Pora na kuchnię Orientu. Martyna Chomacka prezentuje najciekawsze smaki Azji - Dla mnie Azja była takim miejscem, gdzie odnalazłam siebie, kulinarnie i życiowo. Tam czułam się osadzona; kulinarnie to mój azymut - przyznaje Martyna Chomacka, autorka książki "zOrientuj się! Smaki Azji dla każdego". W radiowej Czwórce podróżniczka przedstawiła wybór najciekawszych smaków z tego kontynentu, nie ograniczając się do popularnej kuchni tajskiej czy japońskiej. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński gotowanie Azja kuchnie świata kuchnia kuchnia tajska kuchnia chińska
Korsyka, wygasłe wulkany i rezerwat pełen flamingów. Co zobaczyć we Francji? Francja to kraj niezwykły, pełen różnorodnych krajobrazów. W piątkowym "Lecie z Radiem" mówiliśmy o najciekawszych miejscach poza stolicą, Paryżem. Gościem Sławy Bieńczyckiej była Sylvie Marek. Zobacz więcej na temat: Francja Sława Bieńczycka Korsyka Owernia wulkan
Pluj-zupa, mąka z trawy i fałszywy królik, czyli co się jadło w czasie powstania warszawskiego Choć przed 1 sierpnia robiono zapasy żywności, nikt nie był przygotowany na to, że powstanie będzie trwać aż 63 dni. Zaspokojenie głodu było z czasem coraz większym wyzwaniem. W końcu zaczęto jeść to, czego w innych okolicznościach nikt nie wziąłby do ust. Zobacz więcej na temat: Powstanie Warszawskie historia Polski HISTORIA jedzenie kuchnia II wojna światowa 1944 gotowanie zupy zapasy okupacja niemiecka
Człowiek od jedzenia. Kulinarne wyprawy Szymona Dudka Szymon Dudek jest "Człowiekiem od jedzenia". W Czwórce opowiada o swojej wyprawie do Japonii, podpowiada jak zrobić pyszne ciasto na pierogi i zdradza jakich restauracji się wystrzegać. Zobacz więcej na temat: Czwórka hobby jedzenie Japonia Kamil Jasieński
Człowiek od jedzenia. Kulinarne wyprawy Szymona Dudka Szymon Dudek jest "Człowiekiem od jedzenia". O swoich ulubionych smakach, ale także o hip-hopie sprzed autotune’a opowie Kamilowi Jasieńskiemu. Zobacz więcej na temat: Czwórka hobby
Croissant, kawa, wołowina po burgundzku. Z czego słynie kuchnia francuska? Francja to kraj o wielu smakach. Najbardziej różnorodnymi posiłkami są lunch i kolacja. Śniadanie często jedzone jest w pośpiechu i na słodko. Wielu słuchaczy kojarzy zapewne aromatyczną kawę i chrupiące croissanty. Czy słusznie? O kulinariach nad Sekwaną mówiliśmy w czwartkowym "Lecie z Radiem". Zobacz więcej na temat: Roman Czejarek Francja David Gaboriaud Lato z Radiem 2024 Lato z Radiem
Chleb. To z niego powstała sztuka kulinarna Zapach świeżo upieczonego chleba jest jednym z najpiękniejszych zapachów świata. Monika Walecka opowiedziała nam, gdzie szukała inspiracji do tworzenia pieczywa. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie chleb
Gdzie tkwi sekret bryndzy podhalańskiej? "Lato z Radiem" w Ochotnicy Górnej Maciej Walecki we wtorkowe przedpołudnie odwiedził Ochotnicę Górną. Tu spróbował bryndzy podhalańskiej, która w roku 2007 wpisana została do rejestru "Chroniona nazwa pochodzenia". Po degustacji reporter "Lata z Radiem" poznał również zwyczaje pasterskie. Zobacz więcej na temat: Maciej Walecki Roman Czejarek Chroniona Nazwa Pochodzenia Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Gorce Lato z Radiem 2024 Lato z Radiem
Co robi antropolog kultury w kuchni? - Kiedy śledzi się same praktyki żywieniowe, to pojawia się wiele ciekawych rzeczy w obrębie całej kultury. Można wypatrzeć pewne tendencje i zależności między jedzeniem a zachowaniami ludzi - mówi prof. Urszula Jarecka, antropolog z Państwowej Akademii Nauk. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA gotowanie jedzenie antropologia Jakub Jamrozek
Nietypowe łączenia smaków - lody o smaku cebularza, czekoladki z mięsem renifera Lody waniliowe, czekoladowe czy truskawkowe - to już klasyka. Pietruszkowe czy mango też już nie są nowością. Natomiast lody o smaku...cebularza, to z pewnością zaskoczenie. Podobnie jak czekoladki z mięsem łosia czy renifera. Zobacz więcej na temat: Trójka Robert Grzędowski Aleksandra Dobieszewska smak kuchnia
Zupki wycofane ze sprzedaży. "Ekstremalnie ostre" Dania wycofała z rynku kilka pikantnych produktów z makaronem ramen. Duńska Agencja ds. Weterynarii i Żywności oceniła, że zawarta w nich kapsaicyna, pochodząca z papryk chili, może zatruć konsumentów. Zobacz więcej na temat: ŚWIAT Europa Dania zdrowie korea Korea Południowa handel jedzenie
Polska mozaika kulinarna. Fenomen kuchni chłopskiej - Historia tradycyjnej kuchni polskiej jest bardzo apetyczna, ale coraz mniej o niej wiemy. Żeby spróbować ciekawych dań, wcale nie musimy wyjeżdżać bardzo daleko, bo kuchnia Polski jest bardzo zróżnicowana - przekonuje dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek, badaczka kultury kulinarnej i autorka książki "Tradycje kulinarne Polski". Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA jedzenie kuchnia kuchnia polska tradycja gotowanie Marta Zinkiewicz
Kuchnia dla wegan i wegetarian. Tofu w roli głównej Tofu w polskich pierogach, azjatyckich bowlach, śniadaniowej szakszuce, a nawet deserach - w książce "Totalnie tofu" Konrad Budzyk udowadnia, że tofu nie jest nudne, za to zdrowe, smaczne i tanie. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA dieta jedzenie gotowanie przepisy kulinarne kuchnia wegetariańska kuchnia chińska Kamil Jasieński
"Festiwal różowej zupy". W Wilnie święto chłodnika litewskiego Kolor różowy dominuje dziś w Wilnie. W mieście odbywa się bowiem "Festiwal różowej zupy" czyli chłodnika litewskiego. Jest to jedno z najważniejszych dań kuchni litewskiej. Litwini zupę tę nazywają "szaltibarszciai" czyli zimnym barszczem. Zobacz więcej na temat: Wilno Litwa chłodnik kuchnia gotowanie potrawy regionalne
Polskie Radio 24 Dawne książki kulinarne. "Po powstaniu listopadowym wszystko się zmieniło" W Polskim Radiu 24 powrót do tematów kulinarnych. Dr Bogdan Gałązka znów opowiadał o najsłynniejszych w historii szefach kuchni i ich spuściźnie. Co można wyczytać z dawnych książek kucharskich - poza przepisami? Jak interpretować historyczne receptury i jakich trudności nastręczają - o tym w audycji "Kwadratura kultury". Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 KULTURA Monika Małkowska kuchnia HISTORIA
Flaki po warszawsku, chleb ilustrowany. Co Polacy jadali w dwudziestoleciu międzywojennym? Dwudziestolecie międzywojenne w Polsce to okres pełen sprzeczności i kontrastów. Nie inaczej rzecz ma się w odniesieniu do gastronomii tej epoki. Funkcjonowały wówczas zarówno luksusowe restauracje, jak i podrzędne bary. Osobną kwestią pozostaje sytuacja materialna warstw najuboższych. Tam luksusem często był zwykły chleb. Zobacz więcej na temat: Grzegorz Kalinowski Dwudziestolecie międzywojenne historia Polski kuchnia polska
Ta pizza jest najlepsza w Polsce. Włosi wydali werdykt Włoski przewodnik kulinarny 50 Top Pizza opublikował ranking najlepszych pizzerii w Europie. Wśród nich znalazły się dwa polskie lokale. Zobacz więcej na temat: POLSKA społeczeństwo ranking pizza restauracja jedzenie kuchnia Włochy
Polacy "potrafią w pizzę". Dwie polskie pizzerie wśród najlepszych w Europie Dwie polskie pizzerie wśród najlepszych w Europie. Restauracja Zielona Górka z Pabianic zdobyła tytuł najlepszej pizzerii w Polsce. Wyróżniona została także warszawska restauracja Ciao a Tutti. Zobacz więcej na temat: pizza kuchnia włoska gotowanie