotogenicznych dań. 
Joanna Dudek w rozmowie z Kamilem Jasieńskim zdradziła tajniki fotografii kulinarnej
Joanna Dudek w rozmowie z Kamilem Jasieńskim zdradziła tajniki fotografii kulinarnejFoto: Piotr Podlewski/Polskie Radio

Joanna Dudek gotuje odkąd opuściła dom rodzinny, choć przyznaje, że i wtedy wpadała tam na obiadki. Po latach pracy w korporacji, w czasie pandemii zdecydowała się na zmiany i założyła kulinarnego bloga foodlife.pl i profile w mediach społecznościowych. 


Posłuchaj
19:37 PR4_13.03.2025_15.16_Popołudniówa 15.16.05 15.35.45.mp3 Joanna Dudek opowiada o gotowaniu i fotografii kulinarnej (Popołudniówa/Czwórka)

 

- Od samego początku w kuchni lubiłam eksperymenty. Najczęściej sięgałam po dania azjatyckie, tajskie, chińskie. Ale teraz mam troje dzieci i w kuchni muszę zapewnić pełen wachlarz smaków - przyznaje. - Osobie zaczynającej przygodę z gotowaniem powiedziałabym, że przepis to dobra rzecz. Ja uważam, że jest on inspiracją i tak z niego korzystam. Inspiruję się też kuchnią znanych kucharzy, szefów kuchni. Staram się również wymyślać własne przepisy. 

Samo danie, nawet najbardziej wyszukana potrawa, nie podbije internetu jeśli nie będzie miało dobrych zdjęć. - Tego uczyłam się kilka lat. Moje pierwsze zdjęcia pozostawiały wiele do życzenia. Weszłam w ten temat głębiej. Dziś mój salon przypomina studio fotograficzne - korzystam z teł, różnych akcesoriów. 

Czytaj także:

Joanna Dudek uspokaja - na start wcale nie trzeba tego wszystkiego mieć. - Wystarczy deska, ładna ściereczka, talerzyk, widelczyk, dobra perspektywa i kompozycja. Wiele wiedzy można znaleźć w sieci - podpowiada. 

Lata gotowania i fotografowania nauczyły Joannę wiele, bez zająknięcia wymienia też szczególnie niefotogenicznych bohaterów kuchni. To owsianki, jaglanki, wszelkie kaszki i pasztety. - Na szczęście można skorzystać z owoców, orzechów, ziół i pięknie je udekorować do zdjęcia - podpowiada. 

Joanna Dudek w swojej kuchni stawia na naturalność, wszystko, co prezentuje na foodlajf jest jadalne, nie stosuje tu fotograficznych sztuczek. W rozmowie z Kamilem Jasieńskim przyznaje też, że sama korzysta z licznych mediów społecznościowych, szuka inspiracji i chętnie, z ciekawości sięga po wiralowe przepisy w TikToka. 

***

Tytuł audycji: Popołudniówa

Prowadzący: Kamil Jasieński

Gościni: Joanna Dudek (autorka bloga foodlajf.pl)

Data emisji: 13.03.2025

Godzina emisji: 15.16

pj

Czytaj także

Kuchnia japońska - nie tylko sushi. Wiele ją łączy z kuchnią polską

Ostatnia aktualizacja: 13.07.2023 13:00
Maori Murota przywołuje smaki z dzieciństwa spędzonego w Tokio i receptury, z których korzystały jej babcia i mama. Swoją książkę napisała jednak we Francji, gdzie zamieszkała na stałe. Okazuje się, że domową kuchnię japońską można odtworzyć z lokalnych, europejskich produktów. 
rozwiń zwiń
Czytaj także

Ula Sołtan-Zadroga: wolę pokazywać wege opcje, niż promować jedzenie mięsa

Ostatnia aktualizacja: 16.01.2025 17:36
Autorka profilu "Zaraz się najem" często wychodzi z domu i jada na mieście, ale ze swoimi obserwującymi dzieli się też autorskimi przepisami np. na kluski śląskie z pistacjami i gorgonzolą albo zupę orzechowo-sezamową. 
rozwiń zwiń