"Kwadratura kultury". Świąteczne zwyczaje w Szwecji Dzień 13 grudnia nam, Polakom, kojarzy się źle, ale w Szwecji to dzień oczekiwany i radośnie celebrowany od najwcześniejszych godzin porannych. Od stuleci kultywowane są tam rytuały związane z historią świętej Łucji, męczennicy, która przysięgła zachować dziewictwo w zamian za uleczenie chorej matki. O świątecznych szwedzkich zwyczajach mówiła w Polskim Radiu 24 Magdalena Tomaszewska-Bolałek, orientalistka, kulturoznawczyni, badaczka kultury kulinarnej i historii żywienia. Zobacz więcej na temat: Szwecja kulinaria KSIĄŻKA Polskie Radio 24 Boże Narodzenie
Tomaszewska-Bolałek o zwyczajach kulinarnych w Szwecji - Tradycja przerwy w pracy, by wypić kawę, ma wielkie znaczenie dla Szwedów, bowiem Szwecja jest jednym z największych konsumentów kawy na świecie - mówiła w Polskim Radiu 24 Magdalena Tomaszewska-Bolałek, orientalistka, kulturoznawczyni, badaczka kultury kulinarnej i historii żywienia. Zobacz więcej na temat: Szwecja kawa kuchnie świata kulinaria KSIĄŻKA Polskie Radio 24 Boże Narodzenie
Wegetarianizm – z czym to się je? "Do przejścia na wegetarianizm skłoniły mnie głównie względy etyczne", "Absolutnie nie brakuje mi mięsa", "Mięso wywołuje we mnie wstręt" – mówią zwolennicy diety wegetariańskiej w rozmowie z reporterem Trójki Józefem Niewiarowskim. Przyczyn zrezygnowania z jedzenia mięsa może być wiele, ale czym je zastąpić? Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA dieta jedzenie warzywa prawa zwierząt ekologia gotowanie zwierzęta etyka Witold Lazar
Boże Narodzenie przy świątecznym stole. Lekarze apelują: jedzmy ostrożnie Kawałki niepogryzionej kiełbasy, rolady śląskiej, a nawet połowę sztucznej szczęki usuwali lekarze ze Szpitala Miejskiego nr 4 w Gliwicach z przełyku pacjentów – ofiar świątecznego obżarstwa. Dlatego apelują o rozwagę przy stole. Zobacz więcej na temat: POLSKA Boże Narodzenie święta społeczeństwo zdrowie kuchnia lekarz
Wigilia u Jana III Sobieskiego. Tajniki sarmackiej kuchni Wydaje się, że jak zasiadamy przy wigilijnym stole, to znajdują się na nim potrawy serwowane od wieków. Czy rzeczywiście pierogi z kapusta i grzybami, albo barszcz z uszkami jedli nasi przodkowie 200-300 lat temu? Zobacz więcej na temat: Wigilia tradycja Jan III Sobieski Wilanów Małgorzata Raducha
Wielkanocne potrawy dawniej i dziś. Czy kontynuujemy kulinarne tradycje? W polskiej tradycji Wielkanoc to najbardziej uroczyste święto w roku, w czasie którego spotykano się oraz wspólnie ucztowano. Spis wielkanocnych dań zmienił się jednak na przestrzeni lat. Zobacz więcej na temat: POLSKA Wielkanoc święta tradycja HISTORIA jedzenie kuchnia polska
Polsko-włoskie smaki na wigilijnym stole Pasta ze śledziem? Ryba z makaronem? O tym, jak połączyć te smaki i o bożonarodzeniowych tradycjach opowiadało na antenie radiowej Jedynki polsko-włoskie małżeństwo: Ula Kostrzewa i Emanuele Guidi. Zobacz więcej na temat: Włochy tradycja Marzena Kawa Roman Czejarek Wigilia Boże Narodzenie 2019
Zima w kuchni i na naszych talerzach Czy zimą zmieniamy sposób żywienia? Ruszamy się mniej, więc może jest potrzebna specjalna dieta, żeby nie przytyć. Wiosną łatwo zgubić 1-2 kg, a zima podczas niesprzyjającej pogody jest to trudniejsze. Zobacz więcej na temat: kuchnia dieta owsianka Marta Januszewska STYL ŻYCIA zdrowie i dieta Małgorzata Głogowska
Kuchnia dworska i królewska - Kuchnia cały czas się rozwija. To, co możemy czerpać z tamtej kuchni, to przede wszystkim inspiracje - opowiada Agnieszka Kręglicka, restauratorka. - Zdecydowanie może być tak, żebyśmy sięgając do kuchni XVI, XVII-wiecznej, urabiali ją na dzisiejszy sposób - dodaje. Zobacz więcej na temat: Boże Narodzenie 2018 Wigilia zdrowie i dieta tradycja Małgorzata Raducha
Wigilia bogata w smaki W specjalnym wigilijnym wydaniu audycji "A nuż, widelec" gościem Katarzyny Pruchnickiej była Agnieszka Kręglicka – restauratorka i felietonistka. Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka Agnieszka Kręglicka Boże Narodzenie Wigilia
Kuchnia dworska i królewska Co jadano za czasów Jana III Sobieskiego i Stanisława Augusta Poniatowskiego? Kto wprowadził umiar w jedzeniu i stawiał na konwersację, a komu zawdzięczamy kawę, cytrusy i kwiat ziemniaka? Zobacz więcej na temat: tradycja
Czy Polacy przekonają się do bezmięsnych świąt? O ile na wigilii, zgodnie z tradycją, mięsa nie jadamy, tak w pierwszy i drugi dzień świąt w wielu polskich domach stoły uginają się od mięsnych pieczeni. Zobacz więcej na temat: Marta Januszewska Boże Narodzenie 2018 Wigilia zdrowie i dieta STYL ŻYCIA tradycja
Fakty i mity o "zdrowych" tłuszczach Wśród kuchannych trendów prym wiedzie ostatnio olej kokosowy. Czy faktycznie jest tak zdrowy jak sądzono? Jakich tłuszczów używać podczas gotowania? Na czym smażyć? Czym doprawiać sałatki? Czy zdrowszy jest olej rafinowany czy nierafinowany? Zobacz więcej na temat: Trójka jedzenie kuchnia polska oliwa z oliwek tłuszcz
Kuchnia rycerska, czyli krzyżacki majstersztyk - Zakonnicy na zamku w Malborku mięso spożywali trzy razy w tygodniu, w pozostałe dni nabiał, a w piątek pościli. Jedli po dwóch z jednej miski, ale dodatki warzywne dostawali oddzielnie. Jadali po królewsku – opowiadał w Dwójce Bogdan Gałązka. Zobacz więcej na temat: kuchnia Krzyżacy Łukasz Modelski KULTURA kulinaria
Pachnące i rozgrzewające napary na jesień Jesień nadeszła, nie da się ukryć, cieplej w tym sezonie już prawdopodobnie nie będzie... Stąd w audycji "A nuż, widelec" kilka pomysłów na jesienno-zimowe rozgrzewające napary. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka kuchnia przepisy kulinarne STYL ŻYCIA zdrowe odżywianie zdrowie woda
Zmysłowe uczty dla wielbicieli sztuki i kulinariów – Opowiem Państwu o nietypowych spotkaniach przy stole, o wydarzeniach na styku sztuk wizualnych, teatru i kuchni – mówi Katarzyna Pruchnicka, rozpoczynając audycję "A nuż, widelec". Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka kuchnia przepisy kulinarne STYL ŻYCIA zdrowe odżywianie zdrowie
Tradycyjne smaki małopolski Jego nautralnym środowiskiem są czyste wody zlokalizowane na terenie Ojcowskiego Parku Narodowego. Wędzony naturalnie, z użyciem drewna bukowego, co podkreśla jego wyjątkowy smak. W dzisiejszej audycji "Polska smakuje" mowa o rarytasie wśród polskich ryb - Pstrągu Ojcowskim. Zobacz więcej na temat: kuchnia polska kuchnia małopolskie Sława Bieńczycka
Polska może pochwalić się potrawami z mięsa Mięso zawsze było produktem luksusowym. To dzisiaj spowszedniało. Polska ma w tej kulinarnej dziedzinie wiele do zaoferowania. Zobacz więcej na temat: kuchnia polska kuchnia wieprzowina Sława Bieńczycka Grzegorz Łapanowski