Polskie Radio
Section05

kulinaria

Pora na kuchnię Orientu. Martyna Chomacka prezentuje najciekawsze smaki Azji

- Dla mnie Azja była takim miejscem, gdzie odnalazłam siebie, kulinarnie i życiowo. Tam czułam się osadzona; kulinarnie to mój azymut - przyznaje Martyna Chomacka, autorka książki "zOrientuj się! Smaki Azji dla każdego". W radiowej Czwórce podróżniczka przedstawiła wybór najciekawszych smaków z tego kontynentu, nie ograniczając się do popularnej kuchni tajskiej czy japońskiej.
Zobacz więcej na temat:  Czwórka Kamil Jasieński gotowanie Azja kuchnie świata kuchnia kuchnia tajska kuchnia chińska

Pluj-zupa, mąka z trawy i fałszywy królik, czyli co się jadło w czasie powstania warszawskiego

Choć przed 1 sierpnia robiono zapasy żywności, nikt nie był przygotowany na to, że powstanie będzie trwać aż 63 dni. Zaspokojenie głodu było z czasem coraz większym wyzwaniem. W końcu zaczęto jeść to, czego w innych okolicznościach nikt nie wziąłby do ust.
Zobacz więcej na temat:  Powstanie Warszawskie historia Polski HISTORIA jedzenie kuchnia II wojna światowa 1944 gotowanie zupy zapasy okupacja niemiecka

Gdzie tkwi sekret bryndzy podhalańskiej? "Lato z Radiem" w Ochotnicy Górnej

Maciej Walecki we wtorkowe przedpołudnie odwiedził Ochotnicę Górną. Tu spróbował bryndzy podhalańskiej, która w roku 2007 wpisana została do rejestru "Chroniona nazwa pochodzenia". Po degustacji reporter "Lata z Radiem" poznał również zwyczaje pasterskie. 
Zobacz więcej na temat:  Maciej Walecki Roman Czejarek Chroniona Nazwa Pochodzenia Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Gorce Lato z Radiem 2024 Lato z Radiem

Polska mozaika kulinarna. Fenomen kuchni chłopskiej

- Historia tradycyjnej kuchni polskiej jest bardzo apetyczna, ale coraz mniej o niej wiemy. Żeby spróbować ciekawych dań, wcale nie musimy wyjeżdżać bardzo daleko, bo kuchnia Polski jest bardzo zróżnicowana - przekonuje dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek, badaczka kultury kulinarnej i autorka książki "Tradycje kulinarne Polski". 
Zobacz więcej na temat:  Czwórka STYL ŻYCIA jedzenie kuchnia kuchnia polska tradycja gotowanie Marta Zinkiewicz

Polskie Radio 24 Dawne książki kulinarne. "Po powstaniu listopadowym wszystko się zmieniło"

W Polskim Radiu 24 powrót do tematów kulinarnych. Dr Bogdan Gałązka znów opowiadał o najsłynniejszych w historii szefach kuchni i ich spuściźnie. Co można wyczytać z dawnych książek kucharskich - poza przepisami? Jak interpretować historyczne receptury i jakich trudności nastręczają - o tym w audycji "Kwadratura kultury".
Zobacz więcej na temat:  Polskie Radio 24 KULTURA Monika Małkowska kuchnia HISTORIA

Flaki po warszawsku, chleb ilustrowany. Co Polacy jadali w dwudziestoleciu międzywojennym?

Dwudziestolecie międzywojenne w Polsce to okres pełen sprzeczności i kontrastów. Nie inaczej rzecz ma się w odniesieniu do gastronomii tej epoki. Funkcjonowały wówczas zarówno luksusowe restauracje, jak i podrzędne bary. Osobną kwestią pozostaje sytuacja materialna warstw najuboższych. Tam luksusem często był zwykły chleb. 
Zobacz więcej na temat:  Grzegorz Kalinowski Dwudziestolecie międzywojenne historia Polski kuchnia polska