Człowiek od jedzenia. Kulinarne wyprawy Szymona Dudka

Ostatnia aktualizacja: 30.07.2024 11:30
Szymon Dudek jest "Człowiekiem od jedzenia". O swoich ulubionych smakach, ale także o hip-hopie sprzed autotune’a opowie Kamilowi Jasieńskiemu.
W Popołudniówie zaglądamy na talerze twórców kulinarnego kontentu.
W "Popołudniówie" zaglądamy na talerze twórców kulinarnego kontentu.Foto: Greentellect Studio/Shutterstock

O godzinie 15.00 naszym gościem będzie twórca cyfrowy, recenzent kulinarny i entuzjasta dobrego rapu z czasów przed autotune - Szymon Dudek czyli Człowiek od jedzenia. Szuka najsmaczniejszych miejsc i wyjątkowych doznań smakowych, opowiada także o  produktach z innych krajów, które znalazł na polskich półkach. Podczas ostatniej wizyty w Czwórce Szymon Dudek zdradził, jak przygotować tosty z czekoladkami. Czym zaskoczy tym razem?

O godz. 16.00 zapraszamy na spotkanie z Natalią Derewicz (IG: zlepki sklejki), która od 7 lat tworzy kolaże. Na początku były to tylko analogi, które polegają na sklejeniu i zlepieniu fragmentów z gazet. Od roku przekazuje dalej swoje pracę w postaci plakatów i naklejek.

Sprawdzimy też ap-kę "Gdzie jest tron?". Polacy stworzyli aplikację do wyszukiwania publicznych toalet. Platforma udziela odpowiedzi na ważne pytanie: gdzie jest publiczna toaleta? Jak dobrze wiemy, w Polsce jest to dosyć spory problem. Aplikacja zawiera nie tylko informacje o lokalizacji toalety, ale również o tym, jakie udogodnienia są w niej dostępne, w jakich godzinach można z niej korzystać, czy jest odpowiednia dla rodzica z małym dzieckiem (odpowiednio duża), czy ma przewijak, czy wymaga opłaty, czy można z niej korzystać bezpłatnie, czy jest dostępna dla osób z niepełnosprawnością.

W "cyklu olimpijskim" Jeremi Angowski przyjrzy się surfingowi. Czy ta dyscyplina może być w ogóle oceniana? Jak pracują sędziowie, jakimi kryteriami się kierują, czy sami surfują?

***

Na "Popołudniówę" - w środę (31.07), o godz. 14.00 - zaprasza Kamil Jasieński.

ku

Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria hobby
Czytaj także

Wbijamy za gary. Foodini i jego przepisy na proste dania

Ostatnia aktualizacja: 23.07.2023 11:40
- Gotować dla innych to chyba największy wyraz troski, jaki można komuś ofiarować. To jest coś, co napędza mnie w kulinarnej pasji - opowiada Foodini. Marcin Wójcik jest blogerem kulinarnym, który namawia innych, by "wbijali za gary".
rozwiń zwiń
Czytaj także

Vienio z przepisami na szparagi i na rap [WIDEO]

Ostatnia aktualizacja: 02.05.2024 16:10
O jedzeniu może mówić godzinami, bo wywołuje emocje, tak jak i muzyka. Jak przygotować szparagi, co jeść na wiosnę i gdzie najlepiej smakuje tapas - opowiada Vienio - raper i pasjonat gotowania. 
rozwiń zwiń