Człowiek od jedzenia. Kulinarne wyprawy Szymona Dudka

Ostatnia aktualizacja: 31.07.2024 18:30
Szymon Dudek jest "Człowiekiem od jedzenia". W Czwórce opowiada o swojej wyprawie do Japonii, podpowiada jak zrobić pyszne ciasto na pierogi i zdradza jakich restauracji się wystrzegać.
Szymon Dudek, znany w sieci jako Człowiek od jedzenia dzieli się przepisami i szuka dobrej kuchni w Polsce i na świecie.
Szymon Dudek, znany w sieci jako Człowiek od jedzenia dzieli się przepisami i szuka dobrej kuchni w Polsce i na świecie. Foto: shutterstock
  • Szymon Dudek znany jako "Człowiek od jedzenia" jest twórcą cyfrowym i recenzentem kulinarnym. 
  • Podróżuje po Polsce i świecie w poszukiwaniu najlepszych smaków. 
  • W Czwórce opowiada o swoich początkach, bolączkach polskich restauracji i swojej wyprawie do Japonii. 

Szymon Dudek znany jako "Człowiekiem od jedzenia" jest twórcą cyfrowym i recenzentem kulinarnym. Szuka najsmaczniejszych miejsc i wyjątkowych doznań smakowych. Niedawno wrócił ze swojej podróży kulinarnej po Japonii.

Szymon Dudek w Japonii 

- Mogę odpowiedzieć, że kulinaria w Japonii stoją na bardzo wysokim poziomie. Oni po prostu dostarczają super jakość za każdym razem. Widać u nich perfekcjonizm i to, że kuchnia jest ważnym elementem ich życia - opowiada gość Czwórki. - Szczególnie podczas pobytu w Tokio zauważyłem jak wiele jest tych punktów gastronomicznych. Od restauracji, przez nazwijmy to szybkodajnie, i miejscówki, gdzie możemy złapać błyskawiczny lunch, po miejsca specjalizujące się w pojedynczych rzeczach. I to jest coś niesamowitego, że rzeczywiście tam nie potrzeba w niektórych lokalach szerokiego spektrum dań, wystarczy jedna miska z jednym ramenem i to "robi całą robotę".

 


Jakich restauracji się wystrzegać?

Wiele miejsca Szymon Dudek poświęcił polskim restauracjom i ich bolączkom. Nam zdradził po czym poznać, że restaurację należy omijać szerokim łukiem.

- Patrzę na menu i jak widzę w nim dużo rzeczy to zapala mi się czerwona lampka. Bo jeżeli jakaś restauracja ma bardzo dużo rzeczy z różnych stron np. tu wołowina, wieprzowina, kaczka, jakaś przepiórka itd., to budzi się pewne ryzyko, że to wszystko nie będzie super świeże - tłumaczy rozmówca Kamila Jasieńskiego. - Kolejna rzecz jeżeli mamy kuchnię polską, obok tego pizzę i jeszcze kebab, to już sygnał, żeby wyjść z tego miejsca. Bo jak coś jest dla każdego, to często nie dostajemy tego, czego byśmy oczekiwali. Oczywiście, jeżeli zdarzy się, jedno czy dwa dania, które są jakimś makaronem czy risotto pośród innych dań, to możemy zaryzykować. Natomiast jest dużo większe prawdopodobieństwo, że w tym miejscu będzie gorzej niż tam, gdzie restauratorzy są nakierowani na konkretną kuchnię albo konkretne dania.




Posłuchaj
21:41 CZWORKA/Popołudniówa - Szymon Dudek "Człowiek od jedzenia" 31.07.2024..mp3 Szymon Dudek "Człowiek od jedzenia" o swoich ulubionych smakach (Popołudniówa/Czwórka)

 


***

Tytuł audycji: Popołudniówa

Prowadzący: Kamil Jasieński

Gość: Szymon Dudek ("Człowiekiem od jedzenia")

Data emisji: 31.07.2024

Godzina emisji: 15.10

aw/kul

Czytaj także

Wbijamy za gary. Foodini i jego przepisy na proste dania

Ostatnia aktualizacja: 23.07.2023 11:40
- Gotować dla innych to chyba największy wyraz troski, jaki można komuś ofiarować. To jest coś, co napędza mnie w kulinarnej pasji - opowiada Foodini. Marcin Wójcik jest blogerem kulinarnym, który namawia innych, by "wbijali za gary".
rozwiń zwiń
Czytaj także

Vienio z przepisami na szparagi i na rap [WIDEO]

Ostatnia aktualizacja: 02.05.2024 16:10
O jedzeniu może mówić godzinami, bo wywołuje emocje, tak jak i muzyka. Jak przygotować szparagi, co jeść na wiosnę i gdzie najlepiej smakuje tapas - opowiada Vienio - raper i pasjonat gotowania. 
rozwiń zwiń